ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Μαρτίου, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Vangelis, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Iakovos Kampanelis, Παύλος Μελάς, Pavlos Melas, Μίλτος Σαχτούρης, Miltos Saxtouris, Γιώργος Κοσκωτάς, Yiorgos Koskotas, Royal Albert Hall, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr
Σαν σήμερα 29 Μαρτίου
Τα Γ ε γ ο ν ό τ α της ημέρας
- 1549 – Ιδρύεται η πόλη Σαλβαδόρ, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
- 1632 – Υπογράφεται η Συνθήκη του Σεν-Ζερμέν, με την οποία το Κεμπέκ τίθεται ξανά υπό γαλλικό έλεγχο μετά την κατάληψή του από τους Άγγλους το 1629.
- 1638 – Σουηδοί άποικοι δημιουργούν τον πρώτο ευρωπαϊκό οικισμό στο Ντέλαγουερ, ονομάζοντάς τον Νέα Σουηδία.
- 1831 – Οι Βόσνιοι επαναστατούν εναντίον της Τουρκίας.
- 1849 – Η επαρχία Παντζάμπ της Ινδίας προσαρτάται στη Βρετανική Αυτοκρατορία μετά την ήττα των Σιχ.
- 1864 – Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α΄. (Μωρέ τι μας λες, αλήθεια;)
- 1871 – Εγκαινιάζεται από τη Βασίλισσα Βικτώρια το Royal Albert Hall, μια αίθουσα συναυλιών στο Λονδίνο. Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο σχήματος ροτόντας που βρίσκεται στην περιοχή του νοτίου Κένσινγκτον και ήταν ιδέα του συζύγου της, γι’ αυτό και πήρε το όνομα του.
- 1886 – John Pemberton παρασκευάζει την πρώτη παρτίδα Coca–Cola στην αυλή του σπιτιού του στην Atlanta.
- 1945 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Γερμανικός στρατός σχεδόν καταστρέφεται από τον Σοβιετικό Κόκκινο στρατό.
- 1951 – Η Ethel και ο Julius Rosenberg καταδικάζονται ως κατάσκοποι.
- 1962 – Αποφασίζεται η κατασκευή υπογείου χώρου στάθμευσης οχημάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος.
- 1971 – Ο Τίτο επισκέπτεται τον Πάπα Παύλο Στ΄ στο Βατικανό.
- 1973 – Πόλεμος Vietnam: Οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες αποχωρούν από το Νότιο Βιετνάμ.
- 1974 – Το διαστημόπλοιο της NASA “Mariner 10”, παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
- 1991 – Ο Τζούλιο Αντρεότι ορκίζεται πρωθυπουργός της Ιταλίας.
- 1993 – Ο Γεώργιος Ράλλης παραιτείται από βουλευτής και αποσύρεται οριστικά από την πολιτική.
- 1993- Αρχίζει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη του Γιώργου Κοσκωτά και 26 ακόμα ατόμων. Η υπόθεση αφορά στην υπεξαίρεση 32 δισεκατομμυρίων δραχμών από την Τράπεζα Κρήτης και την εισροή 12,1 δισεκατομμυρίων δραχμών από αυτά στην εκδοτική εταιρία «Γραμμή».
- 2004 – Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
- 2006 – Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.
- 2006 – Έκλειψη Ηλίου: Στην χώρα μας ήταν ορατή σαν μερική έκλειψη ηλίου.
- 2010 – Δύο βομβιστές αυτοκτονίας χτυπούν σε ώρα αιχμής στο μετρό της Μόσχας, προκαλώντας πανικό και σκοτώνοντας 40 ανθρώπους.
- 2014 – Οι πρώτοι γάμοι με ομόφυλα ζευγάρια πραγματοποιούνται σε Αγγλία και Ουαλία.
- 2017 – Η πρωθυπουργός Theresa May ξεκινάει τις διεργασίες αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Γ ε ν ν ή σ ε ι ς της ημέρας
- 1869 – Έντουιν Λάτυενς, Άγγλος αρχιτέκτονας
- 1870 – Παύλος Μελάς: Έλληνας στρατιωτικός. Διαβάστε τα πάντα γι΄ αυτόν τον σπουδαίο Έλληνα εδώ: https://bit.ly/2HTGrao
- 1874 – Ιωάννης Γεωργιάδης, Έλληνας ξιφομάχος
- 1889 – Γουόρνερ Μπάξτερ, Αμερικανός ηθοποιός
- 1902 – Μαρσέλ Αιμέ, Γάλλος συγγραφέας
- 1918 – Pearl Bailey, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός.
- 1920 – Πιέρ Μουανό, Γάλλος συγγραφέας
- 1926 – Κώστας Βίρβος, Έλληνας στιχουργός
- 1939 – Terence Hill, Ιταλός ηθοποιός.
- 1940 – Astrud Gilberto, μεγάλη Βραζιλιάνα τραγουδίστρια, η θεά της Bosa Nova.
- 1943 – Βαγγέλης Παπαθανασίου, o βραβευμένος με Oscar Έλληνας συνθέτης. Διαβάστε τα πάντα για την ζωή, την καριέρα του, τους δίσκους του, τα βραβεία του κτλ. στο άρθρο “Ο παγκόσμιος Έλληνας”, εδώ: https://bit.ly/3wLMfMq
Εδώ είμαι με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου το 1983
- 1950 – Μόρι Καντέ, τραγουδιστής από τη Γουινέα
- 1957 – Christopher Lambert, Γάλλος ηθοποιός, Αμερικάνικης καταγωγής.
- 1965 – Βούλα Πατουλίδου, Ελληνίδα αθλήτρια
- 1967 – Michel Hazanavicius, Γάλλος σκηνοθέτης και σεναριογράφος
- 1974 – Γιάννης Βαρδής, Έλληνας τραγουδιστής
Οι Θ α ν α τ ο ι της ημέρας
- 1891 – Georges Seurat (Ζωρζ Σερά), Γάλλος ζωγράφος
- 1912 – Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ, Άγγλος εξερευνητής
- 1982 – Carl Orff, Γερμανός συνθέτης
- 2005 – Μίλτος Σαχτούρης: Ο Μίλτος Σαχτούρης ήταν ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς Έλληνες ποιητές τιμημένος με τρία κρατικά βραβεία. Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του δικαστικού και νομικού συμβούλου του κράτους, Δημητρίου Σαχτούρη και της Αγγελικής Παπαδήμα. Όταν ήταν πέντε ετών η οικογένειά του εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Με την επίμονη προτροπή του πατέρα του, το 1937 άρχισε σπουδές νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1938 δημοσίευσε με το ψευδώνυμο Mίλτος Xρυσάνθης ένα διήγημα στο περιοδικό Εβδομάδα. Το 1939 πέθανε ο πατέρας του. Μερικά χρόνια αργότερα (1944), αν και βρισκόταν στο τέταρτο έτος της Νομικής, έκαψε τα βιβλία που διάβαζε, αποφασισμένος να επιδοθεί αποκλειστικά στην ποίηση. Την βιβλιοθήκη του πατέρα του, με τα νομικού περιεχομένου βιβλία, την πούλησε. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής έπασχε από φυματίωση με αποτέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα να παραμείνει καθηλωμένος στο κρεβάτι. Την εποχή του Εμφυλίου υπηρέτησε στον στρατό.
“Ας μην το κρύβουμε. Διψάμε για ουρανό.” Μίλτος Σαχτούρης
- 2011 – Ângelo de Sousa, Πορτογάλος ζωγράφος και γλύπτης.
- 2011 – Ιάκωβος Καμπανέλλης, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, σεναριογράφος, δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός. Από τα θεατρικά του έργα τα πλέον γνωστά είναι “Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια” (έγινε και ταινία με την Μελίνα Μερκούρη), Η Αυλή των θαυμάτων, Ηλικία της νύχτας, Παραμύθι χωρίς όνομα, Γειτονιά των Αγγέλων, Το μεγάλο μας τσίρκο, Ο εχθρός λαός κ.α.
“Αρνιέμαι να βλέπω πια το δρόμο μου κλειστό, αρνιέμαι να ‘χω σκέψη που σωπαίνει” Ιάκωβος Καμπανέλλης
- 2019 – Agnès Varda, Γαλλίδα σκηνοθέτρια
——————————————————————————-
www.nikosonline.gr
Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ
Ακολουθήστε το nikosonline
Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr
Instagram: https://instagram.com/nikosonline/
Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/