Ήταν 2005 όταν έφυγε απ’ την ζωή η μεγάλη ερμηνεύτρια των λαϊκών τραγουδιών, η μούσα μεγάλων συνθετών και στιχουργών, η τραγουδίστρια των μεγάλων επιτυχιών, η Βίκυ Μοσχολιού. Και όσο περνούν τα χρόνια, τόσο περισσότερο γίνεται αισθητή η απουσία της. Η φωνή και ο τρόπος που ερμήνευε τα λαϊκά τραγούδια, είναι αξεπέραστος.
Η Βίκυ Μοσχολιού ήταν τραγουδίστρια και ερμηνεύτρια του λαϊκού τραγουδιού, γεννημένη στις 23 Μαϊου 1943, στην γειτονιά της Αθήνας που λέγεται Μεταξουργείο. Ξεκίνησε την καριέρα της το Πάσχα του 1962 στην «Τριάνα» του Χειλά, μια φοβισμένη κοπέλα 19 ετών, δίπλα στο Γρηγόρη Μπιθικώτση και την Δούκισσα.
Καθιερώθηκε το 1964 όταν ο Σταύρος Ξαρχάκος γοητευμένος από την χροιά της φωνής της, της εμπιστεύτηκε το «Χάθηκε το φεγγάρι» στην ταινία «Λόλα». Τον επόμενο χρόνο το τραγούδι της “Ένα αστέρι πέφτει – πέφτει” έγινε μεγάλη επιτυχία και όλη η Ελλάδα έμαθε την ύπαρξη της. Μέχρι να την επιλέξει ο Ξαρχάκος, ήταν μια κοπέλα που έκανε σεγόντα σε μεγάλους λαϊκούς ερμηνευτές. Μετά, της την έπεσαν οι πάντες. Δούλεψε πολύ μέσα στην δεκαετία του ’60 και καθιερώθηκε. Είπε όλους τους μεγάλους: Ξαρχάκο, Ζαμπέτα, Καλδάρα, Θεοδωράκη, Τσιτσάνη, Άκη Πάνου, Δήμο Μούτση… Και στην δεκαετία του ΄70 στην ζωή της μπήκε ο Γιάννης Σπανός, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Γιώργος Χατζηνάσιος κ.α Επίσης μην ξεχάσω να πω, πως δύο επιτυχίες της ονοματοδότησαν νυκτερινά κέντρα της Αθήνας: «Δειλινά» και «Ξημερώματα». Η Βίκυ Μοσχολιού ήταν από τις πρώτες λαϊκές τραγουδίστριες που απομακρύνθηκε από τις μεγάλες πίστες, και τραγούδησε σε μπουάτ κάνοντας τις κυριότερες εμφανίσεις της στο «Ζυγό» και το «Zoom» της Πλάκας στο πλευρό του Δήμου Μούτση στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Η ιδιαίτερη Φωνή
Η φωνή της Βίκυς Μοσχολιού, αποτελούσε και αποτελεί, μία από τις χαρακτηριστικότερες γυναικείες ελληνικές φωνές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Χαρακτηρίστηκε ως μια φωνή “δωρική”, δηλαδή μια φωνή βαθιά ελληνική, “ντόμπρα”, με μεγάλες φυσικές ικανότητες. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος για τον οποίο πολλοί την χαρακτήρισαν ως “ο θηλυκός Μπιθικώτσης”. Όμως, όπως κάθε μεγάλος καλλιτέχνης, η Μοσχολιού επιβλήθηκε καλλιτεχνικά λόγω της ατέρμονης μοναδικότητας των ερμηνειών της, μια μοναδικότητα που έκανε συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης να παρομοιάσουν την φωνή της σαν μια φωνή “ογκόλιθο”. Υπηρέτησε πιστά τον λαϊκό και έντεχνο χώρο, τραγουδώντας ταυτόχρονα κομμάτια διαφορετικής αισθητικής και πάντα με προσεγμένο στίχο. Ο Νίκος Γκάτσος, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Μάνος Ελευθερίου την λάτρευαν…
Αν θελήσουμε να αναλύσουμε περισσότερο την φωνή της, η Βίκυ Μοσχολιού σαν τύπος τραγουδίστριας ήταν alto-mezzo, δηλαδή η βαρύτερη γυναικεία φωνή, σαφέστατα στην λαϊκή εκδοχή τους. Είχε μεγάλη έκταση, βαθειά εσωτερικότητα, και μια φυσική μελαγχολική βραχνή χροιά η οποία αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν της, καθώς είναι αδύνατο για τους ακροατές να μην καταλάβουν ποια τραγουδάει από την πρώτη κιόλας λέξη. Στις ικανότητες της φωνής της συγκαταλέγονται επίσης το ισχυρό “συρτό” vibrato της που δραματοποιούσε τις ερμηνείες της και έκανε μια μοναδική επιβολή φωνητικής δύναμης, τα εκπληκτικά της γυρίσματα, τα οποία της έδιναν την ικανότητα να ερμηνεύει με ευκολία δημοτικά τραγούδια ή τραγούδια με jazz-blues επιρροές. Βασικότερο στοιχείο αναμφισβήτητα όλων στο φυσικό μουσικό της όργανο ήταν η ασυνήθιστη δύναμη και ο ενστικτώδης συναισθηματισμός.
Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τους: Σταύρο Ξαρχάκο, Γιώργο Ζαμπέτα, Γιάννη Σπανό, Μάνο Ελευθερίου, Απόστολο Καλδάρα, Άκη Πάνου, Δήμο Μούτση, Μίμη Πλέσσα, Λουκιανό Κηλαϊδόνη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Σταμάτη Κραουνάκη κ.α.
Η πληρότητα της σπουδαιότητας της φωνής της σημαδεύονταν από την πρωτοφανή ερμηνεία της. Ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης την χαρακτήρισε ως την “Κοτοπούλη του ελληνικού τραγουδιού”, διακρίνοντας έτσι την βαθιά θεατρικότητα και υποκριτική ευελιξία την οποία κατείχε η τραγουδίστρια. Ήταν μια πραγματική ερμηνεύτρια, γεμάτη κύρος επί σκηνής, πολύ παραπάνω από τραγουδίστρια, μια φωνή που επανέφερε την αίσθηση του αρχαιοελληνικού δράματος μέσω της έκφρασης του καημού και της χαράς των Ελλήνων του σήμερα.
Με τον Δήμο Μούτση, με τον οποίο έκανε υπέροχα τραγούδια και πολύ μεγάλες επιτυχίες
Με τον Γιώργο Νταλάρα στα χρόνια των μπουάτ στην Πλάκα
Ο Γιάννης Τσαρούχης την χαρακτήρισε ως την “Κοτοπούλη του ελληνικού τραγουδιού”
Οι δύο μεγάλες μούσες του Γιάννη Σπανού: Βίκυ Μοσχολιού και Αρλέτα
Η Βίκυ Μοσχολιού με τον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Βασίλη Τσιτσάνη
Έφυγε από τη ζωή στις 16 Αυγούστου του 2005, έπειτα από διετή μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 62 ετών.
Ο γάμος με τον Μίμη Δομάζο το 1967, παρ’ όλη την χούντα, ήταν το γεγονός της χρονιάς (κουμπάρος ο Τάκης Λαμπρόπουλος της Columbia).
Με τον Μίμη Δομάζο, έκαναν τρία παιδιά. Η Ράνια (φωτο αριστερά) ήταν η πρώτη, ύστερα η Ευαγγελία και τρίτος ο Αλέξανδρος, που πέθανε όμως στο νοσοκομείο λίγες ώρες μετά την γέννηση του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ αποκλειστικη συνέντευξη: Ευαγγελία Δομάζου, “Η μαμά μου η Βίκυ Μοσχολιού”, εδώ: https://bit.ly/2XYOERm
Λάκης Χαλκιάς, Λιζέτα Νικολάου, Γιάννης Μαρκόπουλος, Βίκυ Μοσχολιού και Παύλος Σιδηρόπουλος.
Εγώ την γνώρισα στις αρχές της δεκαετίας του ’80, στην εταιρία Polygram, που είχαμε κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ με μουσική του Σπύρου Παπαβασιλείου. Την πήγα στην Αλίντα Μαυρογένη και κάναμε τις φωτογραφίες (αυτές που βλέπετε πάνω) για το εξώφυλλο του δίσκου.
Βασικότερο στοιχείο αναμφισβήτητα όλων στο φυσικό μουσικό της όργανο, ήταν η ασυνήθιστη δύναμη και ο ενστικτώδης συναισθηματισμός.
Με τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον οποίο υπεραγαπούσε
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Διαβάστε μεγάλα αφιερώματα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: Γιατί ήταν μεγάλος; https://bit.ly/32nL4zW
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΜΠΕΤΑΣ: Ο μέγας https://bit.ly/2TcxSdK
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΣΑΚΗΣ: Κανείς δεν μιλάει καθαρά γι’ αυτόν https://bit.ly/2zcytE5
ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ: Το άλμπουμ της ζωής του https://bit.ly/2vVCGxB
ΤΖΕΝΗ ΒΑΝΟΥ: Την κατέστρεψαν οι επιλογές της https://bit.ly/3b9ShJu
ΑΡΛΕΤΑ: Ταλαιπωρήθηκε: https://bit.ly/2wzEwiR
ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ: Η Μαρία της καρδιάς μας https://bit.ly/2ir77VE
ΜΑΙΡΗ ΛΙΝΤΑ: Ζει παραπεταμένη https://bit.ly/2xO4DIa
ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ: forever: https://bit.ly/2BoKrvd
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ελαιοχρωματιστής με την φωνάρα https://bit.ly/2N4C4Js
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ: Δεν υπάρχουν πια τέτοιοι τραγουδιστές https://bit.ly/2D8yE3R
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ: Σήμερα δεν θα έκανε καριέρα: https://bit.ly/2KTRtir
ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποτέ δεν μου άρεσε https://bit.ly/2uuoCr5
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Από την δόξα στην μοναξιά https://bit.ly/2xqxiTQ
Μετά τον χωρισμό της απο τον Δομάζο, δύο ήταν οι μεγάλες σχέσεις της. Με τον μουσικό Γιώργο Λαβράνο και τον μπασκετμπολίστα Παύλο Σταμέλο.
————————————
Ωραιο αφιερωμα στην μεγαλη αυτη τραγουδιστρια.
Μπραβο Νικο, μαθαινουμε πολλα απο τα καλογραμμενα κειμενα σου, σε συνδυασμο με τις σπανιες φωτογραφιες.
Πολυ σε ευχαριστουμε.
Υπέροχη… Αξεπέραστη… Μοναδική… Ξεχωριστή… Σπουδαία Ερμηνεύτρια, με Φυσικό Ανθρώπινο Πάθος, το Ίδιο Ικανη για Όλα τα Είδη της Μουσικής… Λατρεμένη… Αλησμόνητη… Ήρθε και Έμεινε για Πάντα…!!!
Για την ανάμιξη μα την Χούντα όμως δεν λέτε κάτι κύριε Μουρατίδη.
Ανάμιξη με την Χούντα; Ανάμιξη;;;;;; Δεν το ήξερα. Για πείτε μου να το προσθέσω….
Είχε τραγουδήσει τον ύμνο της με τον Μπιθικώτση.