Ηθοποιοί που έχουν παίξει τον Ταρζάν

Στις 200 περίπου, μεταφορές του Ταρζάν στη μεγάλη οθόνη, είδαμε πολλούς και διάφορους, ατάλαντους, ημι-ατάλαντους και κάποιους κάπως πιο καλούς. Οι παραγωγοί - αδιαφορώντας για υποκριτικά προσόντα, πάντα ήθελαν ωραίους, γυμνασμένους άντρες, γι’ αυτό κατέφευγαν στον αθλητισμό για να βρουν τον “κατάλληλο” Ταρζάν.

4
2205

Στις 200 περίπου, μεταφορές του Ταρζάν στη μεγάλη οθόνη, είδαμε πολλούς και διάφορους, ατάλαντους, ημι-ατάλαντους και κάποιους κάπως πιο καλούς. Οι παραγωγοί – αδιαφορώντας για υποκριτικά προσόντα, πάντα ήθελαν ωραίους, γυμνασμένους άντρες, γι’ αυτό κατέφευγαν στον αθλητισμό για να βρουν τον “κατάλληλο” Ταρζάν.

Οι σκηνοθέτες απ’ την άλλη – και τα σενάρια βεβαίως – μας παρουσίαζαν κατά καιρούς δύο διαφορετικές οπτικές για τον ήρωα της ζούγκλας. Απ’ την μια τον παρουσίαζαν σαν καθαρόαιμο αρσενικό, ολίγον άξεστο, ένα ανθρώπινο αγρίμι, που δεν καταλαβαίνει τη γλώσσα των υπολοίπων ανθρώπων, και απ’ την άλλη είδαμε και Ταρζάν σαν πιο καλλιεργημένο νέο που απορρίπτει τον σύγχρονο πολιτισμό για μια συνειδητοποιημένη ζωή στη ζούγκλα.

Πάντα η πρώτη περίπτωση ήταν πιο δημοφιλής στο σινεμά, με αποτέλεσμα να υποδύονται τον ήρωα κυρίως πρώην αθλητές, κάποιες φορές χωρίς καμιά προϋπηρεσία στην ηθοποιία, που απλά και μόνο περιέφεραν το ημίγυμνο καλογυμνασμένο κορμί τους, για να αναστενάζει το γυναικείο κοινό.

TARZAN MOVIES, ΤΑΡΖΑΝ, ΣΙΝΕΜΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonlne.gr,

Μέσα σε όλες τις ταινίες Ταρζάν που έχουν γίνει να σας πω ότι οι 8 είναι του βωβού κινηματογράφου, και οι 12 είναι με πρωταγωνιστή τον Johnny Weissmuller.

Οι ηθοποιοί που έχουν παίξει τον Ταρζάν στην μεγάλη οθόνη είναι: Elmo Lincoln, Gene Pollar, P.Dempsey Tabler, James Pierce, Frank Merrill, Johnny Weissmuller, Buster Crabbe, Herman Brix, Glenn Morris, Lex Barker, Gordon Scott, Denny Miller, Jock Mohoney, Mike Henry, Ron Ely, Miles O’ Keeffe, Christopher Lambert, Casper Van Dien, Alexander Skarsgard… Ας τους δούμε αναλυτικά.

Tarzan2_M

Η αφίσα της πρώτης ταινίας Tarzan το 1918, με τον Elmo Lincoln

Elmo Lincoln/ Αν σήμερα έλεγες ότι θα κάνει τον Ταρζάν ένας σαν τον Elmo Lincoln θα σε έπαιρναν με τις πέτρες. Κι’ όμως, ξεκινάω απ’ αυτόν γιατί αυτός είναι ο πρώτος Ταρζάν στην ιστορία του κινηματογράφου. Έκανε 3 βωβές ταινίες, από το 1918-1921.

βΆΪΣΜΙΛΕΡ

Johnny Weissmuller/ Είναι ο πιο γνωστός Ταρζάν της κινηματογραφικής ιστορίας, με 12 ταινίες στο ενεργητικό του μέσα σε διάστημα 16 χρόνων (1932-1948). Πριν τον πάρουν στο Hollywood είχε μια μεγάλη καριέρα στην κολύμβηση. Ήταν ένας από τους καλύτερους κολυμβητές του κόσμου στη δεκαετία του 1920. Κέρδισε πέντε Ολυμπιακά χρυσά μετάλλια και ένα χάλκινο. Κατέκτησε 52 αμερικανικά εθνικά πρωταθλήματα και κατέρριψε 67 παγκόσμια ρεκόρ.

Lex Barker Tarzan16_M

Lex Barker/ Ήταν ο ηθοποιός που διαδέχτηκε τον Johnny Weissmuller στο ρόλο και διέφερε σε πολλά απ’ τον προκάτοχό του. Ήταν ηθοποιός κατ’ αρχήν, και μεγαλωμένος σε πλούσια οικογένεια της Νέας Υόρκης. Παρά τις σπουδές του στην υποκριτική οι παραγωγοί δεν άλλαξαν την συνταγή του άγριου και αμόρφωτου ήρωα που ζει στη ζούγκλα και έτσι η όποια υποκριτική προσπάθεια του Barker πήγε στα αζήτητα.

Gordon Scott Tarzan13_M

Gordon Scott/ Τον βρήκαν σαν ναυαγοσώστη σε πισίνα ξενοδοχείου του Las Vegas με το όνομα Gordon Merrill Werschkul. Του το άλλαξαν και με συνοπτικές διαδικασίες πήρε άμεσα τον ρόλο στηριζόμενος στα φυσικά του προσόντα. Έπαιξε σε έξι φιλμ στο διάστημα 1955-1960, και σε μια μίνι τηλεοπτική σειρά 3 επεισοδίων.

Mike Henry Tarzan10_M

Mike Henry/ Ήταν πρώην παίκτης του ράγκμπι, χωρίς περγαμηνές ηθοποιού, επιλέχθηκε για το ρόλο, όπου τον έβαλαν να παίξει τον Ταρζάν μορφωμένο και ευγενή όπως στα κείμενα του Μπάροουζ. Έκανε τρεις ταινίες σαν Ταρζάν με επικίνδυνες αποστολές σε εξωτικά μέρη από όλο τον κόσμο. Και οι τρεις ταινίες που μοιάζουν να έχουν ξεφύγει εντελώς από την αρχική ιστορία, γυρίστηκαν σε διάφορα σημεία του πλανήτη, όλες μαζί, το 1965.

Herman Brix Tarzan15_M

Herman Brix/ Ήταν ασημένιος ολυμπιονίκης στη σφαιροβολία το 1928, επιλέχθηκε από την MGM να παίξει τον Ταρζάν, αλλά ήταν άτυχος γιατί τραυματίστηκε στα γυρίσματα μιας άλλης ταινίας, και τελικά το ρόλο του Ταρζάν τον έδωσαν στον Johnny Weissmuller. Κατάφερε όμως τελικά να τον υποδυθεί λίγα χρόνια αργότερα, όταν ο συγγραφέας, απογοητευμένος από τα σενάρια των ταινιών της MGM, έψαξε άλλους παραγωγούς που θα ήταν διατεθειμένοι να παρουσιάσουν τον ήρωα όπως τον φαντάστηκε. Οι παραγωγοί βρέθηκαν και ο Brix υποδύθηκε τον Ταρζάν για ένα σήριαλ που αργότερα μονταρίστηκε σε 2 ξεχωριστές ταινίες μεγάλου μήκους. Για να μην τυποποιηθεί παράτησε τον ρόλο, άλλαξε το όνομά του σε Μπρους Μπένετ και με αυτό έπαιξε σε ταινίες της δεκαετίας του 40 όπως τη «Σαχάρα» και «Ο Θησαυρός της Σιέρα Μάντρε».

Tarzan6_M

Christopher Lambert/ Ποιος θα το φανταζόταν ότι ένας μέτριος ηθοποιός με εξαιρετικά μεγάλη μυωπία θα έπαιζε τον Ταρζάν! Κι’ όμως, ο Hugh Hudson (Chariots of Fire), τον διάλεξε να παίξει στον τελευταίο καλό Ταρζάν του σινεμά (Greystoke: Ο Θρύλος του Ταρζάν, 1984), όπου είδαμε την επιστροφή στον ήρωα που είχε ονειρευτεί ο Μπάροουζ και μια έντονη αναφορά στη σύγχρονη εποχή, καθώς η φυγή του Ταρζάν από τον δυτικό πολιτισμό έμοιαζε ως η μόνη λύση.

tarzan-the-ape-man

Miles O’ Keeffe/ Γεννημένος το 1954, ο τύπος ήταν αθλητής του football και του Rugby. Σπουδαγμένο παιδί, αλλά ήθελε σώνει και καλά να παίξει στο σινεμά. Ατάλαντος μέχρι αηδίας. Τον πήραν λοιπόν- λόγω εξαιρετικών σωματικών προσόντων- να κάνει τον Ταρζάν σε μια ταινία με την Bo Derek (Tarzan: The Ape Man 1981), που ήταν κάτι σαν soft porno, παρά σαν κανονική ταινία. Στην συνέχεια ασχολήθηκε και πάλι με τον αθλητισμό μέχρι που έγινε και αθλητικός σύμβουλος σε φυλακές.

Tarzan17_M

Ron Ely/ Τυχερός ο τύπος. Όταν ο Mike Henry απέρριψε την πρόταση να κάνει τον τηλεοπτικό Ταρζάν, οι παραγωγοί βρήκαν τον Ron και τον «τσίμπησαν». Ο Ronald PierceRonEly, παίζοντας τον ρόλο παιδιού της ζούγκλας, έκανε όλες τις νοικοκυρές να ονειρεύονται και να καίνε το φαγητό τους. Ήταν τόσο όμορφος, ψηλός και γεροδεμένος που ήταν αδύνατον να μην σημειώσει επιτυχία.

Caspar Van DienTarzan12_M

Casper Van Dien/Αμερικανός με Ολλανδική καταγωγή ο νεαρός μεγάλωσε μέσα σε στρατιωτικό περιβάλλον, έκανε στρατιωτικές σπουδές ενώ παράλληλα προπονούταν στο Box. Λόγω της καλής του εμφάνισης του μπήκε το μικρόβιο και μετακόμισε στο Λος Άντζελες, όπου το Hollywood τον υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες. Έπαιξε σε διάφορα τηλεοπτικά (και στο Beverly Hills, 90210) και σε διάφορες ταινίες. Μέσα σ’ αυτές το 1998 έκανε το Tarzan and the Lost city.

Tarzan

Για τον πιο πρόσφατο Ταρζάν διαβάστε εδώ: 

Η νέα ταινία του Ταρζάν: https://bit.ly/2GiO8oB

Ο νέος ηθοποιός που παίζει τον Ταρζάν: https://bit.ly/2RdJoqx

The all time TARZAN Gallery

Ron ElyTarzan9_M

Tarzan7_M

Tarzan8_M

Χέρμαν Μπρικ

Διαβάστε όλα τα άρθρα για τον Ταρζάν που έχω αναρτήσει

Η νέα ταινία του Ταρζάν: https://bit.ly/2GiO8oB

Ο νέος ηθοποιός που παίζει τον Ταρζάν: https://bit.ly/2RdJoqx

Το αγόρι της ζούγκλας: https://bit.ly/2G36gT4

970575_Annex_-_Barker,_Lex_-Tarzan's_Magic_Fountain-_02

4 COMMENTS

 1. Διαβάζω το άρθρο και σκέφτομαι..πόσες γενιές έχουν μεγαλώσει με τον Ταρζάν (και όχι μόνο)..μιμούμενα όλα τα παιδιά τον γνωστό ήχο με το χτύπημα στο στέρνο…!!!! Και για κάποιο λόγο μου αρέσει αυτή η σκέψη!

 2. Έχω δει μόνο τον Johnny Weissmuller…
  Τόσοι υποδύθηκαν τον Ταρζάν -όπως σωστά τονίζεις, όμορφα κορμιά, ατάλαντοι ως ηθοποιοί- έναν Αφρικανό (στο περιβάλλον του) γιατί δε δοκίμασαν σα βάλουν ??
  Να τον δει η ξανθιά “Μπουμπού” και να ξεραθεί…?? να μιλάει και λίγα αφρικάνικα και να μη ξέρει καθόλου αγγλικά, να γίνει πιο φυσικό το όλο σκηνικό…
  Πάντως Νίκο ευχαριστούμε για το άρθρο σου!!

 3. Ο Jonny Weissmuller γύρισε νομηζω 2 ταινίες στην Florida όπου του έδωσαν και ένα σπίτι στα Everglades το όπιο έχω δει σε μια εκδρομή που έκανα στα κανάλια της φλοριδας και μας είπαν την ιστορία
  Ειταν νομηζω η διο πρώτες ταινίες

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.