Η ιστορία του Αρχαιολογικού Mουσείου Αθηνών

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου στον τομέα της αρχαίας τέχνης. Στις συλλογές του εκπροσωπούνται όλοι οι πολιτισμοί που άνθισαν στον ελληνικό χώρο από την προϊστορική εποχή ως το τέλος της κυριαρχίας των Ρωμαίων. Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ των οδών Ηπείρου, Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα, ενώ η κεντρική του είσοδος βρίσκεται επί της οδού Πατησίων, δίπλα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

7
2309

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου στον τομέα της αρχαίας τέχνης. Στις συλλογές του εκπροσωπούνται όλοι οι πολιτισμοί που άνθισαν στον ελληνικό χώρο από την προϊστορική εποχή ως το τέλος της κυριαρχίας των Ρωμαίων. Παρ΄όλα αυτά ποτέ δεν το έχουμε δει να αναγράφεται στις λίστες με τα μεγάλα και σπουδαία μουσεία του κόσμου. Γιατί;

Το νεοκλασικό σχέδιο του μουσείου έρχεται σε πλήρη συμφωνία με τα εκθέματα που περιέχει. Έτσι και αλλιώς η νεοκλασική Ελληνική αρχιτεκτονική ήταν πολύ διαδεδομένη στην Ευρώπη τον καιρό που χτίστηκε. Το αρχικό σχέδιο έγινε από τον αρχιτέκτονα Ludwig Lange και αργότερα τροποποιήθηκε από τους: Παναγή Κάλκο, Αρμόδιο Βλάχο και Έρνεστ Τσίλερ.

Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ των οδών Ηπείρου, Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα, ενώ η κεντρική του είσοδος βρίσκεται επί της οδού Πατησίων, δίπλα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

aRCHAELOGICAL NATIONAL MUSEUM, ATHENS, εΘΝΙΚΌ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ ΑΘΗΝΏΝ

Μπροστά από το μουσείο υπάρχει ένας – ας πούμε κήπος – που δεν είναι καθόλου φροντισμένος. Δεν υπάρχει δηλαδή “σχεδιασμός” κήπου. Τυχαία δενδρίλια, τυχαίοι θάμνοι και τυχαία λουλούδια… Κύριοι, στις μέρες μας δεν αρκεί μόνο το περιεχόμενο, παίζει τεράστιο ρόλο και το περιτύλιγμα. Πρέπει με το που φτάνουμε στο μουσείο και πατάμε το πόδι μας στο πεζοδρόμιο να μας πιάνει δέος. Ευτυχώς ανέλαβε μια ιδιωτική εταιρία και κάπως το έφτιαξε το ταλαίπωρο κηπάκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο νέος κήπος του Αρχαιολογικού Μουσείου: https://bit.ly/3nevRwM

Κατά τα άλλα, όλοι μας είμαστε ευτυχείς που το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχει τώρα την ευκαιρία να λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο και όλες του τις αίθουσες ανοιχτές – και μιλάμε για 64 αίθουσες, 9.500 τ.μ. εκθεσιακού χώρου. Για τα 12 ευρώ που κοστίζει το εισιτήριο όμως, δεν ξέρω κατά πόσο πρέπει να είμαστε ευτυχείς.

Το Αρχαιολογικό μουσείο δεν δέχεται μόνο τουρίστες, γιατί είναι ένα μουσείο που δουλεύει όλο τον χρόνο και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Τα περισσότερα σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα έρχονται για να δουν τα εκθέματα αλλά και τις περιοδικές εκθέσεις, όπως αυτή την έκθεση -σταθμό για τα μουσειακά δεδομένα της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης, το «Ναυάγιο των Αντικυθήρων», το οποίο μετά από δύο παρατάσεις, τέλειωσε, αφού πρώτα είχε συγκεντρώσει χιλιάδες κόσμου. Μια έκθεση που ενθουσίασε κυρίως τους νέους οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν με τις τεχνολογικές γνώσεις των αρχαίων Ελλήνων, που μας κάνουν υπερήφανους όλους μας, μια και ο πρώτος υπολογιστής της αρχαιότητας βρισκόταν ανάμεσα στα εκθέματα της έκθεσης, η οποία πρόκειται να ταξιδέψει και στο εξωτερικό.

Το μουσείο έχει τους επισκέπτες της πόλης της Αθήνας όλο το χρόνο, ανθρώπους εραστές της κλασικής τέχνης, μαθητές, σπουδαστές οι οποίοι έχουν πια πολύ καλή πρόσβαση σε φωτογραφίες και χρησιμοποιούν την βιβλιοθήκη η οποία ανακαινίστηκε με τη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση. Στην πρόσφατη επίσκεψη μου πάντως, Ιούνιο μήνα, 6μμ. είμασταν 7-8 άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ εδώ να φρίξετε: Επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο https://bit.ly/3F48EGE

 Βέβαια, το μεγάλο φόρτε της προσέλευσης γίνεται την τουριστική περίοδο – όταν υπάρχουν τουρίστες βέβαια. Η νέα διοίκηση προσπαθεί, πέρα από τα αρχαία, να δίνει ένα επιπλέον κίνητρο ώστε όσοι έχουν επισκεφθεί το μουσείο να ξαναπάνε. Έτσι οργανώνουν εκδηλώσεις, εκθέσεις και δρώμενα που ξεφεύγουν από το παραδοσιακό αρχαιολογικό πρόγραμμα.

NATIONAL ARCHAEOLOGICAL MUSEUM ATHENS, ΜΟΥΣΕΙΟ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, Εικαστικά, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr, Nikos On Line NATIONAL ARCHAEOLOGICAL MUSEUM ATHENS, ΜΟΥΣΕΙΟ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, Εικαστικά, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr, Nikos On Line

Jockey Artemision, NATIONAL ARCHAEOLOGICAL MUSEUM ATHENS, ΜΟΥΣΕΙΟ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, Εικαστικά, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr, Nikos On Line

Το κτήριο έχει υποστεί αρκετές επεκτάσεις. Οι πιο σημαντικές ήταν η κατασκευή μιας νέας ανατολικής πτέρυγας στις αρχές του 20ου αιώνα, και η δημιουργία διώροφου κτηρίου, κατασκευές που ήταν αναγκαίες ώστε να στεγάσουν την ταχεία αναπτυσσόμενη συλλογή του μουσείου.

33-National-Archeological-Museum-Athens-Greece

1P_M

5033471-The_National_Archaelogical_Museum_Athens

Το 1962 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο απέκτησε πέντε νέες αίθουσες, ενώ εκτέθηκε ύστερα από αναμονή πολλών μηνών ο περίφημος χάλκινος Κούρος του 6ου αι. π.Χ., ο οποίος είχε ανακαλυφθεί στον Πειραιά τον Ιούλιο του 1959 και θεωρείται από τα αριστουργήματα της Αρχαϊκής περιόδου.

0028MAN-Room3

13-athens-archaeological-museum_9072_600x450

Τέτοιους φωτισμούς και τέτοιες αίθουσες δεν είδα στην πρόσφατη επίσκεψη μου. 

037-copy-Medium1

arxailogiko-agalmata

Η πιο πρόσφατη ανακαίνιση διήρκεσε ενάμισι χρόνο, κατά τον οποίο το μουσείο παρέμεινε εντελώς κλειστό. Επαναλειτούργησε τον Ιούλιο του 2004 και η ανακαίνιση που έγινε περιελάμβανε την αισθητική και τεχνική αναβάθμιση του κτηρίου, την εγκατάσταση σύγχρονου κλιματισμού, καθώς και αναδιοργάνωση των συλλογών και επιδιόρθωση των ζημιών από το σεισμό του 1999.

NATIONAL ARCHAEOLOGICAL MUSEUM ATHENS, ΜΟΥΣΕΙΟ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, Εικαστικά, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr, Nikos On Line

1R_M

Αυτές οι φωτογραφίες που δίνει το Μουσείο στον τύπο έχουν επεξεργαστεί. Έχουν αφαιρέσει ότι υπήρχε στο φόντο.

DSC_0691

Η καφετέρια του Μουσείου, βρίσκεται στον αίθριο χώρο και κλείνει μία ώρα πριν κλείσει το Μουσείο!!! (παγκόσμια πρωτοτυπία)

Επίσκεψη (Ιούνιος 2021) στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο https://bit.ly/3F48EGE

———————————————–

Δείτε άρθρα και για άλλα Μουσεία μας

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ (Ρέθυμνο): https://bit.ly/2VDsmDS

ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΣ: https://bit.ly/2VHciAS

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ: Σε πρώην ετοιμόρροπο σχολείο https://bit.ly/2T9Ar15

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΝΑΣ: Πότε θα φτιαχτεί αυτό το αίσχος; https://bit.ly/2UV2lx1

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΡΑΥΡΩΝΑΣ: Έκαναν Lifting https://bit.ly/2o9eShU

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: Πως είναι σήμερα https://bit.ly/2NQNoZn

ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ: Μια επίσκεψη https://bit.ly/2O12Qmw

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΓΕΑΣ: Ευρωπαϊκή διάκριση https://bit.ly/2H0fTVs

ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΑ: Γιατί έγινε κι’ άλλο Μουσείο; https://bit.ly/2GtKAAX

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ: 25 εκατομμύρια ευρώ; https://bit.ly/2Pjrgs5

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΥΛΟΥ: Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο https://bit.ly/2wDPN2s

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ένα υπέροχο μουσείο… https://bit.ly/2MUKbqO

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ: Πρέπει να είναι πολύ ωραίο https://bit.ly/2PjiHiJ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Όλος ο Μινωικός πολιτισμός https://bit.ly/38P7P3P

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΩ: Έδωσαν 2.500.000 για ανακαίνιση -αίσχος https://bit.ly/2Pjrgs5

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ: Ντροπή https://bit.ly/2tTRifH

—————————————————

Διαφορετικά μουσεία σε όλη την Ελλάδα: https://bit.ly/2PhpdX2

Το χάλι των Ελληνικών Μουσείων: https://bit.ly/2usYUGo

Τα δημοφιλέστερα μουσεία μας: https://bit.ly/2TaDS7F

Ζωντανέψτε τους αρχαιολογικούς μας χώρους: https://bit.ly/2XtDwNQ

NATIONAL ARCHAEOLOGICAL MUSEUM ATHENS, ΜΟΥΣΕΙΟ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, Εικαστικά, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr, Nikos On Line

————————————————–

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. εξαιρετική ανάρτηση…ευχαριστούμε πολύ..παρακαλώ ιδιαιτέρως κοινοποιείτε τέτοια θέματα..ιστορικά ..αρχαιολογικά..Τέχνης…και θα τα κοινοποιώ αμέσως ευχαριστώ…

  2. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ. ΩΣΤΕ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.