ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Ιουλίου, Μίκης Θεοδωράκης, Mikis Theodorakis, Ρένα Βλαχοπούλου, Rena Vlachopoulou, Βίνσεντ Βαν Γκοχ, Vincent Van Gogh, Paris– triumphal arch, Αψίδα του Θριάμβου –Παρίσι, Prince Charles & Diana wedding, Κάρολος & Νταϊάνα -γάμος, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr
Σαν σήμερα 29 Ιουλίου
Γ ε γ ο ν ό τ α
- 1836 – Εγκαίνια της Αψίδας του Θριάμβου στο Παρίσι. Το μνημείο της Αψίδας του Θριάμβου (Arc de triomphe de l’Étoile), είναι νεοκλασικό αρχιτεκτόνημα – μνημείο μορφής θριαμβικής αψίδας. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού επί της Place de l’Étoile, σήμερα ονομαζόμενης πλατείας Σαρλ ντε Γκωλ. Την επομένη της νίκης του στο Αούστερλιτς ο Γάλλος Αυτοκράτορας Ναπολέων Α΄ είπε, απευθυνόμενος προς το στράτευμά του: “Δεν θα επιστρέψετε στις εστίες σας, παρά μόνο περνώντας κάτω από αψίδες θριάμβων”. Έτσι έδωσε εντολή για την κατασκευή της στις 18 Φεβρουαρίου 1806.
- 1900 – O βασιλιάς της Ιταλίας Ουμβέρτος Α΄ δολοφονείται από τον αναρχικό Γκαετάνο Μπρέσι.
- 1907 – Ο Ρόμπερτ Μπέηντεν-Πάουελ στήνει το Κατασκηνωτικό κέντρο του νησιού Μπράουνσι στη νότια ακτή της Αγγλίας. Η κατασκήνωση θα λειτουργήσει από την 1η Αυγούστου έως τις 9 Αυγούστου του 1907 και το γεγονός θεωρείται ως η ίδρυση του Προσκοπισμού.
- 1913 – Στο Λονδίνο υπογράφεται το πρωτόκολλο ίδρυσης αυτόνομου κράτους με το όνομα Αλβανία.
- 1919 – Υπογράφεται μυστική συμφωνία από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελ. Βενιζέλο και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας κόμη Θ. Τιττόνι. Με αυτή καθορίζεται διαχωριστική γραμμή κατοχής στη Μ. Ασία μεταξύ των στρατευμάτων τους, παραχωρούνται στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα, παρέχεται πλήρης υποστήριξη στις ελληνικές διεκδικήσεις στην Α. και Δ. Θράκη και γίνεται αποδεκτή η απαίτηση ενσωματώσεως της Β. Ηπείρου στην Ελλάδα (Συμφωνία Βενιζέλου – Τιττόνι). Η συμφωνία αυτή τελικά δεν εφαρμόστηκε.
- 1921 – Ο Αδόλφος Χίτλερ γίνεται πρόεδρος του Εθνικοσοσιαλιστικoύ Κόμματος των Γερμανών Εργατών.
- 1943 – Β’ Π.Π. Επιχείρηση Γόμορρα: 2ος Μεγάλος βομβαρδισμός του Αμβούργου.
- 1948 – Έναρξη της 14ης Θερινής Ολυμπιάδας στο Λονδίνο.
- 1973 – Ελλάδα – Δικτατορία: Το καθεστώς διενεργεί δημοψήφισμα μεταβολής πολιτεύματος σε προεδρευόμενη δημοκρατία με χαλκευμένο αποτέλεσμα “ΝΑΙ” 78,4% και “ΟΧΙ” 21,6%.
- 1981 – Στο αβαείο Γουέστμινστερ του Λονδίνου ο διάδοχος του Βρετανικού Θρόνου Πρίγκιπας Κάρολος νυμφεύεται την εικοσάχρονη Νταϊάνα Σπένσερ.
Γ ε ν ν ή σ ε ι ς
- 1883 – Μπενίτο Μουσολίνι, Ιταλός δικτάτορας
- 1885 – Θέντα Μπάρα, Αμερικανίδα ηθοποιός
- 1898 – Ίσιντορ Ισαάκ Ράμπι, Αμερικανός φυσικός
- 1919 – Μίλτος Σαχτούρης, Έλληνας ποιητής
- 1925 – Μίκης Θεοδωράκης: Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Παράλληλα υπήρξε πολιτικός, πρώην υπουργός, 4 φορές βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν (1983). Έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, ενώ έχει συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι “Ζορμπάς” (1964), βασισμένο σε παραδοσιακή κρητική μουσική. Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Shirley Bassey και η Edith Piaf, ενώ έχει γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως: Φαίδρα (1962), Αλέξης Ζορμπάς (1964), Ζ (1969) και Σέρπικο (1973) κ.α. Επίσης έχει ασχοληθεί με την κλασική μουσική γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου. Ωστόσο, το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, δηλαδή η σύνθεση λαϊκής μουσικής, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι: Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Σεφέρης (Νόμπελ 1963), Πάμπλο Νερούδα (Νόμπελ 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Νόμπελ 1979) κ.α. Χάρη στην μελοποιημένη ποίηση του Θεοδωράκη, η Ελλάδα αποτελεί ίσως τη μοναδική χώρα στον κόσμο, στην οποία μεγάλο ποσοστό ανθρώπων συνήθιζε να ακούει μελοποιημένη βραβευμένη ποίηση, κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων τους.
- 1927 – Χάρι Μούλις, Ολλανδός συγγραφέας
- 1938 – Γιώργος Σιδέρης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
- 1941 – Ντέιβιντ Γουόρνερ, Άγγλος ηθοποιός
Θ α ν α τ ο ι
- 1856 – Ρόμπερτ Σούμαν, Γερμανός συνθέτης
- 1890 – Vincent van Gogh, (προφορά στα ολλανδικά: Βίνσεντ φαν Χοχ). Διαβάστε τα πάντα για την ζωή και το έργο του στο άρθρο “Ανάμεσα στην κατάθλιψη και την μεγαλοφυΐα”: https://bit.ly/2vpa5Pd
- 1900 – Ουμβέρτος Α΄, βασιλιάς της Ιταλίας
- 1924 – Σωτήριος Κροκιδάς, Έλληνας νομικός και πολιτικός
- 1979 – Χέρμπερτ Μαρκούζε, Γερμανός φιλόσοφος
- 1983 – Λουίς Μπουνιουέλ, Ισπανός σκηνοθέτης
- 1983 – Ντέιβιντ Νίβεν, Άγγλος ηθοποιός
- 2004 – Ρένα Βλαχοπούλου. Η Ειρήνη “Ρένα” Βλαχοπούλου (28 Ιουλίου 1917 – 29 Ιουλίου 2004) ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Ήταν άραγε όπως λένε στρίγγλα, φιλοχρήματη και τσιγγούνα; Διαβάστε για όλη της την ζωή και την καριέρα σε ένα κείμενο μεταξύ άρθρου και μονόπρακτου… https://bit.ly/2w2jcCi
- 2015 – Σπύρος Ολύμπιος, Έλληνας ηθοποιός
——————————-———————————————–
www.nikosonline.gr
Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ
Ακολουθήστε το nikosonline
Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr
Instagram: https://instagram.com/nikosonline/
Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/