ΣΟΚ: Ανεξάρτητο κράτος η Σκωτία;

0
726

Σκωτία 18/9

Ο sir Sean Connery και ο ιππότης David Bowie είναι υπέρ ο ένας, και κατά ο άλλος αντίστοιχα. Εν ολίγοις πολλοί γνωστοί σταρ αλλά και ο κόσμος έχει χωριστεί σε  δύο στρατόπεδα. Άλλοι είναι υπέρ του να γίνει η Σκωτία ανεξάρτητο κράτος, και άλλοι κατά. Την θέλουν μέρος της Μεγάλης Βρετανίας. Κοντός ψαλμός αλληλούια, μια και η ημέρα του δημοψηφίσματος πλησιάζει. Μέχρι τότε όλοι θα έχουν γνώμη. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι είμαστε παρόντες σε ένα μεγάλο γεγονός της ιστορίας.

Η ημέρα που θα γίνει το δημοψήφισμα στη Σκωτία για να αποφασιστεί εάν θα μείνει στη Βρετανία ή θα ανεξαρτητοποιηθεί, πλησιάζει και στην προεκλογική μάχη έχουν μπει όχι μόνο πολιτικοί και πολίτες, αλλά και αστέρες της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, διάσημοι μουσικοί, τραγουδιστές και συγγραφείς. Τα ονόματά τους είναι γνωστά στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Οι ηθοποιοί Sean Connery και Alan Cumming αλλά και η τραγουδίστρια Annie Lenox τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Αντίθετα, ο ηθοποιός Ewan McGregor, η συγγραφέας J.K. Rowling και ο David Bowie τάσσονται κατά. Καθώς μάλιστα η 18η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα γίνει το δημοψήφισμα, πλησιάζει, δεν λείπουν μικρές και μεγάλες κόντρες αφού τα πνεύματα οξύνονται.

Όταν ο David Bowieπου είναι Άγγλος και ζει στη Νέα Υόρκη ζήτησε από το μοντέλο KateMoss να λάβει βραβείο για λογαριασμό του στο Λονδίνο και να διαβάσει σχόλιο που περιλάμβανε τα λόγια «Σκωτία, μείνε μαζί μας», του έγραψαν στο twitter να «επιστρέψει στον Άρη». O σκωτσέζος κωμικός Φράνκι Μπόιλ μάλιστα, που είναι υποστηρικτής της ανεξάρτητης Σκωτίας, είπε ότι «σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα του Bowie να εκφράζει απόψεις για την ανεξαρτησία, όσο σέβομαι τη γνώμη του IggyPop για τον επιταχυντή σωματιδίων CERN». [Άουτς!]

Οι απόψεις για τις παρεμβάσεις των αστέρων πάντως διίστανται. Μιλώντας στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Τζέιμς Μίτσελ πιστεύει ότι «σε όλους μας αρέσει να πηγαίνουμε στον κινηματογράφο, αλλά πόσο μετράει η γνώμη ενός αστέρα του Χόλιγουντ σε τέτοια θέματα;» Ενώ ο επικεφαλής της καμπάνιας του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Αγκους Ρόμπερτσον πάντως πιστεύει ότι η γνώμη αυτών των διασημοτήτων – «πρεσβευτών» όντως μετράει, λέγοντας ότι «δίνουν χρώμα στην καμπάνια» και κάνουν τον κόσμο να ασχολείται με το θέμα περισσότερο. [Συμφωνώ]

Στησυζήτηση περί ανεξαρτησίας της Σκωτίας έχουν μπει και παγκόσμιοι ηγέτες όπως είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που ζήτησε να παραμείνει η Βρετανία ενωμένη. Ακόμη και ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε σχόλιο, αμφισβητώντας μάλιστα το κατά πόσο μια απόσχιση της Σκωτίας έχει αρκετά επιχειρήματα. Και έρχομαι εγώ και σκέφτομαι αν γινόταν κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, φαντάζεστε τι τσίρκο είχε να γίνει; Φανταστείτε να έλεγε η Κρήτη ότι θέλει να γίνει ανεξάρτητη…. Όρε, αδελφάκι μου. Θα είχε γνώμη μέχρι και η… Κωνσταντίνα Σπυροπούλου!

Όποιο στρατόπεδο και να υποστηρίζουν οι Σκωτσέζοι, φαίνεται ότι απολαμβάνουν την προσοχή που έχουν συγκεντρώσει. Όπως είπε στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» ο υπέρ της ανεξαρτησίας δραματουργός Ντέιβιντ Κρέιγκ μετά την παρέμβαση του Bowie, «το παράξενο είναι ότι αισθάνομαι ζαλισμένος που μας πρόσεξε. Ο Ντέιβιντ Μπάουι ανέφερε τη Σκωτία! Υπάρχουμε! Είμαστε αληθινοί! Μας αγαπάει! Και τον αγαπάμε κι εμείς!».

2009 Sundance Film Festival - Black & White Feature

DAVIDBOWIE Κατά: Ζήτησε από την Κέιτ Μος να παραλάβει Βραβείο του διαβάζοντας δήλωσή του υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στη Βρετανία

J.K. ROWLING Κατά: Η συγγραφέας του «Χάρι Πότερ» έχει δωρίσει €1,25 εκατ. στην εκστρατεία κατά της απόσχισης της Σκωτίας.

EWANMcGREGOR Κατά: Ο ηθοποιός βρίσκεται κι αυτός στο στρατόπεδο όσων θα προτιμούσαν να δουν τους Σκωτσέζους να αποφασίζουν υπέρ της παραμονής τουςστη Βρετανία.

SeanKilt2_M

SEANCONNERY Υπέρ: «Η ευκαιρία της ανεξαρτησίας είναι πολύ καλή για να τη χάσουμε»

ALANCUMMING Υπέρ: «Ο κόσμος μας περιμένει και γνωρίζω ότι η Σκωτία είναι έτοιμη»

ANNIELENOX Υπέρ: Η τραγουδίστρια των Eurythmics ανέφερε ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία, «θα δημιουργούσε μια πιο ισότιμη κοινωνία»

scottish_independence_M

Referendum on Scottish independence

Scotland BPD

2084661_Scotland-Flag-Scottish-700x450

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.