ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Απριλίου, Μάριος Τόκας, Marios Tokas, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Theo Angelopoulos, Mouse- Xerox PARC, 1941 – World War II, German troops enter Athens, Αδαμάντιος Κοραής, Adamantios Korais, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr
Σαν σήμερα 27 Απριλίου
Τα Γ ε γ ο ν ό τ α της ημέρας
- 1865 – Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Κορνέλ στις ΗΠΑ.
- 1906 – Η κρατική Δούμα (The State Duma) της Ρωσικής αυτοκρατορίας συνεδριάζει για πρώτη φορά.
- 1909 – Ο σουλτάνος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας Abdul Hamid II ανατράπηκε και τον διαδέχτηκε ο αδελφός του, Mehmed V.
- 1940 – Ο αρχηγός των Ες-Ες, Χάινριχ Χίμλερ, διατάσσει την δημιουργία του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Άουσβιτς.
- 1941 – Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Γερμανικά στρατεύματα εισέρχονται στην Αθήνα, αρχίζει η περίοδος της Κατοχής.
- 1945 – Ο Μπενίτο Μουσολίνι συλλαμβάνεται από Ιταλούς παρτιζάνους.
- 1961 – Η Σιέρα Λεόνε αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.
- 1964 – Την άμεση αποφυλάκιση όλων των πολιτικών κρατουμένων, εφ’ όσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, εξαγγέλλει η Ελληνική κυβέρνηση καταθέτοντας το νομοσχέδιο περί άρσης των Εκτάκτων Μέτρων Ασφαλείας της εποχής του εμφυλίου.
- 1964 – Τη μη συμμετοχή της στα μεγάλα εαρινά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στην ανατολική Θράκη ανακοινώνει η Ελλάδα λόγω της ελληνοτουρκικής κρίσης.
- 1964 – Σε κατεδάφιση του κτιρίου όπου γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ απειλεί να προβεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης εάν θιγεί το κτιριακό συγκρότημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
- 1981 – Παρουσιάζεται το πρώτο ποντίκι υπολογιστή στο κέντρο ερευνών Xerox PARC. Οι εφημερίδες της εποχής το ανακοίνωσαν ως εξής: “Xerox PARC introduces the computer mouse”.
- 1987 – Το υπουργείο δικαιοσύνης των Η.Π.Α απαγορεύει στον Αυστριακό πρόεδρο Kurt Waldheim (και στην επίσης Nazi γυναίκα του), την είσοδο στην χώρα. Οι κατηγορίες που του προσάπτουν είναι ότι ως αξιωματικός του Γερμανικού στρατού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διέπραξε εγκλήματα και διέταξε εκτελέσεις χιλιάδων Εβραίων και άλλων πολιτών.
- 1988 – Δολοφονείται στην Αθήνα ο ηγέτης της μυστικής οργάνωσης “Αζάλα”, ο Αγκόπ Αγκοπιάν. Την ίδια ημέρα πραγματοποιείται στην Αθήνα δολοφονική απόπειρα εναντίον του Ματ Σάμπρι γραμματέα του κλιμακίου P.L.O. Αθήνας
- 1992 – Σχηματίζεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας από την ένωση Σερβίας και Μαυροβουνίου.
- 2007 – Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν στο Νότιο μέρος της Ιερουσαλήμ τον τάφο του Βασιλιά Ηρώδη.
- 2011 – Ένα πρωτοφανές φαινόμενο: 205 ανεμοστρόβιλοι – που ονομάστηκαν “Super Outbreak” – κατάστρεψαν μεγάλο μέρος των Νότιο-ανατολικών Η.Π.Α, ιδιαίτερα τις πολιτείες, Alabama, Mississippi, Georgia, και Tennessee. Απίστευτες υλικές καταστροφές, 300 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.
- 2012 – Τουλάχιστον 4 μεγάλες εκρήξεις στην Ουκρανική πόλη Dnipropetrovsk (στις όχθες του Δνείπερου ποταμού), προκαλούν μεγάλες υλικές ζημιές και δεκάδες τραυματισμούς ανθρώπων.
- 2018 – Επιτέλους η Βόρεια και η Νότια Κορέα υπογράφουν συνθήκη συμφιλίωσης.
Οι Γ ε ν ν ή σ ε ι ς της ημέρας
- 1748 – Αδαμάντιος Κοραής, Έλληνας λόγιος, που γεννήθηκε στη Σμύρνη. Πατέρας του ήταν ο Ιωάννης Κοραής, επιτυχημένος έμπορος μεταξιού με καταγωγή από τη Χίο. Ο Αδαμάντιος Κοραής ήταν Έλληνας φιλόλογος με βαθιά γνώση του ελληνικού πολιτισμού. Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεοελληνικού διαφωτισμού και μνημονεύεται, ανάμεσα σε άλλα, ως πρωτοπόρος στην έκδοση έργων αρχαίας ελληνικής γραμματείας, αλλά και για τις γλωσσικές του απόψεις στην υποστήριξη της καθαρεύουσας, σε μια μετριοπαθή όμως μορφή της, με σκοπό την εκκαθάριση των πλείστων ξένων λέξεων που υπήρχαν στη γλώσσα του λαού.
- 1759 – Μαίρη Γουόλστονκραφτ, Αγγλίδα συγγραφέας και φιλόσοφος
- 1791 –Samuel Morse, Αμερικανός ζωγράφος και εφευρέτης – ανάμεσα στα άλλα και του κώδικα Μορς.
- 1820 – Χέρμπερτ Σπένσερ, Άγγλος φιλόσοφος
- 1822 – Οδυσσέας Γκραντ, 18ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
- 1891 – Sergei Prokofiev, Ρώσος πιανίστας, συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας.
- 1903 – Νίκος Ζαχαριάδης, Έλληνας πολιτικός
- 1906 – Γιώργος Θεοτοκάς, Έλληνας λογοτέχνης και δικηγόρος. Αποτέλεσε έναν από τους εκπροσώπους και τους κορυφαίους διανοητές της γενιάς του ’30, ίσως και το πιο πολύπτυχο μέλος της. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και με την Μικρασιατική καταστροφή το 1922, η οικογένεια Θεοτοκά εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι και το Λονδίνο. Επέστρεψε το 1929, εργάστηκε ως δικηγόρος, έγραψε βιβλία μέχρι και διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου έγινε.
- 1932 – Anouk Aimée, Γαλλίδα ηθοποιός.
- 1935 –Θεόδωρος Αγγελόπουλος: Μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός κινηματογράφου. Έχει τιμηθεί με βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προσφορά του στον κινηματογράφο, με σπουδαιότερο της καλύτερης ταινίας με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1998 για την ταινία “Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα”. Ο μόνος σκηνοθέτης που έχει φέρει τον Χρυσό Φοίνικα του φεστιβάλ των Καννών στην Ελλάδα.
“Πώς γεννιέται μια ιδέα; Προηγείται πάντα μια περίοδος λίγο παράξενη και μυστηριώδης, όπου αισθάνομαι ότι κάτι έρχεται. Είναι μια περίοδος ύπνωσης, μία κατάσταση όπως ανάμεσα στον ύπνο και τον ξύπνιο, όπου τα πάντα αποκτούν διαφορετικές διαστάσεις.” Θεόδωρος Αγγελόπουλος
- 1947 – Ann Peebles, Αμερικανίδα τραγουδίστρια της soul.
- 1959 – Sheena Easton, τραγουδίστρια.
Οι Θ α ν α τ ο ι της ημέρας
- 1521 – Φερδινάνδος Μαγγελάνος (Ferdinand Magellan), Πορτογάλος εξερευνητής, που ηγήθηκε της αποστολής εκείνης, με την οποία πραγματοποιήθηκε ο πρώτος περίπλους της Γης. Δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ταξίδι του προς τα Δυτικά, καθώς σκοτώθηκε σε μία μάχη στις Φιλιππίνες. Παρόλα αυτά, έγινε ένας από τους πρώτους ανθρώπους που διέσχισε όλους τους μεσημβρινούς της Γης. Έγινε επίσης ο πρώτος που ηγήθηκε μιας ευρωπαϊκής αποστολής προς τα δυτικά της Ευρώπης και που διέσχισε τον Ειρηνικό ωκεανό. Ο δεύτερος (μετά τον Κολόμβο) μεγαλύτερος εξερευνητής του κόσμου.
- 1915 – Alexander Scriabin, Ρώσος πιανίστας και συνθέτης
- 1937 – Antonio Gramsci, Ιταλός Μαρξιστής κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός
- 1938 – Edmund Husserl, Αυστριακός μαθηματικός και φιλόσοφος, ο εμπνευστής της σχολής της φαινομενολογίας (phenomenology).
- 1989 – Konosuke Matsushita, Ιάπωνας επιχειρηματίας, ο ιδρυτής της Panasonic.
- 1992 – Olivier Messiaen, Γάλλος μουσικός και συνθέτης από τους σημαντικότερους του 20ου αιώνα.
- 1995 – Άγγελος Αγγελόπουλος, Έλληνας οικονομολόγος
- 1998 – Carlos Castaneda, Περουβιανός συγγραφέας
- 2007 – Mstislav Rostropovich, Ρώσσος τσελίστας και διευθυντής ορχήστρας.
- 2008 – Μάριος Τόκας: Ο Μάριος Τόκας ήταν Κύπριος μουσικοσυνθέτης από την Λεμεσό. Ασχολήθηκε με τη μουσική από τα μαθητικά του χρόνια γράφοντας τραγούδια για τις παραστάσεις στο σχολείο και τις παρέες του. Ο Μάριος Τόκας βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη (2001) με το «μετάλλιο εξαίρετης προσφοράς στην πατρίδα» που αποτελεί την ύψιστη τιμή της κυπριακής πολιτείας. Πέθανε την Κυριακή του Πάσχα, στις 27 Απριλίου του 2008, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη της Κυπριακής Δημοκρατίας την Τετάρτη του Πάσχα, από τον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών παρουσία χιλιάδων κόσμου. Ήταν παντρεμένος με την Αμαλία Πετσοπούλου με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, τη Χαρά, το Κωστή και τον Άγγελο.
————————————————————————————–
www.nikosonline.gr
Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ
Ακολουθήστε το nikosonline
Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr
Instagram: https://instagram.com/nikosonline/
Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/