Αθήνα: Η πρώτη πολιτιστική πρωτεύουσα (1985)

Ήταν μια ιδέα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία την έκανε πραγματικότητα και η οποία διαρκεί ακόμα και διοργανώνεται με επιτυχία. Κάθε χρόνο, τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν σε μία ή και περισσότερες πόλεις της Ευρώπης- σε θέματα πολιτισμού.

0
2960

Ήταν μια ιδέα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία την έκανε πραγματικότητα και η οποία διαρκεί ακόμα και διοργανώνεται με επιτυχία κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο, τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν σε μία ή και περισσότερες πόλεις της Ευρώπης – σε θέματα πολιτισμού.

Αποσπάσματα από την PRESS CONFERENCE της ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ για την ανακήρυξη της ΑΘΗΝΑΣ ως ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ της ΕΥΡΩΠΗΣ. Στις 7 Μαρτίου 1985 η Μελίνα μίλησε στα ΜΜΕ για το τι πρόκειται να συμβεί και 21 Ιουνίου έγινε η έναρξη….

ATHENS CULTURAL CAPITAL OF EUROPE, nikosonline.gr

Και είπε η Μελίνα……

“Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε αναλυτικά για την Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα, τις αρχές που καθορίζουν τη σημασία και την οργάνωσή της, το περιεχόμενο των εκδηλώσεων που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα της. Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε στις επικρίσεις που βιάστηκαν να μας κάνουν ορισμένες εφημερίδες και να απαντήσουμε με ουσιαστικά επιχειρήματα, αποδεικνύοντας πόσο πολλαπλά θετικό θα είναι το γεγονός πόση σημασία θα έχει για την Ελλάδα αυτός ο θεσμός.

Γιατί για θεσμό πρόκειται. Θεσμό που καθιερώνεται για πρώτη φορά και είμαστε περήφανοι που καθιερώνεται από την Αθήνα, θεσμό πολιτιστικό και πολιτικό. Εφόσον πολιτική και πολιτιστική πράξη, είναι η ανταλλαγή ιδεών, η κατανόηση της ιστορίας μέσα από τις κατακτήσεις του πνεύματος και της τέχνης, η κατανόηση των προβλημάτων της εποχής μας μέσα από την πολιτισμική παραγωγή.

Η ανακήρυξη της Αθήνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης θα γίνει στις 21 Ιουνίου. Με καλεσμένους αρχηγούς κρατών, υπουργούς πολιτισμού, ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης και βέβαια την Ελλάδα ολόκληρη.

Γιατί σ’ αυτή τη γιορτή που θα φέρει την Ελλάδα στην κορυφή της διεθνούς επικαιρότητας, θέλουμε να μετέχουν όλοι οι Έλληνες. Δεν είμαι σε θέση να σας αναγγείλω σήμερα λεπτομέρειες, μπορώ να σας πω όμως ότι οι άνθρωποι του πνεύματος της τέχνης και της επιστήμης που θα κληθούν ειδικά, θα εγκαινιάσουν μια σειρά συμποσίων και συνεδρίων – συζητώντας πάνω σε θέματα που απασχολούν την εποχή μας, καθορίζουν την ιστορική κοινωνική εξέλιξη.”

Melina Mercouri, Μελίνα Μερκούρη, 1985 Αθήνα η πρώτη πολιτιστική πρωτεύουσα, ATHENS CULTURAL CAPITAL OF EUROPE, nikosonline.gr

Για να δούμε από όσα είχε πει τότε η Μελίνα, έκανε τίποτα ή έμειναν στα λόγια…

 • Αξιοποιούνται χώροι παλιών εργοστασίων

 • Γίνονται φωτιστικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις ασφάλειας σε αίθουσες που υπάρχουν,

 • Δημιουργούνται νέα μουσεία.

 • Σε συνεργασία με το υπουργείο γεωργίας διαμορφώνεται αρχαιολογικό πάρκο στα αρχαία μεταλλεία του Λαυρίου.

 • Σε συνεργασία με τον Ο.Λ.Π μια αίθουσα 3.100 τετραγωνικών μέτρων, εξοπλισμένη με συστήματα ασφαλείας, που σαν πρώτη χρήση θα στεγάσει την έκθεση «Ελλάδα και Θάλασσα».

 • Σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Αθηνών σε χώρους εκθέσεων και εκδηλώσεων, διαμορφώνονται οι δύο πτέρυγες του κεντρικού κτιρίου.

 • Γίνεται πολιτιστικό κέντρο το Παλατάκι στο Χαϊδάρι σε συνεργασία με το δήμο και τον Ε.Ο.Τ.

 • Σε συνεργασία με το υπουργείο γεωργίας και τους δήμους της περιοχής κατασκευάζεται από την αρχή ένα μοντέρνο Θέατρο Βράχων στην Πετρούπολη.

 • Σε συνεργασία με το υπουργείο δημοσίων έργων οι δέκα πλατείες της οδού Θηβών διαμορφώνονται σε χώρους ζωής για τους κατοίκων των γύρω υποβαθμισμένων περιοχών.

 • Το υπουργείο πολιτισμού θα προκηρύξει διαγωνισμό προκειμένου να τοποθετήσει εκεί έργα Ελλήνων γλυπτών.

 • Το Ηλίου Μέλαθρον αποκαθίσταται και γίνεται Νομισματικό Μουσείο.

 • Είπε ότι θα βοηθήσει το δήμο της Αθήνας να μετατρέψει το γκάζι σε χώρο πνευματικό, χώρο ζωής.

 • Νέο Μουσείο της Ακρόπολης γίνεται στο κτίριο του Βάϊλερ εκεί που στεγαζόταν το Στρατιωτικό Νοσοκομείο στου Μακρυγιάννη.

… χαχα έκανε τα περισσότερα- μη σου πω όλα… η πεισματάρα!

Η Μελίνα πίστευε – ή το ήθελε πολύ – όπως η αρχαία Αθήνα και ο πολιτισμός της ενέπνευσαν την Ευρώπη, η σύγχρονη πνευματική Ελλάδα να είναι σε θέση να σταθεί ισότιμα δίπλα στις άλλες χώρες. Οι Έλληνες σκηνοθέτες, δίπλα στον Στρέλερ, τον Μπέρκμαν και τον Ρονκόνι, η ελληνική ζωγραφική δίπλα στην ευρωπαϊκή, η αρχιτεκτονική, η μουσική, ο κινηματογράφος, το ίδιο.

“Η ανακήρυξη της Αθήνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι πια γεγονός. Και είναι ένα γεγονός που πραγματοποιείται σε μια εποχή κρίσιμη. Την εποχή των δορυφόρων. Η υπερανάπτυξη της τεχνολογίας – το ξέρουμε όλοι – ισοπεδώνει τους πολιτισμούς, εξαφανίζει τις πολιτισμικές – εθνικές ιδιαιτερότητες. Αυτές τις ιδιαιτερότητες αυτό το εθνικό μας πρόσωπο θα ενισχύσει η ανακήρυξη της Αθήνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Και προς τα μέσα και προς τα έξω. Και αυτό είναι μια πολιτική ανάγκη και μια πολιτική νίκη.”

ATHENS CULTURAL CAPITAL OF EUROPE, nikosonline.gr

Από την συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο τον Μάρτιο του ΄85, με τον αδελφό της Σπύρο Μερκούρη

ATHENS CULTURAL CAPITAL OF EUROPE, nikosonline.gr

Με τον αγαπημένο της φίλο, υπουργό πολιτισμού της Γαλλίας, Jack Lang

ATHENS CULTURAL CAPITAL OF EUROPE, nikosonline.gr

Η Μελίνα με την Daniel και τον François Mitterrand, και αριστερά της τον Jack Lang

ATHENS CULTURAL CAPITAL OF EUROPE, nikosonline.gr

Τελετή έναρξης Αθήνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 1985 – με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας François Mitterrand και την σύζυγό του Daniel Mitterrand –  τον Ανδρέα και την Μαργαρίτα Παπανδρέου, τον υπουργό πολιτισμού της Γαλλίας Jack Lang, τον Χρήστο Ζαρτζετάκη κ.α.

ATHENS CULTURAL CAPITAL OF EUROPE, nikosonline.gr

ATHENS CULTURAL CAPITAL OF EUROPE, nikosonline.gr

ATHENS CULTURAL CAPITAL OF EUROPE, nikosonline.gr

Με τον Hans-Dietrich Genscher

——————————————————–

Ευχαριστώ το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη για την βοήθεια του με πληροφορίες και φωτογραφίες

Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη www.melinamercourifoundation.com

https://www.facebook.com/melinamercouriofficial

ATHENS CULTURAL CAPITAL OF EUROPE, nikosonline.gr

Και εδώ θα βρείτε όλα τα άρθρα του nikosonline.gr που αφορούν στην Μελίνα

Μελίνα Μερκούρη/ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: https://bit.ly/2yWXJiY

Μελίνα Μερκούρη / ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: https://bit.ly/2yxfFA9

Το άλμπουμ μιας ζωής: https://bit.ly/2AFXEMU

Το άλμπουμ της Μελίνας: https://bit.ly/2Ah9joA

Ο θάνατος της Μελίνας: https://bit.ly/2tMiRE0

Η Μελίνα 50 χρόνια πριν, στο Broadway: https://bit.ly/2AfZ58D

Το Life φωτογραφίζει την Μελίνα στο Λούβρο: https://bit.ly/2AmUMbM

Πειράζοντας τη Μελίνα: https://bit.ly/2NJ4nfM

Όταν η Μελίνα συνάντησε τον Bowie στις Κάννες: https://bit.ly/2NNBqiW

——————————————————–

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.