Από την πρώτη στιγμή που την άκουσα και είδα τα video clip της, την λάτρεψα. Μπορεί και να ήμουν ο πρώτος και σίγουρα από τους ελάχιστους που την έπαιζαν στο ραδιόφωνο. Με τρέλα. Μου άρεσε αυτή η κοπέλα. Είχε κάτι το εξωπραγματικό και συγχρόνως και κάτι πολύ γήινο. Ήταν καλλιτεχνάρα αλλά και πολύ εμπορική.
Κι’ όταν λέω εμπορική, εννοώ ότι έχει πουλήσει πάνω από 40 εκατομμύρια δίσκους και θεωρείται μία από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες στη Γαλλία όλων των εποχών. Κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων Νο1 singles στην ιστορία των γαλλικών chart με συνολικά 15 Νο1 επιτυχίες, 47 top 10 επιτυχίες και 7 διαμαντένιους δίσκους.
———————————————–
Πριν μερικά καλοκαίρια, είχα γνωρίσει την Ιζαμπέλ Ιπέρ, η οποία έκανε διακοπές στην Ελλάδα με τον σύζυγο της και τα 3 τους παιδιά. Κουβεντιάζοντας (στα Αγγλικά) με ρώτησε με τι ασχολούμαι, της είπα ότι ανάμεσα στα άλλα κάνω και ραδιόφωνο – και μάλιστα ότι παίζω αρκετά Γαλλικά τραγούδια. Με ρώτησε ποιους καλλιτέχνες, άρχισα να της αραδιάζω ονόματα και όταν της ανέφερα την Mylene Farmer, ενθουσιάστηκε: “Αααα αυτή είναι σπουδαία καλλιτέχνης, μου είπε. Το ξέρεις ότι είναι πάρα πολύ ιδιότροπη; Δεν έχει δώσει ποτέ της συνέντευξη. Αρνείται. Επικοινωνεί με το κοινό μόνο μέσω των video clip και των συναυλιών της.”
Ε, αφού είναι ιδιότροπη και αφού αρέσει και στην Θεά Ιζαμπέλ Ιπέρ – είπα μέσα μου- καλώς αρέσει και σε μένα!
Η Μυλέν Φαρμέρ (Mylène Farmer), γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 1961 στον Καναδά και είναι τραγουδίστρια, στιχουργός, συνθέτρια και ηθοποιός. Είναι πολύ δημοφιλής σε όλη την Ευρώπη, τον Καναδά και τη Ρωσία, ενώ έχει ξεχωρίσει για τους κατά βάση ποιητικούς και σκοτεινούς στίχους στη μουσική της, τα εντυπωσιακά και άκρως συμβολικά βίντεο κλιπ και τις θεαματικές συναυλίες της.
Μέχρι τα 9 της χρόνια έζησε στο Μόντρεαλ και έπειτα μετακόμισε στο Παρίσι με την οικογένειά της. Από μικρή ήταν εσωστρεφής και ο χαρακτήρας της αντικατοπτρίζεται στους στίχους της. Το πρώτο της τραγούδι έγραψαν ο Jérôme Dahan και ο Laurent Boutonnat με τίτλο Maman a tort και κυκλοφόρησε το 1984. Για το τραγούδι αυτό γυρίστηκε ένα βιντεοκλίπ, το οποίο αν και ήταν χαμηλού κόστους (στοίχισε μόλις 5.000 γαλλικά φράγκα) έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές. Το πρώτο της πλήρες άλμπουμ, με τον τίτλο ‘Cendres de Lune’, κυκλοφόρησε το 1986. Και τα τρία hit singles (Libertine, Tristana, Plus Grandir) έκαναν μεγάλη αίσθηση, γιατί πέρα από τους σκοτεινούς στίχους και την πρωτότυπη παραγωγή, συνοδεύτηκαν από μία τριλογία video-clips, τα οποία θεωρούνται υψίστης καλλιτεχνικής αξίας ακόμα και σήμερα, καθώς πρόκειται για πολυέξοδες κινηματογραφικές παραγωγές που ξεπερνούσαν τα 8 λεπτά το καθένα. Όλα ήταν εμπνευσμένα από τις ταινίες του Κιούμπρικ και τους πίνακες του Γκόγια.
Το 1988 η Μυλέν κυκλοφόρησε το δεύτερό της άλμπουμ, Ainsi soit je…, το οποίο μέχρι και σήμερα έχει γίνει 2 φορές διαμαντένιο στη Γαλλία, από το οποίο ξεχώρισαν τα Sans contrefaçon, ‘Ainsi soit je…, Sans logique, και το Pourvu qu’elles soient douces, το οποίο και οπτικοποιήθηκε με ένα επικών διαστάσεων βιντεοκλίπ 17 λεπτών, το οποίο ήταν το πιο ακριβό video clip στην ιστορία, μέχρι το 1995, όταν την πρώτη θέση κατέκτησε το Scream του Michael Jackson.
Δύο από τα κορυφαία της άλμπουμ. Της αρέσει να παίζει μεταξύ άσπρου και μαύρου
Το επίσης διπλά διαμαντένιο L’autre… κυκλοφόρησε το 1991. Το πρώτο σινγκλ Désenchantée προκάλεσε κυριολεκτικά πανικό και προσέφερε στην Μυλέν το πιο επιτυχημένο τραγούδι από Ευρωπαίο καλλιτέχνη, σύμφωνα με το βιβλίο Guiness. Πρόκειται για ένα κομμάτι – ύμνο της δεκαετίας του 1990, από αυτά που δύσκολα θα ξεχαστούν ποτέ.
Tο τραγούδι της Que mon cœur lâche, είχε ως κύριο θέμα την μάστιγα του AIDS και γι αυτό το σκοπό μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις διατέθηκε στην καμπάνια για την καταπολέμηση της νόσου.
Συνεργασίες με τον Seal και τον Sting
Η καριέρα της είναι γεμάτη από ωραίες δουλειές, συνεργασίες (με τον Sting, τον Moby, τον Seal κ.α.), ταινίες, περιοδείες, ζωντανά ηχογραφημένους δίσκους, video clip, DVD…. Στα πρόσφατα νέα της να αναφέρω ότι τον Νοέμβριο του 2015, κυκλοφόρησε το δέκατο studio album με τίτλο “Interstellaires”, με το οποίο κατέκτησε ξανά την κορυφή στη Γαλλία και έγινε τριπλά πλατινένιο. Πρώτο single το “Stolen Car”, ντουέτο – έκπληξη με τον Sting. Το single κατέκτησε για δύο εβδομάδες την κορυφή των charts στη Γαλλία και, εκτός από την επιτυχία στην Ευρώπη, έγινε το πρώτο τραγούδι της που πήγε στη νούμερο ένα θέση του Club Dance Chart στο Βillboard στις ΗΠΑ. Επόμενο, και 15ο Νο1 single, το “City of Love”, που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2016.
Ως προς την προσωπική της ζωή, η Μυλέν Φαρμέρ γενικά κρατάει αποστάσεις από την δημοσιότητα, και εμφανίζεται μόνον όταν έχει να παρουσιάσει κάποια καινούρια δισκογραφική δουλειά.
Οι εμφανίσεις της πάντα ήταν προκλητικές και άκρως καλλιτεχνικές.
Άρθρα για μουσικούς και μουσική
STEVIE WONDER: Respect Stevie Wonder https://bit.ly/2zsRoxg
MARVIN GAYE: Τον σκότωσε ο πατέρας του https://bit.ly/2YUxjKP
ARETHA FRANKLIN: Η Aretha δεν μένει πια εδώ https://bit.ly/2nKe4Qk
BOB MARLEY: Μεγάλος μουσικός και χασικλής https://bit.ly/2IiV6we
NINA SIMONE: Την χτυπούσε μέχρι να δει αίμα https://bit.ly/2Tb5RVR
BILLIE HOLIDAY: Πορνεία, ναρκωτικά και πόνος… https://bit.ly/3dBCcwM
CHET BAKER: Η ηρωίνη του έτρωγε τα σωθικά https://bit.ly/2WMtzZq
JIM MORRISON: “Θέλετε να σας δείξω το πουλί μου;” https://bit.ly/2WFQXrq
JOHN LENNON: Η δολοφονία του https://bit.ly/3fCPHxZ
SLIM GAILLARD: Εγκαταλείφθηκε στην Κρήτη https://bit.ly/3dB7Vhr
MADONNA: Η καθολική εκκλησία και το “Like a Prayer” https://bit.ly/2yPcxBV
MICHAEL JACKSON: Αυτό το μοναδικό… “Thriller” https://bit.ly/3dECD9h
GEORGE MICHAEL: 30 χρόνια Freedom https://bit.ly/2OEOo5o
DONNA SUMMER: 40 χρόνια… I feel love https://bit.ly/2zxc5rK
BEATLES: Κατάφεραν το ακατόρθωτο https://bit.ly/2WmQHi4
BAND AID: Όλη η ιστορία στο παρασκήνιο https://bit.ly/2zvUznL
ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ: «Κατά τον δαίμονα εαυτού» https://bit.ly/3bgKAjC
ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ: Τι σημαίνει αυτό; https://bit.ly/2WKlOmK
———————————————
Αρκει να την δεις χωρις να την εχεις ακουσει φαινεται απο αυτο το βαθυ ,μελαγχολικο βλεμμα οτι ειναι εσωστρεφης και πολυ πραγματικη….αληθινη..Βεβαια φαινεται οτι ειναι ατομο απομακρο αλλα η φωνη της και τα τραγουδια της την εχουν γεμισει και αποζημιωσει πληρως.Μου αρεσει οτι την ζωη της την εχει μονο για τον εαυτο της και δεν την εκθετει δημοσιως.Οταν ειναι ετοιμη ,η παρουσια της ειναι μολυ δυνατη.
Νομίζω Νίκο πρέπει να είμαστε οι μοναδικοί που ακούμε και έχουμε δίσκους της Μυλεν Φαρμερ στην Grece
κόλλησα απο μικρός λογο τον Βίντεο κλιπ που ηταν ολα σαν μικρες ταινίες δεν θα ξεχάσω το θεϊκό Que mon coeur lache και τον σαλο που ειχε γινει τότε με το καταπληκτικό κλιπακι που έδειχνε τον Χριστό να θελει να κατέβει στην γη και αντ’αυτού να στέλνει ο Θεός σαν άγγελο την Μυλεν η οποία βλέπει τα πάθη και την ματαιότητα τον ανθρωπον με τον Michael Jackson να χορεύει και εναν μεγάλο ξύλινο σταυρό να πέφτει πάνω και να τον πλακώνει κατι σαν ανάθεμα!!
Παντα ανατρεπτική πάντα προβοκατόρικη μια avant-garde performer που οσο της λείπει σε μπόι το εχει σε θράσος..
Υ.γ δεν θελω να φανω αγενής αλλα κατι μου εκανε εντύπωση και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζι σου επειδή εισαι απο τα αγαπημένα σιτε και σχεδόν σε ακολουθώ καθημερινά παρατήρησα οτι δεν έκανες καμια αναφορά για την απώλεια του Μαχαιριτσα βέβαια για να είμαι ειλικρινής μπορεί να εκανες και να μην το ειδα αλλα επειδή σε διαβάζω συχνά δεν έπεσε στην αντίληψη μου.. οχι οτι υπάρχει πρόβλημα τον Μαχαιριτσα ποτε δεν τον άκουσα γιατι δεν ειναι του γούστου μου απλα μου έκανε εντύπωση γιατί ξερω οτι σου αρέσουν αυτού του είδους οι καλλιτέχνες και με τους περισσότερους εχεις μάλιστα και φιλία.. φυσικά δικαίωμα σου να γράφεις για όποιον θέλεις αλλοίμονο..
παντα με αγάπη Δ.
Μου ήρθε τόσο ξαφνικό- γιατί τον ήξερα απο 20 ετών – που μούδιασα. Κάτι έγραψα στο ΦΒ, έκανα και αφιέρωμα στην εκπομπή μου στο ράδιο…. Κάποια στιγμή όταν συνέλθω θα γράψω και άρθρο… 🙁
Μπραβο κ Μουρατιδη και που την γνωριζετε και που γραφετε για αυτην την μοναδικη περιπτωση καλλιτεχνη. Την ακολουθω απο το 1990 και μου εχει προσφερει ατελειωτες στιγμες χαρας και συγκινησης. Εχω δει πολλα σπουδαια ονοματα σε συναυλιες, ομως η εμπειρια του να βλεπεις την Mylene ζωντανα ηταν και παραμενει κατι που δυσκολα μεταφερεται. Η χαρα, η συγκινηση, το δακρυ, ο χορος…ολα ανακατεμενα. Εν αναμονή της 7ης Νοεμβρίου όπου η τελευταία της συναυλία θα προβληθεί στο σινεμά για μία και μόνο φορά!
Θεά! ποια Μαντόνα και σαχλαμάρες! Απλά επειδή τραγουδάει στα -όχι και τόσο δημοφιλή- γαλλικά, δεν την γνωρίζει ο κόσμος το ίδιο. Στίχοι, μουσική και βιντεοκλίπς κορυφαία! Με τα χρόνια βέβαια ξέπεσε, τα τελευταία της τραγούδια είναι μέτρια.
Προσωπικά κόλλησα όταν την είδα σε λάιβ βιντεοκλίπ του Desachantee: Θ Ε Α !