ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 Ιανουαρίου, Menai Bridge, Mahatma Gandhi, Vanessa Redgrave, Olivia Coleman, Nikos Kourkoulos, Mark Salling, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr
Σαν σήμερα 30 Ιανουαρίου
Τα Γ ε γ ο ν ό τ α της ημέρας
- 1822 – Οι Έλληνες, υπό την αρχηγία του Γερμανού φιλέλληνα Κάρολου Νόρμαν, αποκρούουν τις τουρκικές επιθέσεις στο Νιόκαστρο, Πύλου.
- 1826 – Ανοίγει η Κρεμαστή Γέφυρα του Μενάι, η οποία θεωρείται η πρώτη σύγχρονη κρεμαστή γέφυρα του κόσμου, που συνδέει το νησί Άνγκλεσι με τη βορειοδυτική ακτή της Ουαλίας.
- 1827 – Οι Έλληνες νικούν τις τουρκικές δυνάμεις του Κιουταχή στη Μάχη της Καστέλας.
- 1835 – Στην πρώτη απόπειρα δολοφονίας κατά προέδρου των Η.Π.Α., ο Richard Lawrence αποτυγχάνει να δολοφονήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Andrew Jackson.
- 1847 – Η πόλη Yerba Buena, μετονομάζεται σε San Francisco.
- 1880 – Ο Ιωακείμ Γ΄ Μεγαλοπρεπής θέτει τα θεμέλια του νέου οικοδομήματος της Μεγάλης του Γένους Σχολής στην Κωνσταντινούπολη.
- 1920 – Ιδρύεται η Ιαπωνική εταιρία αυτοκινήτων Mazda.
- 1923 – Μετά τη γενοκτονία των Ποντίων και τη μικρασιατική καταστροφή το αποκορύφωμα του απάνθρωπου αυτού μέτρου της «ανταλλαγής πληθυσμών» αποτέλεσε το Σύμφωνο για την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας που υπογράφθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1923, το οποίο στη συνέχεια κατέστη μέρος της Συνθήκης της Λοζάνης.
- 1933 – Ο Αδόλφος Χίτλερ γίνεται Καγκελάριος της Γερμανίας.
- 1939 – Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Reichstag, ο Αδόλφος Χίτλερ μιλάει για τον αφανισμό της Εβραϊκής φυλής, για να “καθαρίσει” η Ευρώπη.
- 1945 – Ώρα 21.10 το γερμανικό κρουαζιερόπλοιο MV Wilhelm Gustloff που επιχειρούσε μεταφορές αμάχων στη Βαλτική Θάλασσα, δέχτηκε τρεις τορπίλες παρασύροντας στο βυθό χιλιάδες επιβατών. Σώθηκαν 1239 άνθρωποι από τους περίπου 8.000 που μετέφερε. Θεωρείται από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στον κόσμο.
- 1945 – Ανασυγκροτείται το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων
“Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν και μετά τους νικάς” Mahatma Gandhi
- 1948- Δολοφονείται στο Νέο Δελχί ο Mahatma Gandhi. Η δολοφονία του μεγάλου Ινδού ακτιβιστή, φιλοσόφου και στοχαστή από φανατικό ινδουιστή, αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στον μεταπολεμικό κόσμο το οποίο επηρέασε καθοριστικά την ιστορία και το μέλλον της ινδικής χερσονήσου. Ο Mahatma Gandhi αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες, παγκόσμιας εμβέλειας, τον 20ο αιώνα. Μετά την δολοφονία του, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Jawaharlal Nehru, στην ομιλία του που μεταδόθηκε ραδιοφωνικά είπε: “The light has gone out of our lives” (έφυγε το φως από τις ζωές μας). Έκτοτε αυτή η ημέρα καθιερώθηκε στην Ινδία, ως “Martyrs‘ Day“.
- 1962 – Πλήρη αποζημίωση όλων των Ελλήνων της Αιγύπτου των οποίων οι περιουσίες δημεύονται, υπόσχεται η αιγυπτιακή κυβέρνηση.
- 1969 – Οι Beatles κάνουν την τελευταία τους δημόσια συναυλία στην ταράτσα της Apple Records στο Λονδίνο. Έγινε πανζουρλισμός και η αστυνομία διέκοψε την συναυλία.
- 1972 – Bloody Sunday στο Derry της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι Βρετανοί στρατιώτες ανοίγουν πυρ ενάντια σε διαδηλωτές και σκοτώνουν 13 ανθρώπους.
- 1989 – Κλείνει η Αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ του Αφγανιστάν.
- 2000 – Πτήση της Kenya Airways, πέφτει στον Ατλαντικό ωκεανό σκοτώνοντας 169 ανθρώπους.
- 2013 – Ο Naro-1 γίνεται ο πρώτος φορέας πυραύλων που αποκτά η Νότια Κορέα.
- 2020 – Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (The World Health Organization), ανακοινώνει ότι η πανδημία COVID-19, αποτελεί απόλυτη παγκόσμια προτεραιότητα.
Οι Γ ε ν ν ή σ ε ι ς της ημέρας
- 1882 – Franklin D. Roosevelt, Αμερικανός νομικός και πολιτικός, ο 32ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
- 1911 – Roy Eldridge, Αμερικανός τρομπετίστας της jazz μουσικής.
- 1914 – John Ireland, Καναδός ηθοποιός.
- 1915 – John Profumo, Άγγλος πολιτικός και υπουργός εσωτερικών, που ενεπλάκη σε σκάνδαλο κατασκοπίας. Ένα γεγονός που τάραξε την Αγγλική κοινωνία. Μέχρι και ταινία έχει γίνει.
- 1920 – Michael Anderson, Άγγλος σκηνοθέτης.
- 1925 – Douglas Engelbart, Αμερικανός επιστήμονας των computer, ο εφευρέτης του computer mouse.
- 1927 – Olof Palme, Σουηδός πολιτικός, ο 26ος πρωθυπουργός της χώρας.
- 1930 – Gene Hackman, Αμερικανός ηθοποιός με μεγάλη καριέρα και πολλά βραβεία. Ανάμεσα σ’ αυτά και 2 Oscar: Α΄ αντρικού ρόλου για την ταινία “French Connection” (1971), και Β’ αντρικού ρόλου για την ταινία “Unforgiven” (1992).
- 1937 – Vanessa Redgrave, Αγγλίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης καθώς και πολιτική ακτιβίστρια. Ξεκίνησε την καριέρα της από το θέατρο, αλλά έκανε και πολύ κινηματογράφο, όπου έχει πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από 80 ταινίες. Διαβάστε τα πάντα στο μεγάλο αφιέρωμα του nikosonline.gr, «Γερνάει χωρίς πλαστικές και photoshop»: https://bit.ly/2WmkBB5
“Κάνε τις σωστές ερωτήσεις αν θέλεις να έχεις τις σωστές απαντήσεις” Vanessa Redgrave
- 1941 – Dick Cheney, Αμερικανός πολιτικός, ο 46ος αντιπρόεδρος των Η.Π.Α.
- 1942 – Marty Balin, Αμερικανός τραγουδοποιός και κιθαρίστας, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Jefferson Airplane.
- 1951 – Phil Collins, Άγγλος μουσικός, που έγινε γνωστός ως ντράμερ των Genesis.
- 1962 – Abdullah II, Βασιλιάς της Ιορδανίας.
- 1968 – Felipe VI, Βασιλιάς της Ισπανίας, γιος του Juan Carlos και της Βασίλισσας Σοφίας.
- 1974 – Christian Bale, Ουαλλός ηθοποιός με μεγάλη καριέρα στις Η.Π.Α. Ξεκίνησε να παίζει από τα 13 του. Κέρδισε Oscar Α’ αντρικού ρόλου για την ταινία “The Fighter” (2010)
- 1974 – Olivia Coleman, Αγγλίδα ηθοποιός, βραβευμένη με Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου “Η Ευνοούμενη” (The Favorite), ενώ έχει επίσης τιμηθεί με τέσσερα BAFTA, δυο Χρυσές Σφαίρες και τέσσερα βραβεία ανεξάρτητου βρετανικού κινηματογράφου. Διαβάστε εδώ:
- Η Olivia Coleman είναι ηθοποιάρα https://bit.ly/2uGVyPM
- Η Olivia Coleman στις Σπέτσες https://bit.ly/36jpb9U
Οι Θ α ν α τ ο ι της ημέρας
- 1730 – Peter II, τσάρος της Ρωσίας.
- 1926 – Barbara La Marr, Αμερικανίδα ηθοποιός, τεράστια σταρ του βωβού κινηματογράφου. Για να καταλάβετε έπαιξε σε 27 ταινίες μεταξύ 1920 – 1926. Πέθανε στα 29 της, από επιπλοκές σπάνιας ασθένειας.
- 1948 – Mahatma Gandhi, αρχηγός του Ινδικού απελευθερωτικού αγώνα.
- 1951 – Ferdinand Porsche, Αυστριακό- Γερμανός μηχανικός και επιχειρηματίας, ο ιδρυτής της εταιρίας αυτοκινήτων Porsche.
- 1963 – Francis Poulenc, Γάλλος συνθέτης και πιανίστας.
- 1993 – Alexandra of Yugoslavia, η τελευταία Βασίλισσα της Γιουγκοσλαβίας.
- 2001 – Jean-Pierre Aumont, Γάλλος ηθοποιός.
- 2007 – Νίκος Κούρκουλος, Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και μεγάλος κινηματογραφικός σταρ. Διαβάστε το μεγάλο αφιέρωμα του nikosonline.gr σ’ αυτόν τον μεγάλο ηθοποιό, πατώντας τον σύνδεσμο: https://bit.ly/2CRNeQu
- 2007 – Sidney Sheldon, Αμερικανός συγγραφέας.
- 2011 – John Barry, Άγγλος συνθέτης κυρίως κινηματογραφικής μουσικής και γνωστός ως ο συνθέτης του James Bond. Με μια καριέρα που διήρκησε πάνω από 50 χρόνια, έγραψε πολλά κλασσικά soundtrack, κέρδισε απίστευτα βραβεία και 5 βραβεία Oscar. Ανάμεσα στις ταινίες που έγραψε μουσική είναι οι: “Dances with Wolves”, “Out of Africa”, “The Scarlet Letter”, “Chaplin”, “The Cotton Club”, “Mary, Queen of Scots”, “Born Free”, “The Lion in Winter” κ.α.
- 2018 – Mark Salling, Αμερικανός ηθοποιός και μουσικός που αυτοκτόνησε στα 36 του. Διαβάστε τους λόγους εδώ: https://bit.ly/3Hv1C0H
- 2019 – Χριστόδουλος Χάλαρης, Έλληνας μουσικός και συνθέτης από την Κρήτη. Μελετητής της Βυζαντινής μουσικής, άφησε μεγάλο έργο και θαυμάσιους δίσκους. Απεβίωσε 72 ετών.
—————————————————————-
www.nikosonline.gr
Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ
Ακολουθήστε το nikosonline
Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr
Instagram: https://instagram.com/nikosonline/
Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/