Η ανασκαφή έφερε στο φως τάφο της γεωμετρικής περιόδου. Η αποκάλυψη έγινε κοντά στον κεντρικό τομέα του χωριού και σε βάθος 1.50 μέτρου από την επιφάνεια του οδοστρώματος και πρόκειται σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου για ένα μοναδικό και σπάνιο ταφικό σύνολο.
Οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν κοσμήματα και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν σε τάφο της γεωμετρικής περιόδου του ύστερου 8ου π. Χ. αιώνα. Ο τάφος εντοπίστηκε στο πλαίσιο εκσκαφικών εργασιών του δικτύου αποχέτευσης και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων που υλοποιούνται από το Δήμο Λέσβου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ευεργέτουλα στην περιφέρεια του Ιππείου του νησιού. Ξέρεις τι είναι να σκάβεις για αποχέτευση και να πέφτεις πάνω σε αρχαίο ασύλητο τάφο;
Σε βάθος 1.50 μέτρου από την επιφάνεια του δρόμου
Ο τάφος αποκαλύφθηκε κοντά στον κεντρικό τομέα του χωριού και σε βάθος 1.50 μέτρων από την επιφάνεια του οδοστρώματος και πρόκειται σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου για ένα μοναδικό και σπάνιο ταφικό σύνολο, σημαντικό για την ιστορία και την αρχαιολογία των πρώιμων ιστορικών χρόνων της νήσου, αφού είναι και ο πρώτος τάφος αυτής της περιόδου που ανασκάπτεται.
Πρόκειται για κτιστό κιβωτιόσχημο τάφο από σχιστόλιθο, εντός του οποίου αποκαλύφθηκε σε ύπτια στάση μία ασύλητη ταφή, πιθανώς νεαρής γυναίκας, που χρονολογείται περίπου στα 750 με 700 π. Χ. Τη νεκρή συνόδευαν πέντε πήλινα τεφρά αγγεία πόσεως πιθανώς λεσβιακού εργαστηρίου, όπως ένα κύπελλο -κρατηρίσκος, μία βαθειά και ρηχή λεκάνη, δύο πρόχοι, καθώς και κοσμήματα στο ύψος της λεκάνης και της κεφαλής, όπως χρυσά και χάλκινα, καθώς και μία οστέϊνη περόνη.
Τα χρυσά κοσμήματα περιλαμβάνουν δύο σκουλαρίκια κατασκευασμένα από λεπτά φύλλα χρυσού με την τεχνική της κοκκίδωσης, μεγάλη αμφικωνική χάντρα, καθώς και χάλκινη χάνδρα, πιθανώς από περιδέραιο. Βόρεια της ταφής εντοπίσθηκε μία κτιστή από σχιστόλιθους θήκη η οποία περιείχε έναν πήλινο τεφρό αμφορέα με το λίθινο πώμα του, καθώς και μια ρηχή πήλινη λεκάνη. Τα κοσμήματα αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της τέχνης της χρυσοχοίας των πρώιμων ιστορικών χρόνων που αναπτύσσεται δειλά κατά τον 8ο αιώνα στο Αιγαίο και την ηπειρωτική Ελλάδα και αποκορυφώνεται τον 7ο και 6ο αι. π. Χ.
Υπέροχα κοσμήματα και αντικείμενα της γεωμετρικής περιόδου ήρθαν στο φως μετά την ανασκαφή και την αποκάλυψη του αρχαίου τάφου
Αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα
Ένα μουσείο στον βυθό των Αντικυθήρων https://bit.ly/2IUaduU
ΔΩΔΩΝΗ: Οι μικροί εθελοντές αρχαιολόγοι… https://bit.ly/2UcxNbp
ΧΙΛΙΟΜΟΔΙ: Υπέροχη αρχαιολογική έρευνα https://bit.ly/2TTL35U
ΑΧΑΡΝΕΣ: Τελειώνετε… τα χρόνια περνάνε https://bit.ly/3d8pLc7
ΕΡΕΤΡΙΑ: Άνοιξε μετά από 40 χρόνια… https://bit.ly/2vx5nAI
Αρχαίο θέατρο Λάρισας: Ανοικτό και για το κοινό… https://bit.ly/2IW7Ozy
Η γραφιστική αναγέννηση των Δελφών https://bit.ly/39YgrFZ
Αναστηλώνουν το Δεσποτικό https://bit.ly/2WvedtV
Έχετε πάει στην Κεχροπουλα; https://bit.ly/2wddX7W
Βρέθηκε ο ναός της Αρτέμιδος στην Εύβοια https://bit.ly/2QlSDDX
Ασύλητος τάφος βρέθηκε στην Ιεράπετρα https://bit.ly/2x08K3m
Τελικά είναι ο τάφος του Αριστοτέλη; https://bit.ly/2UasTMc
ΚΩΣ: Ο ναός του Ασκληπιού https://bit.ly/33nm65X
——————————————————