Την συνάντησα στο Ηρώδειο, και ήταν μια κούκλα. Παρ’ όλο που ο δικός της χρόνος της έχει φερθεί πολύ φιλικά, εκείνη αισθάνεται έτοιμη να παίξει πια ρόλους μεγάλων γυναικών, γυναικών που είναι «καταραμένες», γυναικών όπως τις περιγράφει ο Tennessee Williams.
Το γλυκό πουλί της νιότης, του Tennessee Williams, στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη
Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, “Το Γλυκό Πουλί της Νιότης” του Τεννεσσή Ουίλλιαμς, ανεβαίνει στις 20 Οκτωβρίου στο Θέατρο Δανδουλάκη. Ένα έργο που όλες οι ηθοποιοί του κόσμου θέλουν να παίξουν κάποια στιγμή στην καριέρα τους, γιατί μιλάει για μια ηθοποιό, μιλάει για ανασφάλεια, μιλάει για το πέρασμα του χρόνου, για την επιτυχία και την αποτυχία, την αποδοχή και την εγκατάλειψη. Υπέροχο έργο, που έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία όπου κι αν έχει παιχτεί.
Τα δύο βασικά πρόσωπα του έργου, είναι η Αλεξάνδρα Ντελ Λάγκο και ο Τσανς Γουαίην. Η σταρ και ο ζιγκολό. Το δράμα γεννιέται σ’ αυτό το έργο από τις απελπισμένες προσπάθειες αυτών των δύο να ξεφύγουν από την αναγκαστική προσγείωση στην πραγματικότητα. Η διάσημη ηθοποιός του κινηματογράφου, Αλεξάνδρα Ντελ Λάγκο, βλέποντας σε γκρο-πλαν τον εαυτό της στην τελευταία της ταινία, τρόμαξε και εγκατέλειψε κρυφά τους πάντες και τα πάντα. Εξαφανίστηκε. Τρομαγμένη μπροστά στον χαμό της νιότης, βρίσκει διέξοδο στην φυγή. Και φεύγει έχοντας παρέα της αγορασμένο έρωτα ενός νεαρού ζιγκολό, μπόλικο αλκοόλ και ναρκωτικά.
Ο Τσανς Γουαίην είναι ο τελευταίος από τους νεαρούς εραστές της. Στον μάταιο αγώνα του για επιβίωση και κοινωνική προβολή, προσφέρει το κορμί του σε μοναχικές και παρηκμασμένες πλούσιες κυρίες, που τον χρησιμοποιούν ως παυσίπονο για την μοναξιά και τον απομακρύνουν όταν τους είναι άχρηστος πια. Είναι φτωχός, χωρίς ιδιαίτερο ταλέντο, δεν έχει άλλο εφόδιο από την ομορφιά και τα νιάτα του. Όταν οι δυο τους συναντώνται, στην κρίσιμη ώρα της ζωής τους, προσπαθούν για μια στιγμή να αρπαχτούν ο ένας από τον άλλο. Για την Αλεξάνδρα, που έχει ταλέντο και προσωπικότητα, ίσως υπάρχει ακόμη ελπίδα. Για τον Τσανς, που έχει επιπλέον να αντιπαλέψει το μίσος των ανθρώπων, όχι…
Η ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης, Σκηνοθεσία/διασκευή: Νικαίτη Κοντούρη, Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας, Μουσική σύνθεση: Ελένη Καραίνδρου, Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα, Χορογραφίες: Σεσίλ Μικρούτσικου, Βοηθός Σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα
Πρωταγωνιστούν: Κάτια Δανδουλάκη, Κοσμάς Ζαχάρωφ, Γιάννης Ποιμενίδης, Τάσος Παπαδόπουλος, Ολυμπία Σκορδίλη, Κωνσταντίνος Φάμης, , Ιζαμπέλλα Μπαλτσαβιά, Μιχάλης Κοιλάκος
Ο Γιάννης Ποιμενίδης που έγινε γνωστός από την τηλεόραση , από την σειρά Εκδρομή, τώρα θα δείξει τις δυνατότητες του σε ένα απαιτητικό ρόλο.
Πριν γυριστεί σε ταινία, η Μελίνα Μερκούρη έπαιξε το έργο στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης τη χειμερινή σεζόν 1959-1960, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν. Στο ρόλο του Τσανς, ένας τελειόφοιτος της σχολής του Κουν, ο Γιάννης Φέρτης. Την δεύτερη φορά που το έπαιξαν ήταν το 1980 σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν.
Ο Τενεσί Ουίλιαμς επεξεργαζόταν το έργο από το 1956, και το παρέδωσε το 1959 έχοντας κάνει αρκετές παραχωρήσεις και συμβιβασμούς από τον φόβο της λογοκρισίας και του πουριτανισμού της εποχής. Έτσι, ανέβηκε τον Μάρτιο του ’59 σε σκηνοθεσία Ελία Καζάν στο Broadway, με πρώτη διδάξασα την Geraldine Page στον ρόλο της Αλεξάνδρα ντελ Λάγκο και τον Paul Newman στον ρόλο του Τσανς. (Οι δυο τους το έπαιξαν και στο σινεμά)
———————————————
Γίνετε μέλη στην ομάδα «Σινεμά, Θέατρο, Τηλεόραση» / https://www.facebook.com/groups/808935492481018
Με την Κάτια όταν συναντηθήκαμε στο Ηρώδειο