Πασχάλης: Όταν ήμουν παιδί…

Είναι ο πρώτος Έλληνας pop star – πριν καν ανακαλυφθεί ο όρος “pop star”. Τεράστιες επιτυχίες και ορδές θαυμαστριών. Για να τον γνωρίσουμε πιο καλά, εγώ ως άλλος Sigmund Freud, του ζήτησα να ψαχουλέψει την μνήμη του και να γυρίσει πίσω, τότε που ήταν παιδάκι… Μέσα από 40 ερωτήσεις αποκαλύπτονται τα πάντα…

1
3386

Η παιδική ηλικία είναι η περίοδος που καλύπτει τα χρόνια από τη γέννηση μέχρι την εφηβεία. Στις εκπαιδευτικές θεωρίες του φιλοσόφου John Locke, η παιδική ηλικία χωρίζεται σε στάδια ανάπτυξης της νηπιακής ηλικίας (όπου το παιδί μαθαίνει να περπατάει), την πρώιμη παιδική ηλικία (ηλικία παιχνιδιού), τη μέση παιδική ηλικία (σχολική ηλικία), και την εφηβική ηλικία (ήβη και μετά την ήβη).

Εδώ ήμαστε λοιπόν. Με μια σειρά άρθρων θα εξερευνήσουμε την παιδική ηλικία μερικών γνωστών και αγαπημένων ανθρώπων- για να μας λυθούν όλες οι απορίες. Γιατί μην ξεχνάτε ότι η παιδική μας ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχοσύνθεση μας.

Τόσο οι συνεντεύξεις, όσο και οι φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του www.nikosonline.gr και ως εκ τούτου απαγορεύεται η αναδημοσίευση όλου ή μέρους του άρθρου- χωρίς την γραπτή ή προφορική άδεια μου.

Πασχάλης

Ο Πασχάλης είναι ο πρώτος Έλληνας pop star – πριν καν ανακαλυφθεί ο όρος “pop star”. Τεράστιες επιτυχίες, live εμφανίσεις και ορδές θαυμαστριών. Για να τον γνωρίσουμε πιο καλά, εγώ ως άλλος Sigmund Freud, του ζήτησα να ψαχουλέψει την μνήμη του και να γυρίσει πίσω, τότε που ήταν παιδάκι… Μέσα από 40 ερωτήσεις αποκαλύπτονται τα πάντα…

Πασχάλη μου…

1. Που γεννήθηκες, που μεγάλωσες, σε ποια γειτονιά; Στο Δοξάτο της Δράμας γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Θεσσαλονίκη στις γειτονιές Διοικητηρίου και Αγίου Δημητρίου.

2. Που πήγες δημοτικό; Στο δημοτικό σχολείο Δοξάτου τις πρώτες τάξεις και μετά στην Θεσσαλονίκη

3. Είχες μακριά μαλλιά ως παιδί ή κοντά; Κοντά. Τα μακριά ήρθαν αργότερα, 1962-63

4. Άλλα αδέλφια έχεις; Ναι, άλλα τρία αγόρια και ένα κορίτσι.

5. Ως παιδί ήσουν μοναχικό ή κοινωνικό; Κοινωνικό.

6. Ποιον αγαπούσες πιο πολύ τον παππού ή την γιαγιά; Τον παππού, που όταν τον έβλεπα έτρεχα να του φιλήσω το χέρι για να μου δώσει χαρτζιλίκι, αλλά και τις δύο γιαγιές που με αγαπούσαν πολύ.

7. Ως παιδάκι θυμάσαι ποιο ήταν το ωραιότερο δώρο που σου είχαν κάνει; Ένα ψευτο-ακορντεόν που μου πήρε η μαμά μου από την έκθεση Θεσσαλονίκης.

8. Ποιο ήταν το αγαπημένο σου παιχνίδι στην γειτονιά; Πετροπόλεμος, κλέφτες κι αστυνόμοι ή μακριά γαϊδούρα; Η μακριά γαϊδάρα και το κρυφτό.

9. Είχες κρυψώνα; Δεν συνήθιζα να εξαφανίζομαι (γέλια)

10. Τους κολλητούς σου τότε πως τους έλεγαν; Έχεις ακόμα επαφή με κάποιους; Ο Παναγιώτης, ο Κυριάκος, ο Κώστας, ο Τάκης, ο Στέλιος. Δυστυχώς έχουμε χαθεί. Σκέφτομαι καμιά φορά, τόσες εμφανίσεις κάνω σε όλη την Ελλάδα, δεν βρέθηκε κανείς τους να ΄ρθεί και να μου πει π.χ.: «ρέ φίλε; Με θυμάσαι; Ο Παναγιώτης είμαι»

11. Μέχρι ποια ηλικία φορούσες κοντό παντελονάκι; Μέχρι την Πέμπτη δημοτικού.

12. Κάλαντα ως παιδί έλεγες; Βεβαίως !!! Και η διαδικασία στο χωριό μου ήταν πολύ ωραία, παραδοσιακή.

13. Το σταυρουδάκι που έχεις στο λαιμό σου από πότε το φοράς; Δεν είναι παιδικό. Το φοράω από τότε που πήγα στην Αεροπορία. Το κατέβασε η μάνα μου απ’ το εικονοστάσι. Ήταν ένα τρίγωνο πανάκι ραμμένο και σκαλωμένο σε μία παραμάνα, πήρε ένα ψαλιδάκι και το άνοιξε. Μέσα ήταν κάτι βαμβακάκια, κάτι σαν τριμμένη ρίγανη και ένα μαύρο μικρό κοκάλινο σταυρουδάκι (Μονόκερο). Αυτό το φυλαχτό το φορούσε ο πατέρας μου στον πόλεμο με τους Βούλγαρους που κάψανε το χωριό μας και τον στήσανε στο απόσπασμα. Γλύτωσε την τελευταία στιγμή πριν την εκτέλεση. Στην οικογένεια θεωρούμε ότι το φυλαχτό αυτό τον έσωσε.

14. Θυμάσαι κάποιο παιχνίδι σου, που του «έβγαλες τα μάτια»; Ναι, ήταν το μικρό ακορντεονάκι μου που όταν τρύπησε η φυσούνα του το ξήλωσα όλο και το έκανα ένα ωραίο βαλιτσάκι.

15. Ήσουν άτακτος μικρός; Ποια η μεγαλύτερη αταξία σου; Ήμουν φρόνιμος και… μουλωχτός. Αταξία δεν θα την έλεγα, είναι όμως κάτι που μέχρι και σήμερα με στενοχωρεί. Ήμουν ο ‘’ευρεσιτέχνης’’ της παρέας και κατασκεύασα σε ένα ανάχωμα έναν αυτοσχέδιο φούρνο. Έβαλα από κάτω φωτιά και από επάνω βρήκα ένα ψόφιο κοτόπουλο και το έβαλα να το ψήσουμε. Το διασκεδάσαμε πάρα πολύ. Όμως, αργότερα όταν τέλειωσε το παιγνίδι και φύγαμε, ένας μικρούλης που μας έβλεπε, γύρισε και άρχισε να τρώει από το κοτόπουλο. Να μην σου πω καλύτερα τι έγινε αργότερα με την μάνα του μικρού…..

16. Όταν έκανες αταξίες έτρωγες ξύλο ή τιμωρία; Τι τιμωρία; Ήμουν ο μικρότερος στην οικογένεια και ο ‘’χαϊδεμένος’’. Δεν θυμάμαι τιμωρίες.

17. Ποιο φαγητό ήταν το αγαπημένο σου; Η γέμιση από το κοτόπουλο και ο μουσακάς με πατάτες.

18. Γλυκό; Το σαραγλί .

19. Πήγαινες εκκλησία ή κατηχητικό; Ναι, και στα δύο. Στο κατηχητικό θυμάμαι και τα τραγούδια που μαθαίναμε:‘’Τα Χριστιανόπουλα θα πάμε με φτερά, να πούμε μήνυμα που δίνει την χαρά…»
20. Τι ταλέντο είχες μικρός; Ήμουν πολύ καλός στην ζωγραφική. ‘’Έργα’’ μου κοσμούσαν τις τάξεις του δημοτικού μου σχολείου.

21. Στο σχολείο απήγγειλες ποτέ ποίημα ή συμμετείχες σε σκετς; Βεβαίως!!! Ήμουν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης σε σχετικό σκέτς.

22. Παρέλαση πήγες ποτέ; Πάντα. Από τους τελευταίους…αλλά, εκεί.

23. Αν σου πω να θυμηθείς το αγαπημένο σου τραγούδι ως παιδί… ποιο ήταν; Η ‘’Μυσιρλού’’ και ‘’η Ζινγκουάλα’’ που είχε ωραία εισαγωγή.

24. Πότε πήγες για πρώτη φορά σε θεατρική παράσταση; Ποια ήταν; Δεν θυμάμαι, δεν μου άρεσε και πολύ το θέατρο.

25. Τις αποκριές τι ντυνόσουν συνήθως; Δεν ντυνόμουνα, συνήθως. Μια φορά που μας φέρανε από το εξωτερικό ένα μεγάλο ‘’σομπρέρο’’ το φόρεσα και με ένα μάλλινο τσουλάκι στον ώμο έκανα τον Μεξικάνο. Όμως όταν βγήκα έξω όλοι με κοίταζαν και αισθανόμουν άσχημα.

26. Ως παιδί διάβαζες παιδικά περιοδικά; Ποια; Όλα τα ‘’Κλασικά Εικονογραφημένα’’ και όλα τα ‘’Μίκυ Μάους’’.

27. Το αγαπημένο σου cartoon; ‘’Τσίπ και Ντέϊλ’’

28. Έκανες ποτέ πάρτι στο σπίτι σας; Έκαναν τα αδέρφια μου, αλλά δεν με θέλανε στα πόδια τους.

29. Σε δυσκόλευε κάποιο μάθημα; Η ορθογραφία.

30. Στην τάξη καθόσουν μπροστά ή προς τα πίσω; Στην μέση.

31. Ποιος δάσκαλος ήταν ο αγαπημένος σου; Ο κος Πασάκος. Πάντα ήρεμος και καλοσυνάτος.

32. Δασκάλα; Καμία.

33. Σε ποια ηλικία φόρεσες πρώτη φορά γραβάτα; Στα 17 μου

34. Στο γυμνάσιο, έκανες ποτέ κοπάνα; Αν ναι πότε; Δεν έκανα ποτέ κοπάνα.

35. Είχες πάρει ποτέ αποβολή; Ποτέ

36. Είχες ακμή; Ευτυχώς ΟΧΙ.

37. Το πρώτο σου φιλί σε τι ηλικία προέκυψε; Αθώο στα 5, ερωτικό στα 17.

38. Πως την έλεγαν την τυχερή; Άννα.

39. Καθηγήτρια σου είχες ερωτευτεί (πλατωνικά); /αν ναι τι μάθημα σας έκανε; Όχι.

40. Με τι βαθμό τέλειωσες; Άσε, μη ρωτάς… χαχαχαχααα

ΠΑΣΧΑΛΗΣ, ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ, ΠΑΙΔΙ, PASCHALIS, PASHALIS, PAIDI, nikosonline.gr

Η οικογένεια Ιωάννη και Βασιλικής Αρβανιτίδη

ΠΑΣΧΑΛΗΣ, ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ, ΠΑΙΔΙ, PASCHALIS, PASHALIS, PAIDI, nikosonline.gr

Παιδικός σταθμός Δοξάτου (Ο Πασχάλης κάπου ανάμεσα στα παιδάκια)

ΠΑΣΧΑΛΗΣ, ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ, ΠΑΙΔΙ, PASCHALIS, PASHALIS, PAIDI, nikosonline.gr

4 αδέλφια και 2 ξαδέλφια

Πασχάλης

Ο μαστρο-Γιάννης επι τω έργω. Ο μικρός Πασχάλης δεξιά πάνω στην σκαλωσιά.

ΠΑΣΧΑΛΗΣ, ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ, ΠΑΙΔΙ, PASCHALIS, PASHALIS, PAIDI, nikosonline.gr

Η μαμά Βασιλική με τα 4 παιδιά της. Μόνο ο μεγάλος λείπει στην δουλειά…

ΠΑΣΧΑΛΗΣ, ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ, ΠΑΙΔΙ, PASCHALIS, PASHALIS, PAIDI, nikosonline.gr

Στην κατασκήνωση της Αλυστράτης του νομού Δράμας.

ΠΑΣΧΑΛΗΣ, ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ, ΠΑΙΔΙ, PASCHALIS, PASHALIS, PAIDI, nikosonline.gr

Αεροπορία 1967. Αριστερά ο Γιώργος Καρατζαφέρης

ΠΑΣΧΑΛΗΣ, ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ, ΠΑΙΔΙ, PASCHALIS, PASHALIS, PAIDI, nikosonline.gr

The Drugstore men”, το πρώτο μου συγκρότημα

ΠΑΣΧΑΛΗΣ, ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ, ΠΑΙΔΙ, PASCHALIS, PASHALIS, PAIDI, nikosonline.gr

”THE OLYMPIANS”

———————————-

(Μια τελευταία ερώτηση για το φινάλε)

ΠΑΣΧΑΛΗΣ, ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ, ΠΑΙΔΙ, PASCHALIS, PASHALIS, PAIDI, nikosonline.gr

Και τώρα που απάντησες σε όλες αυτές τις ερωτήσεις…. θέλω να μου πεις πως αισθάνθηκες που σε ανάγκασα να κάνεις όλο αυτό το ταξίδι πίσω στον χρόνο.

Τελειώνοντας την συνέντευξη με τον Νikos ON LINE, αισθάνθηκα όμορφα και νοσταλγικά. Βλέποντας όμως και τις φωτογραφίες νοιώθω λύπη γι’αυτούς που έφυγαν, που δεν θα τους ξαναδώ και χαρά για την ευλογία της καλής μου μοίρας που μου επιφύλαξε μια τέτοια ξεχωριστή ζωή.

—————————————————

Διαβάστε για την παιδική τους ηλικία και δείτε παιδικές φωτογραφίες

Χρήστος Μάστορας https://bit.ly/30lodVP

Ανδριάνα Μπάμπαλη https://bit.ly/2BITsjm

Μυρτώ Βασιλείου https://bit.ly/2LhBADe

Μαρία Κηλαηδόνη https://bit.ly/2KMTmhf

Βαγγέλης Παναγόπουλος https://bit.ly/2Ulos37

Γιώργος Παπαδόπουλος https://bit.ly/2IobvPw

Θάνος Καλλίρης https://bit.ly/2XnDxQe

Νίκος Μίχας https://bit.ly/2Qz1sYo

Νίνα Λοτσάρη https://bit.ly/2V58RCs

Πέγκυ Ζήνα https://bit.ly/2GnKEny

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου https://bit.ly/2E0jm3D

Πωλίνα https://bit.ly/2DMPUyH

———————————————————–

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Παρατηρωντας τις φωτογραφιες βλεπεις τα δυσκολα χρονια αλλα εντονη η παρουσια της οικογενειας και τι δυναμη ειχε τοτε η συμπνοια και η ενοτητα αυτης της μικρης πρωτης κοινωνιας,με τον πατερα κεφαλη και διπλα μια ηρεμη μητερα,η μεγαλη αγκαλια της οικογενειας.Με τη λεξη κατηχητικο εχουμε ολοι αναμνησεις…πηγαινα κατηχητικο,αλλα καποιες φορες εφευγα,γιατι μεσα μου ενοιωθα καταπιεση..δεν ηθελα ποτε να μου λενε τι πρεπει να κανω..πιστευα και πιστευω ακομη και σημερα οτι κανεις δεν μπορει να μου κλεψει την ελευθερια της ψυχης μου,ακολουθω τον δρομο που μου δειχνει παντοτε εκεινη….Και για να επιστρεψουμε στο θεμα μας ο Πασχαλης μοιαζει φοβερα στη μητερα του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.