400 εβδομάδες στα charts

Παλιά μετρούσαμε τις βδομάδες που παρέμενε στα Αμερικάνικα charts το Dark side of the moon των Pink Floyd. Τώρα μετράμε τις βδομάδες παραμονής στα Ελληνικά chart, ενός δίσκου που σίγουρα είναι μέσα στους 5 πιο εμπορικούς δίσκους όλων των εποχών.

9
2343

Παλιά μετρούσαμε τις βδομάδες που παρέμενε στα Αμερικάνικα charts το Dark side of the moon των Pink Floyd. Τώρα μετράμε τις βδομάδες παραμονής στα Ελληνικά chart, ενός δίσκου που σίγουρα είναι μέσα στους 5 πιο εμπορικούς δίσκους όλων των εποχών.

Ναι διαβάσατε πολύ καλά. Το χαμόγελο της Τζοκόντας είναι εμπορικός δίσκος. Έτσι ονομάζεται ο δίσκος που έχει πουλήσει χιλιάδες χιλιάδων αντίτυπα και βρίσκεται 400 βδομάδες στα chart των δημοφιλέστερων δίσκων, και μάλιστα στο Νο 51.

Μάνος Χατζιδάκις, Το Χαμόγελο της Τζοκόντας, IFPI-CHART

Μία ιστορική επίδοση λοιπόν έχει σημειώσει το μυθικό έργο «Το Χαμόγελο Της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι, συμπληρώνοντας 400 εβδομάδες στην κατάταξη των πωλήσεων. Έχοντας φτάσει μέχρι το Νο 3, ο δίσκος παραμένει ακόμα μέσα στους πιο ευπώλητους για όλο αυτό το χρονικό διάστημα – όταν άλλους “δήθεν” εμπορικούς δίσκους, τους έχει καταπιεί η μαύρη τρύπα. Ο Μάνος Χατζιδάκις είναι ο μέγας οραματιστής που έδωσε πνοή στα όνειρα, σπινθηροβόλησε την έμπνευση και στήριξε όσο λίγοι τον πολιτισμό. Δεν είναι μόνο το ατελείωτο και εμβληματικό συνθετικό κληροδότημά του που – απ’ ότι διαπιστώνουμε – δε φθίνει ούτε αξίας ούτε επιρροής. Είναι ακόμα η Ορχήστρα των Χρωμάτων, ο Σείριος, το Τρίτο Πρόγραμμα, οι Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού στην Κέρκυρα, το περιοδικό Τέταρτο… και καθετί με το οποίο ασχολήθηκε και δημιούργησε.

Quincy Jones

«Το Χαμόγελο Της Τζοκόντας» ηχογραφήθηκε στην Νέα Υόρκη τον Απρίλιο του 1965, με παραγωγό τον Quincy Jones (φωτο επάνω), και αποτελεί αναμφισβήτητα το μυθικότερο έργο της πλούσιας καλλιτεχνικής παρακαταθήκης του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Επιπροσθέτως, είναι το πιο επιτυχημένο παράδειγμα ανατοποθέτησης καταλόγου στην ελληνική δισκογραφία. Η ορχηστρική αυτή μουσική που λάτρεψαν οι Έλληνες, από τότε που ηχογραφήθηκε μετρά σχεδόν δεκαπέντε επανακυκλοφορίες / επανεκδόσεις στην εγχώρια αγορά. Με αφορμή την ολοκλήρωση μισού αιώνα από την πρώτη κυκλοφορία του άλμπουμ, κυκλοφόρησε και μία νέα έκδοση CD με επιπλέον αδημοσίευτο υλικό και πρόσφατα μία καινούρια έκδοση βινυλίου.

Μάνος Χατζιδάκις, Το χαμόγελο της Τζοκόντας

400 βδομάδες στα charts! Μία επίδοση για την οποία ο Μάνος Χατζιδάκις ίσως δεν θα αντιδρούσε ένθερμα σήμερα, κρατώντας όπως πάντοτε χαμηλά τους τόνους, αλλά σίγουρα θα ένιωθε την ηθική ικανοποίηση της παιδείας που έχει μεταλαμπαδεύσει.

Μάνος Χατζιδάκις, Το χαμόγελο της Τζοκόντας

Η πρώτη κυκλοφορία του δίσκου το 1965 στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την ετικέτα της Fontana (και διαφορετικό εξώφυλλο). Γενικά όμως ο δίσκος έχει αρκετά διαφορετικά εξώφυλλα.

Μάνος Χατζιδάκις, Το χαμόγελο της Τζοκόντας

Μάνος Χατζιδάκις «Το Χαμόγελο Της Τζοκόντας» βρίσκεται για 400 εβδομάδες στο chart της IFPI

Μάνος-Χατζιδάκις-Το-Χαμόγελο-Της-Τζοκόντας-Manos-Hadjidakis-Giocondas-Smile

Κυκλοφορία για τα 50 χρόνια, και κυκλοφορία για την EMI Classic

Μάνος Χατζιδάκις, Το χαμόγελο της Τζοκόντας

Ο Μάνος Χατζιδάκις στην Νέα Υόρκη στην δεκαετία του ‘60

———————————————-

Διαβάστε κι΄ άλλα άρθρα για τον Μάνο Χατζιδάκι

Ο άνθρωπος φως: https://bit.ly/2zcyZDI

Τα κινηματογραφικά του τραγούδια (Μέρος Α΄): https://bit.ly/2y7NIzz

Τα κινηματογραφικά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι (Μέρος Β΄): https://bit.ly/2yPUdnK

«Επιθυμώ να στείλω εις τον διάβολον…»: https://bit.ly/2JOo8EG

Η Αλίκη και ο Μάνος Χατζιδάκις/ δείτε σπάνια αφιερώματα

Η Αλίκη στην Αντίπαρο για την Μανταλένα: https://bit.ly/2yf8EVR

Στα γυρίσματα της Μανταλένας (μέρος Β΄): https://bit.ly/2JQvrJ0

Η πρώτη μεγάλη αποτυχία της Αλίκης: https://bit.ly/2Mv020s

Τότε που η Αλίκη πήγε στο ναυτικό: https://bit.ly/2t17DeR

——————————————————————-

9 COMMENTS

 1. Ο Μάνος Χατζιδάκις είναι ο αγαπημένος μου συνθέτης και “Το Χαμόγελο Της Τζοκόντας” ο αγαπημένος μου δίσκος. Η τελειομανία του συνθέτη φαίνεται και σε αυτό το δίσκο. Το έργο στην αρχική του εγγραφή είχε 12 μέρη και κυκλοφόρησε από την εταιρεία Fontana, αλλά αμέσως μετά ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Columbia με 10 μέρη, καθώς αφαιρέθηκαν τα τραγούδια “Ο στρατιώτης” και “Οι αθλητές”, γιατί ο συνθέτης αποφάσισε ότι τελικά αυτά τα δύο κομμάτια μουσικά βρίσκονται έξω από το κλίμα του έργου. Πράγματι, αν ακούσει κανείς αυτά τα 2 τραγούδια θα αντιληφθεί πως είναι υποδεέστερα και ξένα προς το υπόλοιπο συμπαγές σώμα του αριστουργηματικού αυτού έργου.

  Και κάτι άλλο. Το επώνυμο του σημαντικού αυτού συνθέτη είναι “ΧατζΙδακΙς” και όχι “ΧατζΗδακΗς”. Ο πρώτος που χρησιμοποιήσε αυτήν την ορθογραφία ήταν ο ιδρυτής της γλωσσολογίας στην Ελλάδα, ο καθηγητής Γλωσσολογίας και Ινδικής Φιλολογίας Γεώργιος Χατζιδάκις. Το πρώτα ιώτα προέρχεται από το “χατζίδι” που είναι ο μικρός “χατζής”. Το δεύτερο προέκυψε διότι όλα τα κρητικά ονόματα που λήγουν σε “άκης” προέρχονται από υποκοριστικά σε “άκι” κι επομένως η αρχική ορθογραφία τους ήταν με ιώτα. Ενδιαφέρουσα είναι και η απάντηση που είχε δώσει ο Μάνος Χατζιδάκις στο Λουδοβίκο των Ανωγείων, ότι γράφει το επώνυμό του με ιώτα, γιατί τα ήτα τον παχαίνουν…

 2. Πολυ καλο το αρθρο, χαιρομαι που ασχολειστε με το Μανο Χατζιδακι και τις διαχρονικες αξιες της προσωπικοτητας και της μουσικης του… Πολυ ενδιαφερον και το σχολιο του κ. Αντωνη για την αρχικη εκδοση των 12 (αντι 10) κομματιων του δισκου! Και βεβαια να συμπληρωσουμε οτι την παραγωγη την εχει κανει ο Quincy Jones!

 3. Να στε καλα για ολο αυτο τον πλουτο των πληροφοριων!

 4. Σας ευχαριστώ πολύ. Μπορώ να μιλάω ώρες για το Μάνο Χατζιδάκι. Φρονώ ότι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το ανέκδοτο έργο του, το οποίο δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό και κανείς δεν το έχει αναδείξει. Κατ’ εμέ είναι ο πιο αξιόλογος Έλληνας κινηματογραφικός συνθέτης, στα χνάρια του Νίνο Ρότα και του Άλεξ Νορθ. Έχω καταγράψει και συγκεντρώσει όλα τα κινηματογραφικά τραγούδια του, 111 τον αριθμό, από το 1946 (η Ιωάννα Άλβα τραγούδησε την “Αυγή” στην ταινία “Αδούλωτοι Σκλάβοι”) μέχρι το 1991 (έγραψε 4 τραγούδια για την ταινία “Ήσυχες Μέρες του Αυγούστου”).

  Όνειρό μου είναι κάποια στιγμή να καταγραφεί ολόκληρη η Ελληνική μουσική και να δημιουργηθεί μια ψηφιακή πλατφόρμα με όλα τα ελληνικά τραγούδια διαθέσιμα στο κοινό ώστε να γνωρίσουν όλοι το πραγματικό μεγαλείο της ελληνικής μουσικής πέραν των βραχύβιων σουξέ της εποχής.

  Επιπροσθέτως, θεωρώ πως ενδιαφέρον έχουν και τα τραγούδια που έχουν πει κατά καιρούς διάφοροι ηθοποιοί, από την Ελένη Παπαδάκη που τραγουδούσε το “Ταγκό της Θεατρίνας” του Χρήστου Χαιρόπουλου μέχρι την Ειρήνη Παπά, η οποία έχει μια πλούσια δισκογραφία από το “Παντρεύουν την αγάπη μου” που είπε στην ταινία “Tribute to a bad man” το 1956 μέχρι το 2001 και την ταινία “…και το τρένο πάει στον ουρανό”.

  Για οποιαδήποτε πληροφορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

 5. Σας ευχαριστώ πολύ! Μπορώ να επικοινωνώ μαζί σας μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου “mourat3@otenet.gr” που αναγράφεται στη στήλη “επικοινωνία”;

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.