Εθνικό Αρχαιολογικό Mουσείο Αθηνών

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου στον τομέα της αρχαίας τέχνης. Στις συλλογές του εκπροσωπούνται όλοι οι πολιτισμοί που άνθισαν στον ελληνικό χώρο από την προϊστορική εποχή ως το τέλος της κυριαρχίας των Ρωμαίων. Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ των οδών Ηπείρου, Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα, ενώ η κεντρική του είσοδος βρίσκεται επί της οδού Πατησίων, δίπλα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

7
999

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου στον τομέα της αρχαίας τέχνης. Στις συλλογές του εκπροσωπούνται όλοι οι πολιτισμοί που άνθισαν στον ελληνικό χώρο από την προϊστορική εποχή ως το τέλος της κυριαρχίας των Ρωμαίων. Παρ΄όλα αυτά ποτέ δεν το έχουμε δει να αναγράφεται στις λίστες με τα μεγάλα και σπουδαία μουσεία. Γιατί;

Το νεοκλασικό σχέδιο του μουσείου έρχεται σε πλήρη συμφωνία με τα εκθέματα που περιέχει. Έτσι και αλλιώς η νεοκλασική αρχιτεκτονική ήταν πολύ διαδεδομένη στην Ευρώπη τον καιρό που χτίστηκε. Το αρχικό σχέδιο έγινε από τον αρχιτέκτονα Ludwig Lange και αργότερα τροποποιήθηκε από τους: Παναγή Κάλκο, Αρμόδιο Βλάχο και Έρνεστ Τσίλερ.

Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ των οδών Ηπείρου, Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα, ενώ η κεντρική του είσοδος βρίσκεται επί της οδού Πατησίων, δίπλα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

aRCHAELOGICAL NATIONAL MUSEUM, ATHENS, εΘΝΙΚΌ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ ΑΘΗΝΏΝ

Μπροστά από το μουσείο υπάρχει ένας – ας πούμε κήπος – που δεν είναι καθόλου φροντισμένος. Δεν υπάρχει δηλαδή “σχεδιασμός” κήπου. Τυχαία δενρίλια, τυχαίοι θάμνοι και τυχαία λουλούδια… Κύριοι, στις μέρες μας δεν αρκεί μόνο το περιεχόμενο, παίζει τεράστιο ρόλο και το περιτύλιγμα. Πρέπει με το που φτάνουμε στο μουσείο και πατάμε το πόδι μας στο πεζοδρόμιο να μας πιάνει δέος.

Κατά τα άλλα, όλοι μας είμαστε ευτυχείς που το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχει τώρα την ευκαιρία να λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο και όλες του τις αίθουσες ανοιχτές – και μιλάμε για 64 αίθουσες, 9.500 τ.μ. εκθεσιακού χώρου.

Το Αρχαιολογικό μουσείο δεν δέχεται μόνο τουρίστες, γιατί είναι ένα μουσείο που δουλεύει όλο τον χρόνο και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Τα περισσότερα σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα έρχονται για να δουν τα εκθέματα αλλά και τις περιοδικές εκθέσεις, όπως αυτή την έκθεση -σταθμό για τα μουσειακά δεδομένα της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης, το «Ναυάγιο των Αντικυθήρων», το οποίο μετά από δύο παρατάσεις, τέλειωσε, αφού πρώτα είχε συγκεντρώσει χιλιάδες κόσμου. Μια έκθεση που ενθουσίασε κυρίως τους νέους οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν με τις τεχνολογικές γνώσεις των αρχαίων Ελλήνων, που μας κάνουν υπερήφανους όλους μας, μια και ο πρώτος υπολογιστής της αρχαιότητας βρισκόταν ανάμεσα στα εκθέματα της έκθεσης, η οποία πρόκειται να ταξιδέψει και στο εξωτερικό.

Το μουσείο έχει τους επισκέπτες της πόλης της Αθήνας όλο το χρόνο, ανθρώπους εραστές της κλασικής τέχνης, μαθητές, σπουδαστές οι οποίοι έχουν πια πολύ καλή πρόσβαση σε φωτογραφίες και χρησιμοποιούν την βιβλιοθήκη η οποία ανακαινίστηκε με τη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.

Βέβαια, το μεγάλο φόρτε της προσέλευσης γίνεται την τουριστική περίοδο. Η νέα διοίκηση προσπαθεί, πέρα από τα αρχαία, να δίνει ένα επιπλέον κίνητρο ώστε όσοι έχουν επισκεφθεί το μουσείο να ξαναπάνε. Έτσι οργανώνουν εκδηλώσεις, εκθέσεις και δρώμενα που ξεφεύγουν από το παραδοσιακό αρχαιολογικό πρόγραμμα των μουσείων.

NATIONAL ARCHAEOLOGICAL MUSEUM ATHENS, ΜΟΥΣΕΙΟ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, Εικαστικά, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr, Nikos On Line NATIONAL ARCHAEOLOGICAL MUSEUM ATHENS, ΜΟΥΣΕΙΟ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, Εικαστικά, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr, Nikos On Line

Jockey Artemision, NATIONAL ARCHAEOLOGICAL MUSEUM ATHENS, ΜΟΥΣΕΙΟ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, Εικαστικά, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr, Nikos On Line

Το κτήριο έχει υποστεί αρκετές επεκτάσεις. Οι πιο σημαντικές ήταν η κατασκευή μιας νέας ανατολικής πτέρυγας στις αρχές του 20ου αιώνα, και η δημιουργία διώροφου κτηρίου, κατασκευές που ήταν αναγκαίες ώστε να στεγάσουν την ταχεία αναπτυσσόμενη συλλογή του μουσείου.

33-National-Archeological-Museum-Athens-Greece

1P_M

5033471-The_National_Archaelogical_Museum_Athens

Το 1962 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο απέκτησε πέντε νέες αίθουσες, ενώ εκτέθηκε ύστερα από αναμονή πολλών μηνών ο περίφημος χάλκινος Κούρος του 6ου αι. π.Χ., ο οποίος είχε ανακαλυφθεί στον Πειραιά τον Ιούλιο του 1959 και θεωρείται από τα αριστουργήματα της Αρχαϊκής περιόδου.

0028MAN-Room3

13-athens-archaeological-museum_9072_600x450

037-copy-Medium1

arxailogiko-agalmata

Η πιο πρόσφατη ανακαίνιση διήρκεσε ενάμισι χρόνο, κατά τον οποίο το μουσείο παρέμεινε εντελώς κλειστό. Επαναλειτούργησε τον Ιούλιο του 2004 και η ανακαίνιση που έγινε περιελάμβανε την αισθητική και τεχνική αναβάθμιση του κτηρίου, την εγκατάσταση σύγχρονου κλιματισμού, καθώς και αναδιοργάνωση των συλλογών και επιδιόρθωση των ζημιών από το σεισμό του 1999.

NATIONAL ARCHAEOLOGICAL MUSEUM ATHENS, ΜΟΥΣΕΙΟ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, Εικαστικά, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr, Nikos On Line

1R_M

DSC_0691

Η καφετέρια του Μουσείου που βρίσκεται στον αίθριο χώρο.

———————————————–

Δείτε άρθρα και για άλλα Μουσεία μας

Πότε θα φτιαχτεί αυτό το αίσχος; https://bit.ly/2UV2lx1

Το Lifting στο Μουσείο: https://bit.ly/2o9eShU

Το Μουσείο της Ελευσίνας σήμερα: https://bit.ly/2NQNoZn

Επίσκεψη στο Μουσείο Ναύπλιου: https://bit.ly/2O12Qmw

Ευρωπαϊκή διάκριση στο Μουσείο Τεγέας: https://bit.ly/2H0fTVs

Γιατί έγινε κι’ άλλο Μουσείο στα Χανιά; https://bit.ly/2GtKAAX

25 εκατομμύρια ευρώ για το νέο Μουσείο Πάτρας: https://bit.ly/2Pjrgs5

Πύλος: Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο: https://bit.ly/2wDPN2s

Ένα υπέροχο μουσείο… https://bit.ly/2MUKbqO

————————————————–

7 COMMENTS

  1. Όσα περισσότερα αφιερώματα μπορείς σαν αυτό Νίκο.
    Πολύ καλό.

  2. εξαιρετική ανάρτηση…ευχαριστούμε πολύ..παρακαλώ ιδιαιτέρως κοινοποιείτε τέτοια θέματα..ιστορικά ..αρχαιολογικά..Τέχνης…και θα τα κοινοποιώ αμέσως ευχαριστώ…

  3. ήδη το κοινοποίησα στο Φ/Β..στείλτε το όπως τώρα…ευχαριστώ..χάρηκα…

  4. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ. ΩΣΤΕ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.