Ο μεγαλύτερος Έλληνας κινηματογραφικός παραγωγός

Ο Κώστας Λαμπρόπουλος γεννήθηκε στη Νεμέα το 1961, σπούδασε στο Τμήμα Κοινωνιολογίας, Φωτογραφίας και Σκηνογραφίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας (Βουλγαρία). Έχει κάνει παραγωγή και εκτέλεση παραγωγής σε 180 ταινίες μεγάλου μήκους, ντοκυμαντέρ, δημόσια θεάματα και τηλεοπτικές σειρές. Είναι Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

0
120

Ο Κώστας Λαμπρόπουλος γεννήθηκε στη Νεμέα το 1961, σπούδασε στο Τμήμα Κοινωνιολογίας, Φωτογραφίας και Σκηνογραφίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας (Βουλγαρία). Έχει κάνει παραγωγή και εκτέλεση παραγωγής σε 180 ταινίες μεγάλου μήκους, ντοκυμαντέρ, δημόσια θεάματα και τηλεοπτικές σειρές. Είναι Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

10+1 ερωτήσεις στον Κώστα Λαμπρόπουλο

 1. Ήξερες από μικρός ότι θα ασχοληθείς με το σινεμά; Καθόλου. Με το σινεμά ασχολήθηκα τυχαία σε ηλικία 16 ετών γνωρίζοντας τον Κλέαρχο Κονιτσιώτη ξεκινώντας να δουλεύω για την Pearl & Dean. Μερικά χρόνια αργότερα, στα 22 συνεργάστηκα με τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, που ήταν για μένα και το μεγαλύτερο σχολείο στο κινηματογράφο.
 1. Τι σημαίνει παραγωγός ταινιών στην Ελλάδα; Είναι απλά ο άνθρωπος που χρηματοδοτεί μια ταινία; Δεν είναι απαραίτητο ότι θα το χρηματοδοτήσει ο ίδιος! Είναι όμως εκείνος που θα κάνει την ιδέα ταινία από την αρχή μέχρι το τέλος με ότι αυτό συνεπάγεται! Οφείλει να έχει άποψη για τα πάντα, από τους ηθοποιούς και το συνεργείο μέχρι τον τελικό μοντάζ της ταινίας.
 1. Αν θέλει κάποιος νέος [σκηνοθέτης ή σεναριογράφος] να έρθει σε επαφή με την εταιρία σου, τι πρέπει να κάνει; Αν υπάρχει κάποια ωραία ιδέα μπορεί να επικοινωνήσει με την εταιρεία μέσω email η τηλεφώνου, να τη στείλει και να εξετάσουμε αν είναι υλοποιήσιμη. Πιστεύω πολύ στις φρέσκιες ιδέες των νέων ανθρώπων και μακάρι να υπάρξουν και ιδέες και πόροι χρημάτων.
 1. Πες μας μερικές από τις ταινίες που ήσουν παραγωγός και έσκισαν στα ταμεία. Η «Λούφα και Παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο» του Νίκου Περάκη , με 1.600.000 εισιτήρια, η Πολίτικη Κουζίνα του Τάσου Μπουλμέτη, με 1.300.000 εισιτήρια και οι Νύφες του Παντελή Βούλγαρη με 1.000.000 εισιτήρια.
 1. Υπάρχουν και κάποιες άλλες που δεν τα πήγαν καλά αλλά είσαι υπερήφανος που τις έκανες; Το Γάλα του Γιώργου Σιούγα ήταν μια εξαιρετική ταινία που δυστυχώς δεν είχε την ανάλογη ανταπόκριση από το κοινό, καθώς επίσης η Χρυσόσκονη της Μαργαρίτας Μαντά και ο Έντουαρτ της Αγγελικής Αντωνίου.
 1. Με την τελευταία ταινία του Αγγελόπουλου τι γίνεται; Υπάρχει αρκετό γυρισμένο υλικό, υπάρχει περίπτωση να δούμε κάτι κάποια στιγμή; Το υλικό που υπάρχει είναι γύρισμα 15 ημερών και δυστυχώς είναι μη αξιοποιήσιμο.
 1. Ποιους θεωρείς τους 5 καλύτερους νέους Έλληνες σκηνοθέτες.; Νομίζω ότι θα αδικήσω κάποιους αν πω ονόματα. Σίγουρα όμως υπάρχουν αρκετοί νέοι και ικανότατοι σκηνοθέτες.
 1. Από τις πρόσφατες ταινίες ποιες ξεχώρισες; Είτε δικής σου παραγωγής είτε άλλων. Το «September» της Πένυς Παναγιωτοπούλου, «Ο εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και το «Αν» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη ήταν εξαιρετικά. Πρόσφατα με τον Αλέξη Αλεξίου, ολοκληρώσαμε ένα σύγχρονο αθηναϊκό filmnoir, με τίτλο «Τετάρτη 04.45» με πρωταγωνιστή το Στέλιο Μάινα, το οποίο θα βγει στις αίθουσες τον επόμενο χρόνο και είναι μια δουλειά για την οποία είμαι πολύ περήφανος. Επιπλέον, έχουν ολοκληρωθεί τα γυρίσματα της νέας ταινίας της Μαργαρίτας Μαντά «Για Πάντα» που αποτελεί μια μοναδική εικαστική απεικόνιση του έρωτα και της σιωπής.
 1. Αυτήν την περίοδο ετοιμάζεις κάποια ταινία; Το «Από Έρωτα» του Θοδωρή Αθερίδη που είναι η μεταφορά του πολύ πετυχημένου του θεατρικού στο κινηματογράφο, καθώς και την νέα ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, με τίτλο «Καλάσνικοφ» που αφηγείται την ιστορία μιας συμμορίας νέων παιδιών στην Αθήνα.
 1. Αν σου έλεγαν να δουλέψεις με έναν ξένο σκηνοθέτη, ποιον θα διάλεγες; Τον Jim Jarmusch. Από τους πολυαγαπημένους μου.

Και η 11η ερώτηση και απάντηση είναι δική σου

 1. Θα εγκατέλειπες ποτέ τη δουλειά του παραγωγού; Του παραγωγού μπορεί. Του κινηματογραφιστή ποτέ.Κώστας Λαμπρόπουλος, Kostas Lambropoulos

Κώστας Λαμπρόπουλος, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Διονύσης Φωτόπουλος

 

CL Productions

Ταχυδρομική διεύθυνση
Βριλησσού 65 – Πολύγωνο
11476 Αθήνα

Τηλεφωνικό κέντρο
210 6412 700

Τηλεομοιοτυπία
210 6412 709

Ηλεκτρονική διεύθυνση
info@clproductions.gr

 

Κώστας Λαμπρόπουλος, Kostas Lambropoulos

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.