Νέες ιδέες για Κεραμεικό και Βραυρώνα

Θα γίνει ένα πείραμα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που αφορά την αναβάθμιση κάποιων αρχαιολογικών χώρων, και έχει προκαλέσει τον τελευταίο καιρό συζήτηση σ' ένα μέρος της επιστημονικής κοινότητας. Πρόκειται για πιλοτικό σχέδιο που ξεκινά αρχές του χρόνου στους αρχαιολογικούς χώρους της Βραυρώνας, του Κεραμεικού και των μου­σείων τους, με μια σειρά έργων τα οποία χρηματοδοτεί το Κοινωφελές Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». 

3
1356

Θα γίνει ένα πείραμα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που αφορά την αναβάθμιση κάποιων αρχαιολογικών χώρων, και έχει προκαλέσει τον τελευταίο καιρό συζήτηση σ’ ένα μέρος της επιστημονικής κοινότητας. Πρόκειται για πιλοτικό σχέδιο που ξεκινά αρχές του χρόνου στους αρχαιολογικούς χώρους της Βραυρώνας, του Κεραμεικού και των μου­σείων τους, με μια σειρά έργων τα οποία χρηματοδοτεί το Κοινωφελές Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». 

άρθρο γραμμένο 13 Δεκεμβρίου 2024

—————————

Θα ρωτήσει όμως κάποιος: Γιατί επελέγησαν οι αρχαιολογικοί χώροι της Βραυρώνας και του Κεραμεικού; Η γεωγραφική και ιστορική τους θέση έπαιξε σημαντικό ρόλο. Ο Κεραμεικός στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και η Βραυρώνα σ’ ένα αλώβητο ακόμη οικοσύστημα έχουν δεχτεί μεν τη φροντίδα της πολιτείας αλλά όμως αυτό δεν αρκεί. Ο μαζικός τουρισμός εξακολουθεί να περιστρέφεται γύρω από την Ακρόπολη και το Σούνιο. Κι όμως ο Κεραμεικός είναι ιστορική περιοχή και πνεύμονας πρασίνου στο κέντρο, ενώ η Βραυρώνα μια διαδρομή ανεκμετάλλευτη και μάλιστα κοντά στο αεροδρόμιο.

KERAMIKOS, MOUSEIO, ΜΟΥΣΕΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, ΒΑΥΡΩΝΑ, nikosonline.gr,

Το σχέ­διο περιλαμβάνει ένα ευρύτερο φά­σμα δράσεων που υπέδειξαν οι αρμόδιες εφορείες αρχαιοτήτων (ανα­βάθμιση κτιριακών υποδομών, προσφερόμενες υπηρεσίες, πωλητήρια), ενώ το Ίδρυμα (ναναι καλά οι άνθρωποι), θα χρηματοδοτήσει μελέτες, έργα και την πιλοτική τους εφαρμογή για τρία χρόνια με 3 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο ενός προγράμματός του για τον περιορισμό της ανεργίας των νέων…

… κι’ άρχισαν πάλι την μουρμούρα

Την απόφαση, ωστόσο, του ΥΠΠΟΑ γι’ αυτό το πρόγραμμα κάποιοι την αντιμετωπίζουν με καχυποψία και ρωτούν αν θα πρέπει να ενθαρρύνεται η συνεργασία με μη κυβερνητικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, όταν στη διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος αρμόδιο βάσει Συντάγματος και νόμου είναι αποκλειστικά το υπουργείο Πολιτισμού; Και η απάντηση η δική μου είναι, γιατί τόσα χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει κάνει κάτι για να «ζωντανέψουν» κάποια μουσεία και κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι; Πιστεύω ότι αν περιμένουμε να γίνουν πράγματα από το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει τίποτα. Να κάνουν τον σταυρό τους που ένα ίδρυμα, όπως αυτό του Σταύρου Νιάρχου, ενδιαφέρεται να ρίξει χρήματα και να αναβαθμίσει ξεχασμένες περιοχές.

Ευτυχώς που κάποιοι στο υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι αντίθετοι με την σύμπραξη του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι το Υπουργείο δεν έχει πόρους: «Η πολιτεία πρέπει να φροντίσει και για τη μεγαλύτερη δυνατή επισκεψιμότητα των χώρων και την άριστη προσφορά των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες. Στην προκειμένη περίπτωση μέσω του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μπορούν να διατεθούν πόροι οι οποίοι θα εξασφαλίσουν επιπλέον υποδομές από τις ήδη υπάρχουσες. Δράσεις και προσωπικό στους συγκεκριμένους χώρους και τα μουσεία που βρίσκονται σε αυτούς, ώστε να ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις των επισκεπτών Ελλήνων και ξένων».

Το πιλοτικό πρόγραμμα ενδέχεται να αποτελέσει μελλοντικό οδηγό για πέντε ακόμη χώρους. Από το αποτέλεσμα θα κριθεί ποιοι θα είναι αυτοί.

KERAMIKOS, MOUSEIO, ΜΟΥΣΕΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, ΒΑΥΡΩΝΑ, nikosonline.gr,

Ο κήπος του Κεραμεικού

Ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού αποτελεί μικρό μόνο μέρος του αρχαίου αττικού δήμου των Κεραμέων, ενός από τους μεγαλύτερους της αρχαίας Αθήνας, ο οποίος βρισκόταν στη βορειοδυτική παρυφή της πόλης. Ο χώρος του Κεραμεικού περιβάλλεται σήμερα από τις οδούς Ερμού, Πειραιώς και Ασωμάτων. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, υπήρξε περιοχή εγκατάστασης αγγειοπλαστών και αγγειογράφων και ο κύριος τόπος παραγωγής των περίφημων αττικών αγγείων. Η παραποτάμια περιοχή του Κεραμεικού πλημμύριζε συνεχώς και δεν ευνοούσε την κατοίκηση. Άρχισε έτσι να χρησιμοποιείται ως χώρος ταφής, και σταδιακά έγινε το σημαντικότερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας. Σήμερα λειτουργεί σαν αρχαιολογικό πάρκο ενώ το μικρό μουσείο μέσα στο χώρο φιλοξενεί ευρήματα μόνον από τις έρευνες στον Κεραμεικό.

KERAMIKOS, MOUSEIO, ΜΟΥΣΕΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, ΒΑΥΡΩΝΑ, nikosonline.gr,

Όπως σε όλα τα αρχαία μνημεία, έτσι και εδώ υπάρχει μια εκκλησία. Αφού δεν μπορούμε να την γκρεμίσουμε, ας κάνουμε ότι δεν την βλέπουμε…….

KERAMIKOS, MOUSEIO, ΜΟΥΣΕΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, ΒΑΥΡΩΝΑ, nikosonline.gr, KERAMIKOS, MOUSEIO, ΜΟΥΣΕΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, ΒΑΥΡΩΝΑ, nikosonline.gr,

——————————————————————————————————

Βραυρώνα: Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο

KERAMIKOS, MOUSEIO, ΜΟΥΣΕΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, ΒΑΥΡΩΝΑ, nikosonline.gr,

Να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο της περιοχής όπου εκτίθενται με τη μορφή μόνιμης συλλογής ευρήματα που προέρχονται κυρίως από το ιερό της Αρτέμιδος, τον προϊστορικό οικισμό της Βραυρώνας, αλλά και επιλεγμένα ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων. Η έκθεση καλύπτει τις περιόδους από την Πρώιμη Χαλκοκρατία έως τη Ρωμαϊκή εποχή. Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσουμε το μουσείο ως Μουσείο των Παιδιών” καθώς μια σειρά εκθεμάτων αφορά μαρμάρινα αγάλματα κοριτσιών και αγοριών που ήταν αφιερωμένα στη θεά Άρτεμη, προστάτιδα της γονιμότητας. Το Μουσείο της Βραυρώνας και ο αρχαιολογικός χώρος δεν είναι μακριά από την Αθήνα και βρίσκονται σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Περνάτε τον παραλιακό δρόμο της Λούτσας προς τη Βραυρώνα, και ξαφνικά βρίσκεστε σε ένα καταπράσινο τοπίο όπου οι λόφοι και η χαμηλή βλάστηση κυριαρχούν. Ιδανικός προορισμός για την οικογένεια που επιθυμεί να συνδυάσει τη βόλτα με εκπαιδευτικό σκοπό.

KERAMIKOS, MOUSEIO, ΜΟΥΣΕΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, ΒΑΥΡΩΝΑ, nikosonline.gr, KERAMIKOS, MOUSEIO, ΜΟΥΣΕΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, ΒΑΥΡΩΝΑ, nikosonline.gr, KERAMIKOS, MOUSEIO, ΜΟΥΣΕΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, ΒΑΥΡΩΝΑ, nikosonline.gr, KERAMIKOS, MOUSEIO, ΜΟΥΣΕΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, ΒΑΥΡΩΝΑ, nikosonline.gr, KERAMIKOS, MOUSEIO, ΜΟΥΣΕΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, ΒΑΥΡΩΝΑ, nikosonline.gr, KERAMIKOS, MOUSEIO, ΜΟΥΣΕΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, ΒΑΥΡΩΝΑ, nikosonline.gr,

Κι΄ άλλα άρθρα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος

Έφηβος από ευγενή γενιά https://bit.ly/2XMcZdG

Ποιος πραγματικά είναι ο δισκοβόλος https://bit.ly/37h9YFl

Στην αρχαία αγορά της Θεσσαλονίκης https://bit.ly/3bM7ShP

Οι τάφοι της Βεργίνας https://bit.ly/37gMmkl

Νέες ιδέες για Κεραμεικό και Βραυρώνα https://bit.ly/2MMUcbT

Έτσι ήταν η αρχαία Αθήνα https://bit.ly/2AYlIAQ

Αχ καημένη μου Ελλάδα… https://bit.ly/2Ydicu0

Vintage: Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι https://bit.ly/2Akp7K9

Επαναπατρισμός τώρα https://bit.ly/2ziHa2L

Θα γυρίσουν ποτέ οι ξενιτεμένες κόρες; https://bit.ly/2GJXW9q

Κλέφτες, φέρτε την πίσω: https://bit.ly/2GJQP4X

Εκκλησίες σε αρχαιολογικούς χώρους https://bit.ly/2xKVGQ9

Αρχαίος Ναός έγινε καταυλισμός προσφύγων https://bit.ly/3eEA1Ke

Η ανασκαφή της Κνωσού https://bit.ly/2VGDAXw

Οι Ανασκαφές στην Σαντορίνη: https://bit.ly/2wQEsju

Τα 4 Λιοντάρια της Ελλάδας: https://bit.ly/2xwzmX4

ΒΡΑΥΡΩΝΑ: Ντροπή στην εφορία αρχαιοτήτων: https://bit.ly/2wpwcmE

ΜΕΣΣΗΝΗ: Μια μεγαλειώδης ανασκαφή: https://bit.ly/2NzI3cp

Πως βρέθηκε η Αφροδίτη της Μήλου: https://bit.ly/2vhPtKe

Έχετε πάει στην αρχαία αγορά της Αθήνας; https://bit.ly/2KfdGES

Στην αρχαία αγορά της Θεσσαλονίκης https://bit.ly/3bM7ShP

——————————-

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Είναι προνόμιο να είναι αυτός ο τόπος σου. Οσοι έχουμε ταξιδέψει, ταξιδέψει πολύ σε πάμπολλα μέρη, μπορούμε να το εκτιμήσουμε ιδιαίτερα και να τον αγαπήσουμε περισσότερο. Κάθε πρωτοβουλία που προβάλλει έστω ένα μικρό μέρος απο τον πολύμορφο πλούτο, είναι καλοδεχούμενη.

  2. […] Άδοξο τέλος είχε ύστερα από απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων η πιλοτική σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την αναβάθμιση δύο σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Αττικής, του Κεραμεικού και της Βραυρώνας. Απέρριψαν την πρόταση του Ιδρύματος Νιάρχου. Ντροπή τους και αίσχος τους. Είχα κάνει και άρθρο. Διαφωνώ κάθετα. Διαβάστε: https://www.nikosonline.gr/?p=11957 […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.