Αρχαίος τάφος κάτω απ’ τον δρόμο

0
122

upl56d9853c9d3af

Η ανασκαφή έφερε στο φως τάφο της γεωμετρικής περιόδου. Η αποκάλυψη έγινε κοντά στον κεντρικό τομέα του χωριού και σε βάθος 1.50 μέτρου από την επιφάνεια του οδοστρώματος και πρόκειται σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου για ένα μοναδικό και σπάνιο ταφικό σύνολο.

Οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν κοσμήματα και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν σε τάφο της γεωμετρικής περιόδου του ύστερου 8ου π. Χ. αιώνα. Ο τάφος εντοπίστηκε στο πλαίσιο εκσκαφικών εργασιών του δικτύου αποχέτευσης και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων που υλοποιούνται από το Δήμο Λέσβου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ευεργέτουλα στην περιφέρεια του Ιππείου του νησιού. Ξέρεις τι είναι να σκάβεις για αποχέτευση και να πέφτεις πάνω σε αρχαίο ασύλητο τάφο;

Σε βάθος 1.50 μέτρου από την επιφάνεια του δρόμου

Ο τάφος αποκαλύφθηκε κοντά στον κεντρικό τομέα του χωριού και σε βάθος 1.50 μέτρων από την επιφάνεια του οδοστρώματος και πρόκειται σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου για ένα μοναδικό και σπάνιο ταφικό σύνολο, σημαντικό για την ιστορία και την αρχαιολογία των πρώιμων ιστορικών χρόνων της νήσου, αφού είναι και ο πρώτος τάφος αυτής της περιόδου που ανασκάπτεται.

Πρόκειται για κτιστό κιβωτιόσχημο τάφο από σχιστόλιθο, εντός του οποίου αποκαλύφθηκε σε ύπτια στάση μία ασύλητη ταφή, πιθανώς νεαρής γυναίκας, που χρονολογείται περίπου στα 750 με 700 π. Χ. Τη νεκρή συνόδευαν πέντε πήλινα τεφρά αγγεία πόσεως πιθανώς λεσβιακού εργαστηρίου, όπως ένα κύπελλο -κρατηρίσκος, μία βαθειά και ρηχή λεκάνη, δύο πρόχοι, καθώς και κοσμήματα στο ύψος της λεκάνης και της κεφαλής, όπως χρυσά και χάλκινα, καθώς και μία οστέϊνη περόνη.

Τα χρυσά κοσμήματα περιλαμβάνουν δύο σκουλαρίκια κατασκευασμένα από λεπτά φύλλα χρυσού με την τεχνική της κοκκίδωσης, μεγάλη αμφικωνική χάντρα, καθώς και χάλκινη χάνδρα, πιθανώς από περιδέραιο. Βόρεια της ταφής εντοπίσθηκε μία κτιστή από σχιστόλιθους θήκη η οποία περιείχε έναν πήλινο τεφρό αμφορέα με το λίθινο πώμα του, καθώς και μια ρηχή πήλινη λεκάνη. Τα κοσμήματα αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της τέχνης της χρυσοχοίας των πρώιμων ιστορικών χρόνων που αναπτύσσεται δειλά κατά τον 8ο αιώνα στο Αιγαίο και την ηπειρωτική Ελλάδα και αποκορυφώνεται τον 7ο και 6ο αι. π. Χ.

upl56d98530bd2dd

Υπέροχα κοσμήματα και αντικείμενα της γεωμετρικής περιόδου ήρθαν στο φως μετά την ανασκαφή και την αποκάλυψη του αρχαίου τάφου

upl56d984b573dcb

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.