Γιατί το ΚΚΕ έκρυβε την ομοφυλοφιλία του Ρίτσου;

Τον Γιάννη Ρίτσο δεν πρόλαβα να τον γνωρίσω. Τον διάβαζα όμως. Κάποια γραφτά του μου άρεσαν, άλλα τα απέρριπτα, και μια φορά που τον συνάντησα σε μια αριστερή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, έμεινα αποσβολωμένος να τον κοιτάω. Ήταν εκεί στην άκρη της στοάς, στην Καραγιώργη Σερβίας, ακουμπισμένος στον τοίχο, με ένα παλτό ριχτό στην πλάτη και με μεγάλη ηδυπάθεια, μύριζε ένα κόκκινο γαρύφαλλο. Ήταν η απόλυτη εικόνα ένας ομοφυλόφιλου άντρα.

2
10003

Τον Γιάννη Ρίτσο δεν πρόλαβα να τον γνωρίσω. Τον διάβαζα όμως. Κάποια γραφτά του μου άρεσαν πολύ, άλλα, όχι ιδιαίτερα. Και μια φορά που τον συνάντησα σε μια αριστερή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, έμεινα να τον κοιτάω αποσβολωμένος. Ήταν εκεί στην άκρη της στοάς στην Καραγιώργη Σερβίας, ακουμπισμένος στον τοίχο, με ένα παλτό ριχτό στους ώμους και με μεγάλη ηδυπάθεια μύριζε ένα κόκκινο γαρύφαλλο. Ήταν η απόλυτη εικόνα ενός ομοφυλόφιλου άνδρα.

Ο κόσμος αναρωτιόταν: “Ήταν ομοφυλόφιλος ο ποιητής της Αριστεράς, ο Γιάννης Ρίτσος;” Και μπορεί οι μισοί να αναρωτιόνταν ψιθυριστά, οι υπόλοιποι μισοί όμως απλά ήξεραν πως ήταν. Οι σχετικές φήμες κάπως ενισχύθηκαν με την συνέντευξη που έδωσε στην «Ελευθεροτυπία» η Καίτη Δρόσου, στενή φίλη του Ρίτσου και σύζυγος του αδικοχαμένου αριστερού συγγραφέα Άρη Αλεξάνδρου: “….0 Ρίτσος με περνούσε δεκατρία χρόνια και ήταν τα πάντα για μένα, πατέρας, εραστής, παιδί και αδελφός. Κανείς μας δεν ήξερε από ζήλια, απ’ αυτό το εγωιστικό αίσθημα του να κατέχεις. Καμία βιογραφία του Ρίτσου δεν θα είναι όπως την ξέρω εγώ.”

“Τον πλησίασαν οι αριστεροί κι άλλαξε η ζωή του. Ίσως γι’ αυτό να δυσκολευόταν ν’ αρνηθεί τις εντολές τις κομματικές.”

Giannis-Ritsos1_M

Σ’ αυτό το άρθρο, δεν θέλω να ασχοληθώ με την προσωπική ζωή του μεγάλου Γιάννη Ρίτσου. Θέλω να ασχοληθώ με την υποκρισία που μας περιτριγυρίζει. Θέλω να πω ότι το ΚΚΕ, μπορεί να μην δεχόταν την ιδιαιτερότητα του, αλλά εκμεταλλεύονταν το έργο του και την λατρεία που του είχε ο κόσμος. Ούτε μία στιγμή δεν τον αποδέχτηκαν όπως ήταν.

Στο ξεκίνημα του

Την περίοδο της δεκαετίας του ‘30 ο Γιάννης Ρίτσος συμμετείχε σε παραστάσεις αρχαίου δράματος του Βασιλικού Θεάτρου με σκηνοθέτη τον Ροντήρη, αλλά νωρίτερα είχε δουλέψει και σ’ εμπορικούς θιάσους στο Μεταξουργείο, που χόρευε σε ανδρικό μπαλέτο. Ναι, ήταν χορευτής. Και από τότε χρονολογούνται οι φήμες περί ομοφυλο­φιλίας του. Αργότερα, όταν μπήκε στο ΚΚΕ, ήταν πολλές οι φορές που το Κόμμα τις χρησιμοποίησε αυτές τις φήμες, καθώς ποτέ δεν ενέκρινε τον λυρισμό της ποίησης του Ρίτσου. Δηλαδή για να καταλάβουμε: το αντιρατσιστικό ΚΚΕ επί δεκαετίες «εκβίαζε» τον Ρίτσο με τις φήμες περί Ομοφυλοφι­λίας του για να το παίζει Αριστερός;

Η κυρία Δρόσου, είχε πει και κάτι ακόμα χαρακτηριστικό: «Ένα αρχοντόπουλο ήταν ο Γιάννης, που έχασε τη μισή του οικογένεια απ’ την τρέλα και την άλλη μισή απ’ τη φυματίωση, ένα χαϊδεμένο παιδί, που από τη μια μέρα στην άλλη είδε τον πατέρα του με πιστοποιητικό απορίας στο δημόσιο ψυχιατρείο.»

Giannis-Ritsos_M

Οι εκλεπτυσμένες κινήσεις του, ο τρόπος που σταύρωνε τα πόδια, τον χαρακτήριζαν

«… κι ο Βαγγέλης έπεσε απ’ το ποδήλατο κ’ έσπασε το πόδι του
κι όταν του τόβαλαν στο γύψο περπατούσε με μια σοβαρή θλίψη που τον έκανε πιο όμορφο ακόμη  
και πώς θάταν να κάναμε έρωτα μαζί του κάτου απ’ τις μυγδαλιές στο νησάκι Κρανάη» Γιάννης Ρίτσος («Το τερατώδες αριστούργημα» -Εκδόσεις Κέδρος)

Όταν ο Δημήτρης Μαυρίκιος σκηνοθέτησε στη Μικρή Επίδαυρο το «Τερατώδες αριστούργημα» του Γιάννη Ρίτσου, ελεύθερος από ηθικολογίες που μέχρι τότε κάλυπταν τα μυστικά της ζωής του ποιητή, είχε πει: «Ο Ρίτσος είναι επαναστάτης, ακόμα και όταν στον οργασμό των δυο ανδρών αναφωνεί: «Ε, ωρέ ντουνιά, στην κορφή του καβ…ιού μου σε σηκώνω… Χ…ω βαθιά σου! Νόημα σου δίνω, κόκκινο!».

14-11-thumb-large

Η Καίτη Δρόσου, στενή φίλη του ποιητή, μαζί σε διακοπές

«Το φεγγάρι μπήκε στο στρατώνα
Ψαχούλεψε τις κουβέρτες των φαντάρων
Έπιασε ένα γυμνό χέρι
Κοιμήσου κοιμήσου…»
Γιάννης Ρίτσος

———————————————————————–

Διαβάστε επίσης για τον Γιάννη Ρίτσο

Ρίτσος & Αραγκόν: Οι gay κομουνιστές ποιητές https://bit.ly/2hxPdMH

Η ζωγραφική του Γιάννη Ρίτσου https://bit.ly/2j1QXxX

Όλη η ιστορία για τον “Επιτάφιο” του Ρίτσου https://bit.ly/2xOoSRj

—————————————-

Άρθρα και για άλλους Έλληνες ποιητές

Κική Δημουλά: Η πιο αγαπητή Ελληνίδα ποιήτρια https://bit.ly/376ge2I

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης: Γεννήθηκε και πέθανε 29 Απριλίου https://bit.ly/39y8R43

Οδυσσέας Ελύτης: Στο Χάρβαρντ: https://bit.ly/2uLs97h

Γιώργος Σεφέρης: Το τελευταίο Αντίο στον ποιητή https://bit.ly/39zLpDM

Νίκος Γκάτσος: Στο Χάρβαρντ: https://bit.ly/2OUK0zw

Μαρία Πολυδούρη: Ανικανοποιήτη και με φυματίωση https://bit.ly/2Sou4YC

Μανώλης και Λούλα Αναγνωστάκη: https://bit.ly/2Hpusjj

Μάνος Ελευθερίου: Έφυγε στα 80 του https://bit.ly/39zHLtv

————————————————————–

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλά απίστευτη διαπίστωση όχι η ομοφυλοφιλία του Ρίτσου αλλά η γελοιοτητα του ΚΚΕ. Οι γυναίκες ακόμα και σήμερα που είναι στο κόμμα έχουνε κάτι μη θηλυκό, είναι άγριες και ανδροπρεπεις. Οι δε αντρες εάν δούνε μια γυναίκα που απλά είναι γυναίκα και ξανθιά θα την πλησιασουνε για να αποδειξουνε στον εαυτό τους ότι είναι χαζή, εν ολίγοις θα την στοχοποιήσουν ποικιλλοτροπως.

  2. Έχεις ιδέα ή καλύτερα αγαπητή Βάνα έχεις διαβάσει κείμενα μελών του ΚΚΕ; Έχεις ακούσει μήπως για κάποια Έλλη Αλεξίου; Πιθανόν όχι. Να μην πω για τους αγώνες για την ισονομία της γυναίκας για την κατάργηση κάθε διάκρισης. Η ευκολία να γράφει και να κρίνει κάποιος κάποια με τόση ευκολία απλώς κάνει πολλές φορές ολοφάνερη τη γύμνια του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.