Όταν οι σουρεαλιστές αναστάτωναν το Παρίσι

0
955

god_is_dead_and_no_one_cares_by_w4nderlust

Άλλες εποχές, άλλοι άνθρωποι, άλλοι καλλιτέχνες, άλλοι συγγραφείς… άλλα μυαλά…. Όλα άλλα. Ήταν τότε που μια ομάδα σουρεαλιστών διανοούμενων έκανε μια φάρσα που έμεινε στην ιστορία. Ήταν τότε που είπαν: «Σήμερα, ημέρα του Πάσχα, διακηρύσσουμε τον θάνατο του Ιησού-Θεού για να ζήσει επιτέλους ο Άνθρωπος».

Ακούστε τι έγινε: Στις 9 Απριλίου του 1950, είχαν συγκεντρωθεί στην Παναγία των Παρισίων για τη λειτουργία του Πάσχα, 10.000 πιστοί. Στις 11.10 το πρωί, ένας καλόγερος ανεβαίνει στον άμβωνα και αρχίζει να μιλάει:

  • «Σήμερα, ημέρα του Πάσχα, έτος Ιωβηλαίου, εδώ, στην εξαίρετη βασιλική της Παναγίας των Παρισίων, κατηγορώ την οικουμενική Καθολική Εκκλησία για θανάσιμο σφετερισμό των ζωντανών μας δυνάμεων προς όφελος ενός άδειου ουρανού. Κατηγορώ την Καθολική Εκκλησία για απάτη. Κατηγορώ την Καθολική Εκκλησία ότι μιαίνει τον κόσμο με τη νεκρώσιμη ηθική της, ότι είναι η πληγή μιας Δύσης σε αποσύνθεση. Αληθινά σας λέω: ο Θεός είναι νεκρός. Σήμερα, ημέρα του Πάσχα, έτος Ιωβηλαίου, διακηρύσσουμε τον θάνατο του Ιησού-Θεού για να ζήσει επιτέλους ο Άνθρωπος».

Οι πιστοί μένουν αρχικά άναυδοι, μετά καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για φάρσα, και απειλούν τον μασκαρεμένο καλόγερο και τους τρεις νεαρούς συνεργούς του. Εξαγριωμένος όχλος καταδιώκει τους τέσσερις βλάσφημους προς τον Σηκουάνα, για να τους λιντσάρει. Τελικά συλλαμβάνονται από την Αστυνομία. Είναι θιασώτες ενός κινήματος, του Λετρισμού, με ρίζες στη θεωρία του σουρεαλισμού και του ντανταϊσμού. Ο ψευδοκαλόγερος ονομάζεται Michel Mourre, είναι 21 ετών, ο οποίος έγραψε το κείμενο που διάβασε, μαζί με τον 24χρονο Serge Brena.

Οι εφημερίδες βγήκαν την επομένη με πρωτοσέλιδα άρθρα: «Τρελοί», «αγροίκοι», «άρρωστοι» ή «ήρωες» αναφωνεί ο γαλλικός Τύπος. Ο Μουρ στέλνεται για ψυχιατρική εξέταση – θα αφεθεί ελεύθερος 11 ημέρες αργότερα. Από τους ελάχιστους που τους στηρίζουν, είναι ο μέγας σουρεαλιστής Andre Breton, που λέει: «Εκεί, στην καρδιά του χταποδιού που πνίγει ακόμα την οικουμένη, έπρεπε να δοθεί το χτύπημα».»

Κατηγορώ, την Καθολική Εκκλησία για απάτη
Κατηγορώ, την Καθολική Εκκλησία ότι μολύνει τον κόσμο με τη θανατερή της ηθική, ότι είναι το καρκίνωμα ενός Δυτικού Κόσμου σε αποσύνθεση. Σας το λέω αλήθεια: ο Θεός πέθανε!

letristes

Ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι που σχεδίασαν και διέπραξαν αυτό που έμεινε γνωστό σαν το Σκάνδαλο της Παναγίας των Παρισίων και που ακόμη και σήμερα, εξήντα πέντε χρόνια μετά, παραμένει μια πράξη ανεπανάληπτης τόλμης και ασέβειας. Ο Μισέλ Μουρ, ο Σερζ Μπερνά, ο Ζαν Ρυλιέ και ο Γκιλέν Ντενουαγιέ ντε Μαρμπέξ, ήταν οι τέσσερις ακτιβιστές/ λετριστές. Ο Λετρισμός (Le Lettrisme), έτσι όπως τον οραματίστηκε αρχικά ο εμπνευστής του Ιζιντόρ Ιζού το 1946, ξεκίνησε σαν ένα λογοτεχνικό κίνημα που αποποιείται τη χρήση των λέξεων. Πολύ γρήγορα όμως εξελίχθηκε σε ένα σημαντικό αβάν-γκαρντ κίνημα που ευαγγελιζόταν την ανανέωση όλων τον τομέων της γνώσης και της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ήταν πολύ κοντά στα κινήματα του Σουρεαλισμού και του Ντανταϊσμού.

1_M

Ο Isidore Isou, ο εμπνευστής του Λετρισμού

Όλοι αυτοί έφτιαξαν και τους «Αποτυχημένους» που έστειλαν πρόσκληση σε πολλούς γνωστούς και μη ανθρώπους: «Μας παρουσιάζουν ως ασήμαντους, και είμαστε. Δεν είμαστε τίποτε, αλλά ακριβώς αυτό, απολύτως τίποτε, και θέλουμε να μη χρησιμεύσουμε σε τίποτε. Οι “τίμιοι νοικοκυραίοι” μας λένε συνέχεια ″Να δουλέψετε! Να φτάσετε κάπου επιτέλους!!″. Να φτάσουμε πού; Σε τι; Σε τι κατάσταση; Σύνθημά μας: Για να φτάσουμε δεν πρέπει να ξεκινήσουμε ποτέ. Ανίκανοι-Άχρηστοι-Τεμπέληδες-Αλήτες».

Έγραφαν λίβελους ενάντια στον Πάπα Πίο τον ΙΒ¨που ανέχτηκε τα εγκλήματα του ναζισμού στη διάρκεια του πολέμου.

notredame1

Ο Μισέλ Μουρ και ο Σερζ Μπερνά στο καφέ Mabillon μια μέρα πριν το Σκάνδαλο. Ο Μουρ γράφει στο βιβλίο του «Παρά το Σκάνδαλο» πως γράφουν το λόγο που θα διαβάσει την άλλη μέρα.

rats-ca29e

Η πρόσκληση στη συνάντηση των Αποτυχημένων

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.