Ο άνθρωπος, το χειρότερο ζώο του πλανήτη

1
984

IMG1-1024x605

Το λέμε και το ξαναλέμε, αλλά δεν θα βάλουμε μυαλό ΠΟΤΕ! Δεν είναι κλισέ. Ο άνθρωπος είναι το χειρότερο ζώο του πλανήτη. Και την απορία μας την λύνουν ενδεικτικά αυτά που θα διαβάσετε και θα δείτε πιο κάτω.

Είναι γνωστό ότι στους ωκεανούς υπάρχουν χιλιάδες πλαστικά απορρίμματα. Αλλά οι αριθμοί που μας πετάει στα μούτρα το ίδρυμα «5 Gyres», είναι σοκαριστικοί. Οι πρώτες επιπλέουσες μάζες ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του ’90 – αλλά μόλις τώρα οι ερευνητές αρχίζουν να βλέπουν το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ιδρύματος «5 Gyres» εκτιμάται ότι 5,25 τρις. πλαστικά κομμάτια, που ζυγίζουν συνολικά 269.000 τόνους, βρίσκονται στους ωκεανούς του κόσμου.

Το 2050 οι ωκεανοί θα έχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια.

Η μαζική χρήση πλαστικών έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που το 2050 οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερα πλαστικά κατάλοιπα παρά ψάρια. Αυτό υποστηρίζει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. “Το σημερινό σύστημα παραγωγής, χρήσης και απόρριψης των πλαστικών έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις: κάθε χρόνο πετιούνται πλαστικά περιτυλίγματα αξίας 80-120 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και, πέρα από το οικονομικό κόστος, αν δεν αλλάξει κάτι, οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια (σε βάρος) μέχρι το 2050″, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Φόρουμ.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η αναλογία πλαστικών-ψαριών, σε τόνους, ήταν ένας προς πέντε το 2014, θα είναι ένας προς τρεις το 2025 και θα ξεπεράσει τον έναν προς έναν το 2050. Το Φόρουμ κρίνει αναγκαία “την πλήρη αναδιοργάνωση” της χρήσης περιτυλιγμάτων και πλαστικών γενικότερα αλλά και την αναζήτηση εναλλακτικών προϊόντων που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο ως πρώτη ύλη, αφού, αν δεν αλλάξει τίποτα, ο τομέας αυτός θα καταναλώνει το 20% του παραγόμενου πετρελαίου μέχρι το 2050.

Σε μια πρόσφατη έκθεση, το Ocean Conservancy ισχυρίζεται ότι η Κίνα, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ κρύβονται πίσω από το 60% των πλαστικών αποβλήτων που εισέρχονται στις θάλασσες του κόσμου. Η έκθεση αναφέρει πως αν αυτή η κατάσταση δεν αλλάξει, τότε μέχρι το 2025 θα υπάρχει ένας τόνος πλαστικών σκουπιδιών για κάθε τρεις τόνους ψαριών στους ωκεανούς. Στις πέντε ασιατικές χώρες που αναφέρονται παραπάνω, μόνο περίπου το 40% των σκουπιδιών συλλέγονται σωστά και σύμφωνα με τους κανονισμούς. Σε όλη την Ασία, σκουπίδια στοιβάζονται κοντά σε ποτάμια και θάλασσες και μένουν εκεί μέχρι να παρασυρθούν από το νερό και τον αέρα. Στην παρούσα φάση, οι άνθρωποι αδειάζουν 8 εκατομμύρια τόνους πλαστικού στους ωκεανούς κάθε χρόνο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.

Και επειδή μία φωτογραφία ισούται με 1.000 λέξεις… απολαύστε τα «κατορθώματα» μας.

IMG_7023-1024x682

bags-PI-1

Έτσι τον έχουμε καταντήσει τον πλανήτη.

bags-PI

1 COMMENT

  1. […] Ποσότητα– μαμούθ πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς του κόσμου. Τουλάχιστον οκτώ εκατ. τόνοι πλαστικών αποβλήτων καταλήγουν ετησίως στους ωκεανούς λέει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στους New York Times, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2025 τα πλαστικά που θα καταλήγουν στους ωκεανούς θα φτάνουν τους 17,5 εκατ. τόνους. Η μεγαλύτερη ποσότητα πλαστικών υλών στους ωκεανούς δεν είναι ορατή και για αυτό το πρόβλημα δεν έχει τύχει της προσήκουσας προσοχής. Σας έχω κάνει και ειδικό άρθρο για το θέμα. Ρίξτε μια ματιά… που μου κάνετε τους οικολόγους, αλλά ούτε μια κοινοποίηση δεν κάνετε για να ευαισθητοποιήσετε κόσμο! Άντε! https://www.nikosonline.gr/?p=12097 […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.