Μια πρωτότυπη και εξαιρετική έκθεση

1
538

iasis_90

Μια έκθεση σε δύο σκέλη που δεν πρέπει να χάσει κανείς, γιατί εκτίθενται εκατοντάδες αντικείμενα από μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

——————–

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ολοκληρώνει την τριλογία αρχαιολογικών εκθέσεων που πραγματεύονται πανανθρώπινα θέματα και που ξεκίνησε με την έκθεση Έρως το 2009, παρουσιάζοντας τις δύο μεγάλες εκθέσεις:

Ί α σ ι ς λέγεται η μία, και η άλλη

Ε π έ κ ε ι ν α: O Θάνατος & η Ζωή μετά, στην Αρχαία Ελλάδα.

Αγγίζοντας διαχρονικά ερωτήματα και αναζητήσεις, οι εκθέσεις δίνουν απαντήσεις για το πώς αυτά αντιμετωπίζονταν στην αρχαία Ελλάδα, φιλοδοξώντας να θέσουν σαφείς παραλληλισμούς ανάμεσα στο χθες και το σήμερα. Αναλυτικά έχουν ως εξής:

Asklipeios

Ί α σ ι ς

ΥΓΕΙΑ, ΝΟΣΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ από τον ΟΜΗΡΟ στον ΓΑΛΗΝΟ
Από 20 Νοεμβρίου 2014 έως 31 Μαΐου 2015.

Η έκθεση θα προσφέρει μια επισκόπηση της εξέλιξης των αρχαίων θεραπευτικών πρακτικών, εξετάζοντας τη μετάβαση από την μαγικοθρησκευτική θεραπεία στην ορθολογική, επιστημονική ιατρική, καλύπτοντας το χρονικό διάστημα περίπου από το 1200 π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. Η έκθεση θα περιλαμβάνει σχεδόν 300 αρχαία αντικείμενα από 41 μουσεία όλης της Ελλάδας και του εξωτερικού και θα διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες: Υγεία, Νόσος, Θεραπεία.Φρόντιζαν τη διατροφή και το σώμα τους στην αρχαία Ελλάδα; Πώς αντιμετώπιζαν το ζήτημα της δημόσιας υγείας; Τι έκανε ένας αθλητής εάν τραυματιζόταν 2.500 χρόνια πριν; Υπήρχαν χειρουργικά εργαλεία; Πώς χρησιμοποιούσαν το όπιο και άλλες φαρμακευτικές ουσίες και βότανα;

galinos

Ε π έ κ ε ι ν α

Ο θάνατος και η ζωή μετά, στην Αρχαία Ελλάδα Από 11/12/2014 έως 8/2/2015

Μέσα από 120 αντικείμενα από 21 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού αναδεικνύεται ένα από τα σημαντικότερα μυστήρια που απασχόλησε και εξακολουθεί να απασχολεί τον άνθρωπο: η τύχη της αθάνατης ψυχής μετά τον θάνατο του φθαρτού σώματος. Ως αφετηρία επιλέχθηκαν οι επικές περιγραφές για τον Κάτω Κόσμο όπως αποτυπώθηκαν στα αρχαία έργα διαφορετικών περιόδων.
Ως κατακλείδα, οι πλατωνικές αντιλήψεις που σηματοδοτούν τη μεταστροφή της αντίληψης για το θείο στοιχείο συνιστώντας εξέλιξη και αντίποδα της ομηρικής σκέψης. Η έκθεση θα χωρίζεται σε 5 ενότητες: Η Στιγμή του Θανάτου, Έθιμα Ταφής, Ομηρικός Άδης, Βακχικός-Ορφικός Άδης και Πλατωνικός Άδης. [
Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση (Η.Π.Α.) και το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού].

————————————

Συμμετέχοντας της εκδηλώσεις για το έτος Γκρέκο, θα παρουσιαστεί της ένα μικρό αφιέρωμα γύρω από τον Θάνατο στο έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου. Βασικό έκθεμα του μικρού αφιερώματος στο έργο του Γκρέκο θα είναι ο πίνακας του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου «Η Ταφή του Χριστού» της Εθνικής Πινακοθήκης της Αθήνας. Το έργο θα πλαισιωθεί από δύο Πιετά (Θρήνος) του Γκρέκο εκ των οποίων η μία ανήκει στη συλλογή της Hispanic Society of America και η άλλη σε ιδιωτική συλλογή. Και τα δύο έργα θα εκτεθούν ψηφιακά σε σχεδόν φυσικό μέγεθος.
Η ταυτόχρονη παρουσίαση των έργων του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου με την αρχαιολογική έκθεση Επέκεινα, θα δώσει την ευκαιρία της επισκέπτες να δουν από κοντά μοναδικά έργα της παγκόσμιας κληρονομιάς που αφορούν σε ένα πανανθρώπινο θέμα: τον θάνατο και την αθανασία της ψυχής και μάλιστα ιδωμένα μέσα από διαφορετικά πρίσματα όχι μόνο χρονικά αλλά και θρησκευτικά και κοινωνικά. [Οι εκθέσεις Ο Θάνατος στο έργο του Γκρέκο και Επέκεινα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Έτους Γκρέκο 2014 με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2007-2013.]

21-1--16-thumb-large_M

Asklepios-Epidauros_M

hygieia

Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

1 COMMENT

  1. Σας ευχαριστώ για την την πολύ καλή ενημέρωση
    Ειρήνη

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.