Το ξέρω είμαστε απαράδεκτοι που δεν έχουμε ούτε εμείς, ούτε η ΕΡΤ, ούτε κανείς, φωτογραφίες της προκοπής, αλλά δεν παύει αυτή η σειρά να είναι από τις πιο αγαπημένες της Ελληνικής τηλεόρασης. Η ιδέα γι’ αυτό το σίριαλ ήταν δική μου, και τώρα που πέρασαν 20 χρόνια θα σας πω τα πάντα.
Πρέπει να ήταν 1996-1997 όταν μου ήρθε η ιδέα να κάνω μια σειρά και να μαζέψω όλους τους μεγάλους – σε ηλικία – ηθοποιούς μας. Ηθοποιούς που συνήθως στον κινηματογράφο έπαιζαν δεύτερους ρόλους, εδώ τους ήθελα πρωταγωνιστές. Και έτσι σκέφτηκα να τους βάλω όλους μαζί σ’ ένα γηροκομείο…
Ένα γηροκομείο, όπως τα περισσότερα που υπάρχουν, μίζερο, καταθλιπτικό, έρημο και με απαράδεκτους τρόπους λειτουργείας. Σ’ αυτό το γηροκομείο λοιπόν θα εμφανιζόταν ένας “άγγελος” – με έναν φίλο του – και θα τα άλλαζαν όλα.
Είπα τη ιδέα στην παραγωγό μου, την Φρόσω Ράλλη, της άρεσε και μου είπε να ξεκινήσω να γράφω. Επειδή όμως θα ήταν κάτι το ιδιαίτερο, ήθελα να το γράψω μαζί με μια γυναίκα και μάλιστα εντελώς διαφορετικού χαρακτήρα από μένα. Σκέφτηκα την Λίνα Δημοπούλου, που κάναμε λίγη παρέα και που ήταν ήδη πετυχημένη στιχουργός. Στην αρχή είχε ενδοιασμούς αν θα τα καταφέρει, λόγω του ότι δεν είχε ξαναγράψει σενάριο, αλλά κάτω από την πίεση μου, ευτυχώς δέχτηκε. Και λέω ευτυχώς, γιατί χωρίς την Λίνα θα ήταν μια εντελώς διαφορετική σειρά.
Κι’ άρχισαν οι ήρωες μου να αποκτούν σάρκα και οστά. Και με την Λίνα, οι ήρωες μου, έγιναν ήρωες μας. Άρχισαν να αποκτούν παρελθόν και χαρακτήρα. Και φτιάξαμε τα πρώτα επεισόδια. Στην παραγωγό μας άρεσαν πολύ, αλλά δεν άρεσαν καθόλου στα γνωστά μεγάλα κανάλια. Μας έλεγαν: “Σίριαλ με γέρους; Ποιος θα το δεί;”…. Μέσα στην απελπισία μας το στείλαμε στο STAR που τότε ήταν ο Τζόνης Καλημέρης, και… ενθουσιάστηκε. Μου είπε χαρακτηριστικά: “Έχεις καταλάβει ότι αυτό μπορεί να σκίσει και να παίζεται για χρόνια;” Επιτέλους, χαμόγελα και χαρές.
Ξεκινήσαμε ενθουσιασμένοι τις συζητήσεις για να το βάλουμε μπροστά, αλλά μετά από μερικές βδομάδες, ο Τζόνης διαφώνησε για κάτι κι έφυγε από το κανάλι. Μείναμε ξεκρέμαστοι. Η παραγωγός μας ως τελευταία προσπάθεια το έστειλε στην ΕΡΤ. Και το δέχτηκαν.
Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται 13 Οκτωβρίου 2000 και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2001. Σκηνοθέτης ήταν ο Χρήστος Παλιγιαννόπουλος, με τον οποίο είχα κάνει άλλη μια μεγάλη επιτυχία στην ΕΡΤ. Το “Αθήνα-Θεσσαλονίκη”.
Το Casting
Όταν είχαμε την έγκριση της ΕΡΤ και ξεκινήσαμε να στήνουμε την σειρά, έφτασε η ώρα του casting. Είχαμε σημειώσει με την Λίνα, κάποιους ηθοποιούς που θα θέλαμε και ευτυχώς σε ένα ποσοστό 70-80% οι πρώτες μας επιλογές δέχτηκαν. Ξεκινήσαμε από τον Τίτο Βανδή, που είπε αμέσως το “Ναι”. Για τον κολλητό του θέλαμε τον Σταύρο Ξενίδη ή τον Σπύρο Κωνσταντόπουλο. Δύο εξαίρετους ηθοποιούς που όμως ήταν και πολύ αυστηροί. Ο κ. Ξενίδης ήταν κάθετος στο “Όχι”, όπως και ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος. Ο κ. Ξενίδης αρνήθηκε μάλιστα να διαβάσει τα δύο πρώτα επεισόδια. Ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος, αφού τον πιέσαμε, είπε να του τα στείλουμε. Την επομένη όταν τον πήραμε, μας έδωσε συγχαρητήρια και δέχτηκε τον ρόλο.
Για τον ρόλο του Μιχάλη, θέλαμε τον Κώστα Κακαβά, ο οποίος όμως χωρίς να διαβάσει, αρνήθηκε λέγοντας μου “Κύριε Μουρατίδη, δεν με έχετε δει από κοντά. Δεν είμαι για να μπαίνω σε γηροκομείο”. Για τον ρόλο του Μιχάλη θέλαμε τον Χρίστο Καλαβρούζο, ο οποίος όμως προτίμησε να πάει σε μια θεατρική παράσταση εκτός Αθηνών. Μετά από χρόνια τον συνάντησα σ’ ένα θέατρο και χωρίς να γνωριζόμαστε ήρθε και μου μίλησε: “Ήταν λάθος μου που δεν ήρθα να παίξω στην σειρά. Ήταν υπέροχη”, μου είπε. Για τον ρόλο του Ντίνου ήθελα σαν τρελός τον φίλο μου Δημήτρη Τσούτση, αλλά επειδή είχε βγει σε σύνταξη και είχε αρνηθεί ένα σωρό προτάσεις, με παρακάλεσε να μην επιμείνω. Μου πρότεινε τον θαυμάσιο Μπάμπη Γιωτόπουλο. Η Μαρία Φωκά, επίσης δεν ήθελε να ξαναπαίξει και μάλιστα όταν την πήραμε ήταν στο Λονδίνο στα παιδιά της.
Επίσης μην ξεχάσω, πως από την σειρά μας, έγινε πασίγνωστος και πρώτο όνομα ο Ηλίας Μαμαλάκης – του οποίου είχα αγοράσει ένα βιβλίο – και τον σκέφτηκα να κάνει τον μάγειρα του γηροκομείου.
Για δύο πολύ μικρούς ρόλους που σχεδόν δεν μίλαγαν καθόλου – που ήταν οι μεγαλύτεροι ηλικιακά του γηροκομείου – πήραμε τον Γιάννη Φύριο και την Ζωή Βουδούρη.
Η Υπόθεση του έργου
Στο ιδιωτικό γηροκομείο «Ο καλός Σαμαρείτης», τα πράγματα είναι πολύ δυσάρεστα, μέχρι τη στιγμή που εμφανίζονται δυο καινούριοι τρόφιμοι, ο Πέτρος και ο Παύλος. Όταν αντικρίζουν την κατάσταση, αποφασίζουν ότι πρέπει να επέμβουν δυναμικά. Προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες διαμονής, να τους κάνουν όλους μια μεγάλη παρέα, να ξεχάσουν τις διαφορές τους, τις μικροκακίες, τους τσακωμούς για να μπορέσει από δω και πέρα να κυλήσει η ζωή τους πιο ευχάριστα. Τροχοπέδη σε όλο αυτό το εγχείρημα είναι η διευθύντρια του γηροκομείου, η οποία προσπαθεί ανεπιτυχώς, να τους κάνει το βίο αβίωτο. Παρόλο που οι ήρωες ανήκουν στην τρίτη ηλικία, δεν στερούνται ούτε χιούμορ, ούτε ενέργειας, ούτε σκανδαλιστικής διάθεσης. Θα γίνουν μια μεγάλη παρέα, θα συνδεθούν μεταξύ τους, θα εξομολογηθούν τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά τους, θα αρχίσουν να νοιάζονται ο ένας για τον άλλον, μέχρι που όλη η ομάδα θα θυμίζει οικογένεια. Όταν πια συμβεί και αυτό, τους έρχεται μια ιδέα. Να ρευστοποιήσουν τις περιουσίες τους και να παίξουν τα χρήματα στο χρηματιστήριο…
Οι ρόλοι
Τίτος Βανδής: Παύλος
Σπύρος Κωνσταντόπουλος: Πέτρος
Αθηνόδωρος Προύσαλης: Παναγής
Μπάμπης Γιωτόπουλος: Ντίνος
Μέλπω Ζαρόκωστα: Ελένη
Τασσώ Καββαδία: Ευαγγελία
Νίκος Κούρος: Μπάμπης
Έρση Μαλικένζου: Αναστασία
Σούλη Σαμπάχ: Ρόζα
Χρήστος Τσάγκας: Μιχάλης
Γιάννης Φύριος: Σπύρος
Ζωή Βουδούρη: Βούλα
Υπάλληλοι γηροκομείου
Πηνελόπη Πιτσούλη: Σμαράγδα Μεταξά (διευθύντρια)
Κατερίνα Ζιώγου: Άννα
Καλλιόπη Ταχτσόγλου: Βαρβάρα
Ηλίας Μαμαλάκης: ο chef Βλάσσης
Η σειρά έσκισε σε θεαματικότητα και σε βραβεία. Εγώ και η Λίνα πήραμε και το βραβείο καλύτερου σεναρίου κωμικής σειράς.
Έχει επαναληφθεί δεκάδες φορές και έχει γίνει και dvd, όπου το έδινε δωρεάν η Ραδιοτηλεόραση.
——————–
Κι΄ άλλες σειρές που έχουμε λατρέψει
«Η αίθουσα του θρόνου»: https://bit.ly/2SGIOEG
«Εγκλήματα»: πέρασαν 20 χρόνια https://bit.ly/2IAFnH9
Στα γυρίσματα του σίριαλ “Ματωμένα χώματα”: https://bit.ly/2UU11OD
Διάσημοι άντρες στο Sex and the City https://bit.ly/2m1kmNX
25 χρόνια “Φιλαράκια”: https://bit.ly/2msQvOS
Τίτος Βανδής- Σπύρος Κωνσταντόπουλος: Πέτρος και Παύλος, οι “άγγελοι” του γηροκομείου.
Αθηνόδωρος Προύσαλης, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Νίκος Κούρος και Χρήστος Τσάγκας, οι άντρες του γηροκομείου.
Τασσώ Καββαδία, Μέλπω Ζαρόκωστα, Ζούλη Σαμπάχ και Έρση Μαλικένζου, οι γυναίκες του γηροκομείου.
Πηνελόπη Πιτσούλη, Ηλίας Μαμαλάκης, Κατερίνα Ζιώγου και Καλλιόπη Ταχτσόγλου. Η διευθύντρια, ο μάγειρας και οι νοσοκόμες του γηροκομείου.
——————————————-