Όταν οι πόρνες μπήκαν στο μουσείο

0
68

1TL_M

Η πορνεία πήρε τα πάνω της κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Έφυγε από τον κλειστό και προστατευμένο χώρο των μπουρδέλων, βγήκε στον δρόμο, μπήκε στα θέατρα και την όπερα, και πολλές φορές μια κανονική γυναίκα δεν ξεχώριζε εύκολα από μία που εκπορνευόταν.

Μια μεγάλη, γαργαλιστική και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος έκθεση, έχει προκαλέσει δεκάδων ειδών αντιδράσεις. Για πρώτη φορά, στο Μουσείο Orsay στο Παρίσι, γίνεται έκθεση αφιερωμένη στην πορνεία. Με τίτλο «Splendeurs et misères / Splendour and Misery: Images of Prostitution 1850-1910» η έκθεση αναδεικνύει για πρώτη φορά (μέσα σε Μουσείο), την πλευρά της νυχτερινής, απαγορευμένης ζωής κατά τον 19ο αιώνα, μέσα από το βλέμμα των σημαντικότερων Γάλλων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών.  

Η πορνεία όχι μόνο βρισκόταν σε μεγάλη άνθηση κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα στη Γαλλία, αλλά κατείχε σημαντικό ρόλο σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής του Παρισιού μέχρι την Belle Epoque των αρχών του 20ού αιώνα, προσφέροντας στους καλλιτέχνες το ερέθισμα για να εμπνευστούν και να αποτυπώσουν τον κρυφό κόσμο των οίκων ανοχής και των ύποπτων σαλονιών.

Jean-Louis Forain, Le Client or Maison Close, 1878

Jean-Louis Forain, «Ο πελάτης» (1878)

Toulouse_Lautrec

Ο Toulouse Lautrec ξημεροβραδιαζόταν που ξημεροβραδιαζόταν στα μπουρδέλα, σου λέει δεν κάνω και λίγη δουλίτσα…..

883430_10.-Guys_Hommes-attablés-en-compagnie-de-femmes

Constantin Guys «Άντρες συντροφιά με τα κορίτσια»

Μεγάλοι ζωγράφοι, όπως ο ToulouseLautrec, ο Degas και ο Van Gοgh, μέσα στα καφενεία, τις brasserie και στα θεατρικά παρασκήνια εντόπισαν τα μελαγχολικά παρακμιακά μοντέλα τους να παραπαίουν από το αλκοόλ.

"Resting Maiden", probably a portrait of Marie-Louise O'Murphy, mistress to Louis XV of France, oil on canvas, 1751.

Ένα αριστούργημα του François Boucher. Πιθανά το πορτραίτο της  Marie-Louise O’Murphy, ερωμένης του Λουδοβίκου XV (1751)
Gerrit van Honthorst, The Procuress

Gerrit van Honthorst, «Η πόρνη» (1625)

Rolla,Henri Gervex 1878

Henri Gervex «Το επόμενο πρωί» (1878)

1Z_M

Jan Steen, και δεξιά Johannes Vermeer

Giovanni Boldini

Giovanni Boldini

Henri_de_Toulouse-Lautrec_012

Henri de Toulouse-Lautrec – «In the Salon at the Rue des Moulins»

women-on-a-cafe-terrace-in-the-evening-1877

Edgar Degas «Women on a Cafe Terrace» (1877)

splendeurs-et-miseres

Η έκθεση «Splendour and Misery», που έγινε με τη συνεργασία του Μουσείου Βαν Γκογκ του Άμστερνταμ και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας, άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό στις 22 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Ιανουαρίου του 2016. Παράλληλα συμπληρώνεται από πλήθος εκδηλώσεων, όπως: διαλέξεις, προβολές ταινιών, κονσέρτα, βραδιές καμπαρέ, βιντεοσκοπημένες όπερες, αναγνώσεις και συμπόσια. 

1 Jean Béraud L’Attente, 1880

Jean Béraud, «Η συνάντηση» (1880)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here