ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Νοεμβρίου, Αθήνα – Εξέγερση του Πολυτεχνείου, Athens– Polytexnio, Μάρτιν Σκορσέζε, Martin Scorsese, Rock Hudson, Ροκ Χάτσον, Αικατερίνη Β΄– αυτοκράτειρα της Ρωσίας, Katherine the Great – Russia, Γιώργος Μητσάκης, Giorgos Mitsakis, Auguste Rodin, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr
Σαν σήμερα 17 Νοεμβρίου
Τα Γ ε γ ο ν ό τ α της ημέρας
- 1558 – Αρχίζει η Ελισαβετιανή εποχή: Η βασίλισσα Μαρία Α΄ της Αγγλίας πεθαίνει και τη διαδέχεται στο θρόνο η ετεροθαλής αδελφή της, Ελισάβετ Α΄.
- 1869 – Η Διώρυγα του Σουέζ παραδίδεται στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα όπου και πραγματοποιούνται τα επίσημα εγκαίνια.
- 1918 – Ιδρύεται το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος, αργότερα ΚΚΕ.
- 1930 – Το υποβρύχιο Γλαύκος (ΙΙ) υψώνει την ελληνική σημαία στη Βρέστη της Γαλλίας.
- 1968 – Ο Αλέκος Παναγούλης καταδικάζεται σε θάνατο από το Στρατοδικείο για την απόπειρα δολοφονίας του Γεωργίου Παπαδόπουλου.
- 1972 – Η Κίνα αναγνωρίζει το καθεστώς στην Ελλάδα: φθάνει στην Αθήνα η πρώτη κινεζική αντιπροσωπεία για ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων. Μια μεγάλη ντροπή για τους Κινέζους που αναγνώρισαν την χούντα.
17 Νοεμβρίου 1973
- 1973 – Αθήνα – Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου: Ξημερώνοντας Σάββατο άρμα μάχης συνθλίβει την κεντρική είσοδο του Πολυτεχνείου. Η εξέγερση υπέστη δυναμική καταστολή, ενώ επιβλήθηκε νέα δικτατορία του Δ. Ιωαννίδη με κυβέρνηση του Α. Ανδρουτσόπουλου. Αλλά τίποτε δεν πήγε χαμένο από την θυσία των φοιτητών μας.
- 2011 – Η κυβέρνηση Μόντι (κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Ιταλία) ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία.
Οι Γ ε ν ν ή σ ε ι ς της ημέρας
- 1755 – Λουδοβίκος ΙΗ’, βασιλιάς της Γαλλίας
- 1887 – Μπέρναρντ Μοντγκόμερυ, Άγγλος στρατιωτικός
- 1906 – Σοϊτσίρο Χόντα, Ιάπωνας μηχανικός και επιχειρηματίας
- 1925 – Rock Hudson, ο μεγάλος σταρ που έζησε μια ζωή μέσα στον φόβο. Τον «εκβίαζε» το Hollywood. Διαβάστε τα πάντα εδώ… https://bit.ly/2Us9PYi
- 1928 – Αρμάν Φερναντέζ, Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης
- 1930 – Μπομπ Ματάιας, Αμερικανός δεκαθλητής, ηθοποιός και πολιτικός
- 1942 – Μάρτιν Σκορσέζε: Ο Μάρτιν Μαρκαντόνιο Λουτσιάνο Σκορσέζε είναι ιταλοαμερικανός, βραβευμένος με Oscar, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Έχει πάρει δεκάδες βραβεία τόσο στην Αμερική όσο και παγκοσμιως και είναι πρόεδρος του Film Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, αφιερωμένου στην αναπαλαίωση ταινιών και στην αποτροπή της καταστροφής των πρωτότυπων φιλμ. Το έργο του Σκορσέζε αφορά θέματα όπως η ιταλο-αμερικανική ταυτότητα, τα Καθολικά πρότυπα όπως ενοχή και σωτηρία, η παλικαριά, αλλά και η βία. Θεωρείται ευρέως ένας από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες της γενιάς του, με μεγάλη επιρροή στην πορεία του αμερικανικού κινηματογράφου. Είναι κάτοχος μάστερ στην σκηνοθεσία κινηματογράφου από τη σχολή τεχνών Tisch του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
“Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως το απλό. Το απλό είναι το πιο δύσκολο” Martin Scorsese
- 1944 – Ντάνυ ΝτεΒίτο, Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός
- 1944 – Ρεμ Κούλχαας, Ολλανδός αρχιτέκτονας
- 1966 – Σοφί Μαρσό, Γαλλίδα ηθοποιός
- 1969 – Ρεμπέκα Γουόκερ, Αμερικανίδα συγγραφέας
- 1978 – Ρέιτσελ ΜακΆνταμς, Καναδή ηθοποιός
Οι Θ α ν α τ ο ι της ημέρας
- 1558 – Μαρία Α΄, βασίλισσα της Αγγλίας
- 1562 – Αντώνιος, βασιλιάς της Ναβάρρας
- 1747 – Αλαίν Ρενέ Λεσάζ, Γάλλος συγγραφέας
- 1796 – Αικατερίνη Β΄, Αυτοκράτειρα της Ρωσίας: Η Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας, η επονομαζόμενη «Μεγάλη Αικατερίνη» ήταν, γερμανικής καταγωγής και Αυτοκράτειρα της Ρωσίας. Σύμφωνα με ένα διαδεδομένο λαϊκό κουτσομπολιό, η Μεγάλη Αικατερίνη πέθανε κατά τη διάρκεια σεξουαλικής πράξης με ένα άλογο. Ίσως η φήμη βγήκε επειδή πέθανε από κολπική αιμορραγία. Διαβάστε τα πάντα στα άρθρα:
– Η νυμφομανής αυτοκράτειρα: https://bit.ly/2AkDVGL
– Οι εραστές της Μεγάλης Αικατερίνης: https://bit.ly/2j4o19J
- 1917 – Ωγκυστ Ροντέν (Auguste Rodin), μεγάλος Γάλλος γλύπτης, το έργο του οποίου δίνει έμπνευση μέχρι και σήμερα. Ιδιοφυής και αυτοδίδακτος ήταν ο κορυφαίος γλύπτης του 20ού αιώνα. Τα έργα του βασίζονται στην απόλυτα λεπτομερειακή αναπαράσταση σχημάτων και μορφών και διακρίνονται από την αρμονία και την πλαστικότητα. Εκφράζουν το ωμό, καθαρό συναίσθημα, με έμφαση στις λεπτομέρειες της σάρκας, αλλά και στην εσωτερική ασχήμια της ανθρωπότητας.
- 1929 – Χέρμαν Χόλεριθ, Αμερικανός επιχειρηματίας
- 1947 – Βίκτορ Σερζ, Ρώσος συγγραφέας και ιστορικός
- 1985 – Μιχάλης Καλτεζάς, Έλληνας μαθητής
- 1993 – Γιώργος Μητσάκης, Έλληνας λαϊκός συνθέτης. Διαβάστε το άρθρο, “Κανείς δεν μιλάει καθαρά για τον Μητσάκη”: https://bit.ly/2zcytE5
- 2013 – Ντόρις Λέσινγκ, Βρετανίδα συγγραφέας
- 2020 – Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών ο τραγουδιστής Δημήτρης Ψαριανός. Γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1948 στην Πρέβεζα. Σπούδασε τραγούδι και κιθάρα. Το 1972 ερμήνευσε τα τραγούδια του “Μεγάλου Ερωτικού” του Μάνου Χατζιδάκι μαζί με τη Φλέρη Νταντωνάκη. Το 1980 ερμήνευσε τον κύκλο τραγουδιών “Τα ερωτικά” σε μουσική του Χρήστου Γκάρτζου και ποίηση Πάμπλο Νερούδα σε ελεύθερη απόδοση Λευτέρη Παπαδόπουλου.
————————————————————————————
www.nikosonline.gr
Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ
Ακολουθήστε το nikosonline
Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr
Instagram: https://instagram.com/nikosonline/
Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/