Αχ αυτά τα νιάτα (5)

Στην μνήμη μας έχουν αποτυπωθεί από φωτογραφίες σε μεγάλη ηλικία, έτσι, όταν τους βλέπουμε στα νιάτα τους, στεκόμαστε και τους χαζεύουμε. Μια και τα 4 προηγούμενα άρθρα είχαν μεγάλη επιτυχία, σήμερα σας παρουσιάζω το 5ο κατά σειρά και ελπίζω να το απολαύσετε.

0
4345

Στην μνήμη μας έχουν αποτυπωθεί από ταινίες ή φωτογραφίες σε μεγάλη ηλικία, έτσι, όταν τους βλέπουμε στα νιάτα τους, στεκόμαστε και τους χαζεύουμε. Μια και τα 4 προηγούμενα άρθρα είχαν μεγάλη επιτυχία, σήμερα σας παρουσιάζω το 5ο κατά σειρά και ελπίζω να το απολαύσετε.

Αχ αυτά τα νιάτα…(1): https://bit.ly/3dXAHZU

Αχ αυτά τα νιάτα… (2): https://bit.ly/2M2wgkH

Αχ αυτά τα νιάτα… (3): https://bit.ly/30r4ExP

Αχ αυτά τα νιάτα (4): https://bit.ly/3iwM3q5

Αχ αυτά τα νιάτα (5), ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ, NIATA, YOUTH, ACTORS, ΝΤΕΜΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ, ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ, nikosonline.gr

Ευαγγελία Σαμιωτάκη

Η Ευαγγελία Σαμιωτάκη γεννήθηκε στην Λαμία στις 3 Ιουνίου 1935. Οι γονείς της είχαν καταγωγή από τη Σάμο, και όταν ο πατέρας της απεβίωσε ενώ αυτή ήταν σε μικρή ακόμη ηλικία, η μητέρα της το έσκασε με έναν νεαρώτερο κατά 15 χρόνια άνδρα. Η Ευαγγελία ολοκλήρωσε την υποχρεωτική εκπαίδευση της στην Θήβα και στη συνέχεια φοίτησε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η πρώτη της θεατρική εμφάνιση έγινε το 1955 στον Ερωτόκριτο με τον θίασο του Νίκου Χατζίσκου. Μετά την αποφοίτηση της έπαιζε για 17 συναπτά έτη ρόλους από αττικές κωμωδίες, κυρίως του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο. Αποτέλεσε μάλιστα αγαπημένη ηθοποιό του Αλέξη Σολωμού στο ρόλο της Λαμπιτούς στο έργο Λυσιστράτη.

Αχ αυτά τα νιάτα (5), ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ, NIATA, YOUTH, ACTORS, ΝΤΕΜΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ, ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ, nikosonline.gr

Σπύρος Καλογήρου

Ο Σπύρος Καλογήρου γεννήθηκε στην Κυψέλη, 3 Νοεμβρίου 1922 και ήταν ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, που ταυτίστηκε με τον ρόλο του κακού στην μεγάλη οθόνη. Χαρακτηριστική ήταν η τρεμάμενη φωνή του και το άγριο παρουσιαστικό του. Μετά το δημοτικό τελείωσε την Σεβαστουπούλειο Εργατική Σχολή, όπου γράφτηκε για το φαγητό που προσέφεραν στους σπουδαστές μιας και η οικογένειά του ήταν πολύ φτωχή. Από τα εφηβικά του χρόνια εργαζόταν ως φωτογράφος και διατηρούσε ένα φωτογραφείο μαζί με τον αδερφό του, το οποίο του εξασφάλιζε ικανοποιητικά κέρδη. Παράλληλα ασχολούνταν ερασιτεχνικά με το θέατρο και έγραφε και στίχους, τους οποίους διάβαζε στον ραδιοφωνικό σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκεί τον άκουσε κάποτε ένας σκηνοθέτης και τον προέτρεψε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την ηθοποιία και να γραφτεί σε μια σχολή υποκριτικής. Όταν ο Καλογήρου αρνήθηκε, ο σκηνοθέτης της ΥΕΝΕΔ επέμεινε και τελικά τον πήρε από το χέρι και τον πήγε στην Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου. Εκεί εκτός από τα εφόδια που πήρε για την μετέπειτα καριέρα του, είχε την τύχη να γνωρίσει το 1952 και την γυναίκα της ζωής του, την κατά 13 χρόνια μικρότερή του ηθοποιό Ευαγγελία Σαμιωτάκη.

Αχ αυτά τα νιάτα (5), ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ, NIATA, YOUTH, ACTORS, ΝΤΕΜΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ, ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ, nikosonline.gr

Μαρίκα Νέζερ

Η Μαρίκα Νέζερ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1906 και ήταν κόρη του Κωνσταντίνου Νέζερ και της ηθοποιού και μίμου Κλεοπάτρας Νέζερ. Στα πρώτα της θεατρικά βήματα έπαιζε με την αδερφή της Κατίνα (ονομάζονταν “Τα Νεζεράκια”). Από 13 ετών που ανέβηκε στη θεατρική σκηνή – με περιοδεύοντα θίασο στο Κάιρο, κατέλαβε διαπρεπή θέση κυρίως στο μουσικό επιθεωρησιακό είδος. Έπαιζε σε οπερέτες αλλά διέπρεψε στις επιθεωρησιακές παραστάσεις και τα συγκροτήματα της Σοφίας Βέμπο με το χαρακτηριστικό τύπο της “καρατερίστας”. Σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο ρόλο της Μαντάμ Σουσούς του Ψαθά, τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο.

Αχ αυτά τα νιάτα (5), ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ, NIATA, YOUTH, ACTORS, ΝΤΕΜΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ, ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ, nikosonline.gr

Ντέμης Ρούσσος

Ο Ντέμης Ρούσσος (Αρτέμιος Βεντουρής-Ρούσσος) γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 15 Ιουνίου 1946. Κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας μελέτησε μουσική και ήταν μέλος της βυζαντινής εκκλησιαστικής χορωδίας της Αλεξανδρείας. Κατά την κρίση του Σουέζ οι γονείς του έχασαν τα πάντα και η οικογένεια μετοίκησε στην Ελλάδα. Άρχισε να συμμετέχει σε διάφορα μουσικά συγκροτήματα αρχίζοντας με τους Idols σε ηλικία 17 χρόνων, όπου γνώρισε τους Βαγγέλη Παπαθανασίου και Λουκά Σιδερά, με τους οποίους αργότερα θα σχημάτιζε τους Aphrodite’s Child. Αργότερα πήγε με τους We Five, ένα συγκρότημα που έπαιζε κυρίως διασκευές και δεν γνώρισε σημαντική επιτυχία. Στην σόλο καριέρα του πούλησε παγκοσμίως πάνω από 70 εκατομμύρια δίσκους.

Αχ αυτά τα νιάτα (5), ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ, NIATA, YOUTH, ACTORS, ΝΤΕΜΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ, ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ, nikosonline.gr

Μάνος Χατζιδάκις

Ο Μάνος (Εμμανουήλ) Χατζιδάκις γεννήθηκε στην Ξάνθη, 23 Οκτωβρίου 1925. Γιος του δικηγόρου Γεωργίου Χατζηδάκη από τον Μύρθιο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου και της Αλίκης Αρβανιτίδου από την Αδριανούπολη. Η οικογένεια ζούσε στην Ξάνθη γιατί ο πατέρας Χατζηδάκης εργαζόταν ως νομικός σύμβουλος σε ανθούσες, στις αρχές του 20ου αιώνα, καπνικές εταιρείες της περιοχής. Η μουσική του εκπαίδευση ξεκίνησε σε ηλικία τεσσάρων ετών και περιλάμβανε μαθήματα πιάνου από την αρμενικής καταγωγής πιανίστρια Άννα Αλτουνιάν. Παράλληλα εξασκούνταν στο βιολί και στο ακορντεόν. Ο Χατζιδάκις εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα με τη μητέρα του και την αδελφή του Μιράντα το 1932 έπειτα από το χωρισμό των γονέων του, οι οποίοι δεν πήραν διαζύγιο. Το 1935 ο πατέρας του σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, γεγονός που σε συνδυασμό, αργότερα, με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου επέφερε μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες στην οικογένεια. Ο νεαρός Χατζιδάκις εργάστηκε για βιοπορισμό ως φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι, παγοπώλης στο εργοστάσιο του Φιξ, υπάλληλος στο φωτογραφείο του Μεγαλοκονόμου και βοηθός νοσοκόμος στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Διαβάστε επίσης

Αχ αυτά τα νιάτα…(1): https://bit.ly/3dXAHZU

Αχ αυτά τα νιάτα… (2): https://bit.ly/2M2wgkH

Αχ αυτά τα νιάτα… (3): https://bit.ly/30r4ExP

Αχ αυτά τα νιάτα (4): https://bit.ly/3iwM3q5

Αχ αυτά τα νιάτα (5), ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ, NIATA, YOUTH, ACTORS, ΝΤΕΜΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ, ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ, nikosonline.gr Αχ αυτά τα νιάτα (5), ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ, NIATA, YOUTH, ACTORS, ΝΤΕΜΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ, ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ, nikosonline.gr Αχ αυτά τα νιάτα (5), ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ, NIATA, YOUTH, ACTORS, ΝΤΕΜΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ, ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ, nikosonline.gr Αχ αυτά τα νιάτα (5), ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ, NIATA, YOUTH, ACTORS, ΝΤΕΜΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ, ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ, nikosonline.gr Αχ αυτά τα νιάτα (5), ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ, NIATA, YOUTH, ACTORS, ΝΤΕΜΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ, ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ, nikosonline.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.