ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Ιουνίου, Jack Lemon, Krzysztof Kieślowski, Potemkin, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr
Σαν σήμερα 27 Ιουνίου
Τα Γ ε γ ο ν ό τ α της ημέρας
- 1806 – Βρετανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Μπουένος Άιρες κατά τη διάρκεια των πρώτων βρετανικών επιδρομών στο Ρίο ντε λα Πλάτα.
- 1821 – Ελληνική Επανάσταση: οι Τούρκοι σφάζουν δώδεκα μοναχούς στη Μονή Τοπλού.
- 1822 – Ελληνική Επανάσταση: Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης και ο Ιωάννης Ραζηκότσικας αποβιβάζονται στις ακτές της Ηπείρου.
- 1844 – Ο Τζόζεφ Σμιθ, ιδρυτής της Εκκλησίας των Μορμόνων, λυντσαρίστηκε μέχρι θανάτου σε φυλακή της Καρθαγένης στο Ιλινόις.
- 1905 – Ξεσπάει ανταρσία στο ρωσικό πολεμικό πλοίο Ποτέμκιν. Το πολεμικό πλοίο Πρίγκιπας Ποτιόμκιν της Ταυρίδας, γνωστό παγκοσμίως ως Θωρηκτό Ποτέμκιν, ήταν θωρηκτό της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, υπαγόμενο στο στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Το Ποτέμκιν έγινε γνωστό τον Ιούνιο του 1905, όταν το κατώτερο πλήρωμα στασίασε εναντίον των αξιωματικών, ύψωσε κόκκινη σημαία και αγκυροβόλησε στα ανοιχτά της Οδησσού, καλώντας τους ναυτικούς των υπόλοιπων πλοίων και τους πολίτες σε γενικευμένο ξεσηκωμό εναντίον του τσάρου. Αν και τελικά η εξέγερση έληξε άδοξα με τη φυγή των στασιαστών στη Ρουμανία, ο απόηχός της υπήρξε μεγάλος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, σε βαθμό που θεωρείται προάγγελος της Επανάστασης του 1917. Το γεγονός έγινε συγκλονιστική ταινία (1925) από τον Σεργκέϊ Αϊζεστάιν.
- 1906 – Μακεδονικός Αγώνας: φονεύεται στην Δράμα ο Μακεδονομάχος Ηλ. Γεωργίου, καταγόμενος από το Μοναστήρι.
- 1913 – Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος: Απελευθέρωση του Σιδηροκάστρου από τον ελληνικό στρατό και αποχώρηση των βουλγαρικών στρατευμάτων. Επίσης ναυτική μοίρα με επικεφαλής τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη ελλιμενίζεται στην Καβάλα, απελευθερώνοντας την πόλη από τη βουλγαρική κατοχή.
- 1914 – Βόρεια Ήπειρος: Οι Βορειοηπειρώτες απελευθερώνουν τη Νικολίτση.
- 1921 – Μικρασιατική Εκστρατεία: Έναρξη επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας από το σύνολο της Στρατιάς Μικράς Ασίας.
- 1944 – Απελευθερώνεται από τον ΕΔΕΣ η Παραμυθιά Θεσπρωτίας και η Πάργα.
- 1946 – Στη διάσκεψη των υπουργών εξωτερικών των νικητών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο Παρίσι αποφασίζεται η παραχώρηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, η οποία επικυρώνεται το επόμενο έτος με ελληνοϊταλικό σύμφωνο.
- 1954 – Ανακοινώνεται η έναρξη λειτουργίας του πρώτου σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο κόσμο, στην ΕΣΣΔ.
- 1960 – Αποφασίζεται η ίδρυση βιομηχανίας αλουμινίου στην Ελλάδα.
- 1962 – Διατάσσεται η παρακολούθηση όλων των πλοίων που πλέουν σε ελληνικά ύδατα από αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα εκείνα που ρυπαίνουν τη θάλασσα.
- 1963 – Η πρώτη ελληνική υψικάμινος τίθεται σε λειτουργία στο εργοστάσιο της Χαλυβουργικής από τον ίδιο τον βασιλιά Παύλο.
- 1974 – O πρόεδρος των Η.Π.Α Richard Nixon επισκέπτεται την Σοβιετική Ένωση.
- 1976 – Η πτήση της Air France – Tel Aviv– Αθήνα – Παρίσι – πέφτει θύμα αεροπειρατείας και καταλήγει στην Uganda.
- 2007 – Ο Tony Blair παραιτείται από πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας και τον διαδέχεται ο Gordon Brown.
Οι Γ ε ν ν ή σ ε ι ς της ημέρας
- 1850 – Λευκάδιος Χερν, Έλληνας συγγραφέας
- 1880 – Έλεν Κέλερ, Αμερικανίδα ακτιβίστρια και συγγραφέας
- 1907 – John McIntire, Αμερικανός ηθοποιός.
- 1932 – Anna Moffo, Αμερικανίδα υψίφωνος
- 1941 –Krzysztof Kieślowski, γεννήθηκε στη Βαρσοβία και σπούδασε από το 1964 μέχρι το 1968 στην Κρατική Ανωτέρα Σχολή Κινηματογραφίας του Λοτζ. Έγινε διεθνώς γνωστός με την τριλογία του “Τρία Χρώματα” (1993-94) Μπλε, Λευκή, Κόκκινη. Με το τρίτο μέρος («Κόκκινο») ήταν υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθεσίας.
- 1949 – Vera Wang, Αμερικανίδα σχεδιάστρια μόδας, γνωστή κυρίως για την υψηλή της ραπτική και τα μυθικά νυφικά. Το περιοδικό Forbes το 2018 την κατέταξε μέσα στις πιο πλούσιες αυτοδημιούργητες γυναίκες μια και την χρονιά εκείνη είχε εισόδημα $630 εκατομμύρια.
- 1955 – Isabelle Adjani, Γαλλίδα ηθοποιός.
- 1962 – Michael Ball, Άγγλος ηθοποιός και τραγουδιστής με μεγάλη καριέρα στα θεατρικά μιούζικαλ. Έκανε το ντεμπούτο του το 1985 στο “Les Misérables”, μετά, το 1987 έπαιξε στο “The Phantom of the Opera”. Το 1989, έκανε τεράστια επιτυχία στο τραγούδι με το “Love Changes Everything“, από το musical “Aspects of Love”, κτλ. κτλ.
- 1966 – Τζέφρεϊ Τζ. Άμπραμς, Αμερικανός σκηνοθέτης, συγγραφέας και παραγωγός
- 1975 – Tobey Maguire, Αμερικανός ηθοποιός
- 1984 – Khloé Kardashian, Αμερικανίδα μοντέλο και επιχειρηματίας.
Οι Θ α ν α τ ο ι της ημέρας
- 1831 – Σοφί Ζερμαίν, Γαλλίδα μαθηματικός
- 1957 – Χέρμαν Μπουλ, Αυστριακός ορειβάτης
- 1975 – Αντώνιος Σώχος, Έλληνας γλύπτης
- 1982 – Ανδρέας Καραντώνης, Έλληνας λογοτέχνης
- 1996 – Albert R. Broccoli, Αμερικανός παραγωγός ταινιών – γνωστός από την σειρά James Bond.
- 1999 – Γεώργιος Παπαδόπουλος, Έλληνας δικτάτορας
- 2001 – Τόβε Γιάνσον, Φινλανδή συγγραφέας
- 2001 – Jack Lemmon. Ο Τζον Ούλερ “Τζακ” Λέμον ΙΙΙ (8 Φεβρουαρίου 1925 – 27 Ιουνίου 2001) ήταν μεγάλος Αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του 1973, “Save the Tiger” και με Oscar Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του 1955 “Mr. Roberts”. Είχε επίσης πάρει Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών το 1982 για την ταινία του Κώστα Γαβρά “Ο Αγνοούμενος” (Missing). Πρωταγωνίστησε σε θρυλικές ταινίες όπως: “Μερικοί το Προτιμούν Καυτό”, “Η Γκαρσονιέρα”, “Η γλυκιά Ίρμα”, “Ένα Παράξενο Ζευγάρι”, και “Το Σύνδρομο της Κίνας”. Πέθανε από καρκίνο.
“Ο θάνατος τελειώνει μια ζωή, όχι μια σχέση” Jack Lemmon
- 2002 – Τζον Εντουίστλ, Άγγλος μπασίστας (The Who)
- 2009 – Σπύρος Καλογήρου, Έλληνας ηθοποιός
- 2009 – Gale Storm, Αμερικανίδα ηθοποιός.
- 2010 – Corey Allen, Αμερικανός ηθοποιός κυρίως της τηλεόρασης.
- 2016 – Bud Spencer, Ιταλός ηθοποιός.
- 2018 – Joe Jackson, ο πατέρας των αδελφών Jackson.
- 2017 – Μίκαελ Νίκβιστ, Σουηδός ηθοποιός
—————————————————————————————–
www.nikosonline.gr
Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ
Ακολουθήστε το nikosonline
Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr
Instagram: https://instagram.com/nikosonline/
Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/