Καπνίζουν σαν φουγάρα

Πως το έλεγαν οι γιαγιάδες μας; «Καπνίζει σαν αράπης», ή «Καπνίζει σαν φουγάρο». Ε, λοιπόν η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και το Παγκόσμιο Ίδρυμα Πνεύμονα έκανε μια μελέτη, και παρέδωσε τα στοιχεία με τις 10 χώρες στον πλανήτη που καπνίζουν περισσότερο.

1
1057

Πως το έλεγαν οι γιαγιάδες μας; «Καπνίζει σαν αράπης», ή «Καπνίζει σαν φουγάρο». Ε, λοιπόν η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και το Παγκόσμιο Ίδρυμα Πνεύμονα έκανε μια μελέτη, και παρέδωσε τα στοιχεία με τις 10 χώρες στον πλανήτη που καπνίζουν περισσότερο.

Φωτογραφίες Νίκος Μουρατίδης

Για τον προσδιορισμό των χωρών που οι άνθρωποι καπνίζουν περισσότερο, αναλύθηκαν τα δεδομένα για όλες τις διαθέσιμες χώρες με πληθυσμό άνω των 5 εκατ. ανθρώπων, προκειμένου να μελετηθούν οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά καπνιστών. Το ποσοστό του καπνιστών μεταξύ των ανδρών, των γυναικών και συνολικά των ενήλικων σε κάθε χώρα είναι από το έτος 2010 και αντικατοπτρίζουν τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία των εν λόγω χωρών.

TSIGARA, KAPNISMA, ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΥΓΕΙΑ, ΤΣΙΓΑΡΑ, 10 ΧΩΡΕΣ, ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Αυτές είναι οι 10 χώρες όπου οι άνθρωποι καπνίζουν περισσότερο

10. Σλοβακία
Οι άνδρες που καπνίζουν: 40,8%, οι γυναίκες που καπνίζουν: 23,0%. Η Σλοβακία είναι μία από τις πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με υψηλά ποσοστά καπνιστών μεταξύ των ενηλίκων. Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες της Σλοβακίας καπνίζουν σε πολύ υψηλότερο ποσοστό από ό, τι οι γυναίκες, με μια αρκετά μεγάλη διαφορά που ανέρχεται στις 18 ποσοστιαίες μονάδες.

9. Τουρκία
Οι άνδρες που καπνίζουν: 47,9%, οι γυναίκες που καπνίζουν: 15,2%. Το 2004, το 38% όλων των θανάτων στους άνδρες στην Τουρκία αποδίδεται στη χρήση καπνού, το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο. Ακόμη και εκείνοι που δεν καπνίζουν είναι συχνά εκτεθειμένοι, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών.

8. Ρουμανία
Οι άνδρες που καπνίζουν: 40,3%, οι γυναίκες που καπνίζουν: 25,1%. Ακριβώς κάτω από το ένα τρίτο των ενηλίκων στη Ρουμανία – ακόμη ένα έθνος της Ανατολικής Ευρώπης – καπνίζει τσιγάρα. Αυτό περιλαμβάνει το 40,3% των ανδρών και το 25,1% των γυναικών. Η χώρα είναι εξαιρετικά χαλαρή, όταν πρόκειται για το κάπνισμα στο σπίτι.

7. Τσεχία
Οι άνδρες που καπνίζουν: 42,5%, οι γυναίκες που καπνίζουν: 30,1%. Η Τσεχία είναι μία από τις μόλις επτά χώρες όπου οι πολίτες καταναλώνουν ετησίως περισσότερα από 2.000 τσιγάρα. Παρά το γεγονός ότι οι άνδρες της χώρας είναι πολύ πιο πιθανό να καπνίζουν συγκριτικά με τις γυναίκες, το ποσοστό των γυναικών καπνιστών ήταν το πέμπτο υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών στη μελέτη.

6. Ουγγαρία
Οι άνδρες που καπνίζουν: 42,5%, οι γυναίκες που καπνίζουν: 31,3%. Οι άντρες στην Ουγγαρία, όπως ακριβώς συμβαίνει στις περισσότερες χώρες, καπνίζουν σε υψηλότερα ποσοστά από ό, τι οι γυναίκες της Ουγγαρίας. Ωστόσο, στις γυναίκες τα ποσοστά των καπνιστών της χώρας είναι υψηλότερα από τα ποσοστά των ανδρών καπνιστών σε άλλες χώρες

Η Γαλλία και η Ελλάδα που πίστευα ότι θα είναι μέσα στην δεκάδα, δεν είναι! Περίεργο;

TSIGARA, KAPNISMA, ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΥΓΕΙΑ, ΤΣΙΓΑΡΑ, 10 ΧΩΡΕΣ, ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

5. Βουλγαρία
Οι άνδρες που καπνίζουν: 50,3%, οι γυναίκες που καπνίζουν: 28,2%. Η Βουλγαρία είναι μία από τις μόλις 11 χώρες στις οποίες τουλάχιστον το ήμισυ των ενηλίκων των αντρών καπνίζει. Είναι επίσης μία από τις 11 χώρες στις οποίες περισσότερο από το ένα τέταρτο των ενήλικων γυναικών του πληθυσμού καπνίζει, ενώ το 31,6% των κοριτσιών ηλικίας μεταξύ 13 και 15 καπνίζουν- το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο.

4. Ρωσία
Οι άνδρες που καπνίζουν: 60,2%, οι γυναίκες που καπνίζουν: 21,7%. Η Ρωσία είναι μία από τις μόλις τρεις χώρες, όπου πάνω από το 60% όλων των ανδρών καπνίζουν τσιγάρα. Εν τω μεταξύ, λιγότερο από το 22% των γυναικών καπνίζουν στη χώρα. Το χάσμα αυτό αντικατοπτρίζεται και στα ποσοστά θανάτου. Το 2004, το 28% των θανάτων στους άντρες οφειλόταν στη χρήση καπνού, το έκτο υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο.

3. Χιλή
Οι άνδρες που καπνίζουν: 44,2%, οι γυναίκες που καπνίζουν: 37,1%. Η Χιλή έχει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό των ενηλίκων που καπνίζουν, αλλά μόνο το 25ο υψηλότερο ποσοστό των ανδρών που καπνίζουν. Περισσότερο από το 37% των γυναικών καπνίζουν. Το πρόβλημα καπνίσματος στη Χιλή δεν είναι μόνο πρόβλημα ενηλίκων.

2. Παπούα Νέα Γουινέα
Οι άνδρες που καπνίζουν: 60,3%, οι γυναίκες που καπνίζουν: 27,0%. Το 60,3% των ανδρών που καπνίζουν τσιγάρα στην Παπούα Νέα Γουινέα είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από τη Συρία. Οι άντρες αρχίζουν το κάπνισμα από πολύ μικρή ηλικία, περισσότερο από το 52% των αγοριών ηλικίας μεταξύ 13 και 15 καπνίζουν, το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο.

1. Αυστρία
Οι άνδρες που καπνίζουν: 48,0%, οι γυναίκες που καπνίζουν: 47,0%. Ένα επιβλητικό 47% των γυναικών στην Αυστρία καπνίζουν τσιγάρα, το υψηλότερο ποσοστό όλων των χωρών. Η απαγόρευση του καπνίσματος έχει εφαρμοστεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια. Μετά από μια εθελοντική απαγόρευση του καπνίσματος που εφαρμόστηκε το 2008 και απέτυχε, η χώρα ψήφισε ένα νόμο το 2009 ο οποίος έλεγε ότι οι δημόσιοι χώρου όπου μπορούσαν οι άνθρωποι να καπνίζουν έπρεπε να είναι πάνω από 80 τετραγωνικά μέτρα.

TSIGARA, KAPNISMA, ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΥΓΕΙΑ, ΤΣΙΓΑΡΑ, 10 ΧΩΡΕΣ, ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr, TSIGARA, KAPNISMA, ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΥΓΕΙΑ, ΤΣΙΓΑΡΑ, 10 ΧΩΡΕΣ, ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr, TSIGARA, KAPNISMA, ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΥΓΕΙΑ, ΤΣΙΓΑΡΑ, 10 ΧΩΡΕΣ, ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Πάρα πολλές είναι οι χώρες που η απαγόρευση του καπνίσματος απέτυχε παταγωδώς.

TSIGARA, KAPNISMA, ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΥΓΕΙΑ, ΤΣΙΓΑΡΑ, 10 ΧΩΡΕΣ, ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr, TSIGARA, KAPNISMA, ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΥΓΕΙΑ, ΤΣΙΓΑΡΑ, 10 ΧΩΡΕΣ, ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύω είναι από τα ταξίδια μου σε όλη την Ελλάδα. Σε εποχές που υποτίθεται ότι το κάπνισμα απαγορευόταν σε κλειστούς χώρους, όλοι κάπνιζαν.

TSIGARA, KAPNISMA, ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΥΓΕΙΑ, ΤΣΙΓΑΡΑ, 10 ΧΩΡΕΣ, ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Διαβάστε ανάλογα άρθρα

Απαγορεύεται το κάπνισμα: https://bit.ly/2XnO7Ho

Ποιες χώρες καπνίζουν περισσότερο; https://bit.ly/2QxadG6

Δεν καπνίζουν σ’ όλο το χωριό! https://bit.ly/37iVhRI

Πως καθαρίζουμε την νικοτίνη; https://bit.ly/37jnlV6

TSIGARA, KAPNISMA, ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΥΓΕΙΑ, ΤΣΙΓΑΡΑ, 10 ΧΩΡΕΣ, ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

 

 

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.