Παλιά μετρούσαμε τις βδομάδες που παρέμενε στα Αμερικάνικα charts το Dark side of the moon των Pink Floyd. Τώρα μετράμε τις βδομάδες παραμονής στα Ελληνικά chart, ενός δίσκου που σίγουρα είναι μέσα στους 5 πιο εμπορικούς δίσκους όλων των εποχών.
Ναι διαβάσατε πολύ καλά. Το χαμόγελο της Τζοκόντας είναι εμπορικός δίσκος. Έτσι ονομάζεται ο δίσκος που έχει πουλήσει χιλιάδες χιλιάδων αντίτυπα και βρίσκεται 400 βδομάδες στα chart των δημοφιλέστερων δίσκων, και μάλιστα στο Νο 51.
Μία ιστορική επίδοση λοιπόν έχει σημειώσει το μυθικό έργο «Το Χαμόγελο Της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι, συμπληρώνοντας 400 εβδομάδες στην κατάταξη των πωλήσεων. Έχοντας φτάσει μέχρι το Νο 3, ο δίσκος παραμένει ακόμα μέσα στους πιο ευπώλητους για όλο αυτό το χρονικό διάστημα – όταν άλλους “δήθεν” εμπορικούς δίσκους, τους έχει καταπιεί η μαύρη τρύπα. Ο Μάνος Χατζιδάκις είναι ο μέγας οραματιστής που έδωσε πνοή στα όνειρα, σπινθηροβόλησε την έμπνευση και στήριξε όσο λίγοι τον πολιτισμό. Δεν είναι μόνο το ατελείωτο και εμβληματικό συνθετικό κληροδότημά του που – απ’ ότι διαπιστώνουμε – δε φθίνει ούτε αξίας ούτε επιρροής. Είναι ακόμα η Ορχήστρα των Χρωμάτων, ο Σείριος, το Τρίτο Πρόγραμμα, οι Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού στην Κέρκυρα, το περιοδικό Τέταρτο… και καθετί με το οποίο ασχολήθηκε και δημιούργησε.
«Το Χαμόγελο Της Τζοκόντας» ηχογραφήθηκε στην Νέα Υόρκη τον Απρίλιο του 1965, με παραγωγό τον Quincy Jones, και αποτελεί αναμφισβήτητα το μυθικότερο έργο της πλούσιας καλλιτεχνικής παρακαταθήκης του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Επιπροσθέτως, είναι το πιο επιτυχημένο παράδειγμα ανατοποθέτησης καταλόγου στην ελληνική δισκογραφία. Η ορχηστρική αυτή μουσική που λάτρεψαν οι Έλληνες, από τότε που ηχογραφήθηκε μετρά σχεδόν δεκαπέντε επανακυκλοφορίες / επανεκδόσεις στην εγχώρια αγορά. Με αφορμή την ολοκλήρωση μισού αιώνα από την πρώτη κυκλοφορία του άλμπουμ, κυκλοφόρησε και μία νέα έκδοση CD με επιπλέον αδημοσίευτο υλικό και πρόσφατα μία καινούρια έκδοση βινυλίου.
400 βδομάδες στα charts! Μία επίδοση για την οποία ο Μάνος Χατζιδάκις ίσως δεν θα αντιδρούσε ένθερμα σήμερα, κρατώντας όπως πάντοτε χαμηλά τους τόνους, αλλά σίγουρα θα ένιωθε την ηθική ικανοποίηση της παιδείας που έχει μεταλαμπαδεύσει.
Η πρώτη κυκλοφορία του δίσκου το 1965 στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την ετικέτα της Fontana (και διαφορετικό εξώφυλλο). Γενικά όμως ο δίσκος έχει αρκετά διαφορετικά εξώφυλλα.
Μάνος Χατζιδάκις «Το Χαμόγελο Της Τζοκόντας» βρίσκεται για 400 εβδομάδες στο chart της IFPI
Κυκλοφορία για τα 50 χρόνια, και κυκλοφορία για την EMI Classic
Ο Μάνος Χατζιδάκις στην Νέα Υόρκη στην δεκαετία του ‘60
———————————————-
Διαβάστε κι΄ άλλα άρθρα για τον Μάνο Χατζιδάκι
Ο άνθρωπος φως: https://bit.ly/2zcyZDI
Τα κινηματογραφικά του τραγούδια (Μέρος Α΄): https://bit.ly/2y7NIzz
Τα κινηματογραφικά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι (Μέρος Β΄): https://bit.ly/2yPUdnK
«Επιθυμώ να στείλω εις τον διάβολον…»: https://bit.ly/2JOo8EG
Η Αλίκη και ο Μάνος Χατζιδάκις/ δείτε σπάνια αφιερώματα
Η Αλίκη στην Αντίπαρο για την Μανταλένα: https://bit.ly/2yf8EVR
Στα γυρίσματα της Μανταλένας (μέρος Β΄): https://bit.ly/2JQvrJ0
Η πρώτη μεγάλη αποτυχία της Αλίκης: https://bit.ly/2Mv020s
Τότε που η Αλίκη πήγε στο ναυτικό: https://bit.ly/2t17DeR
——————————————————————-
Πολυαγαπημένος και ΜΕΓΑΣ Χατζηδάκις!!!
Ο Μάνος Χατζιδάκις είναι ο αγαπημένος μου συνθέτης και “Το Χαμόγελο Της Τζοκόντας” ο αγαπημένος μου δίσκος. Η τελειομανία του συνθέτη φαίνεται και σε αυτό το δίσκο. Το έργο στην αρχική του εγγραφή είχε 12 μέρη και κυκλοφόρησε από την εταιρεία Fontana, αλλά αμέσως μετά ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Columbia με 10 μέρη, καθώς αφαιρέθηκαν τα τραγούδια “Ο στρατιώτης” και “Οι αθλητές”, γιατί ο συνθέτης αποφάσισε ότι τελικά αυτά τα δύο κομμάτια μουσικά βρίσκονται έξω από το κλίμα του έργου. Πράγματι, αν ακούσει κανείς αυτά τα 2 τραγούδια θα αντιληφθεί πως είναι υποδεέστερα και ξένα προς το υπόλοιπο συμπαγές σώμα του αριστουργηματικού αυτού έργου.
Και κάτι άλλο. Το επώνυμο του σημαντικού αυτού συνθέτη είναι “ΧατζΙδακΙς” και όχι “ΧατζΗδακΗς”. Ο πρώτος που χρησιμοποιήσε αυτήν την ορθογραφία ήταν ο ιδρυτής της γλωσσολογίας στην Ελλάδα, ο καθηγητής Γλωσσολογίας και Ινδικής Φιλολογίας Γεώργιος Χατζιδάκις. Το πρώτα ιώτα προέρχεται από το “χατζίδι” που είναι ο μικρός “χατζής”. Το δεύτερο προέκυψε διότι όλα τα κρητικά ονόματα που λήγουν σε “άκης” προέρχονται από υποκοριστικά σε “άκι” κι επομένως η αρχική ορθογραφία τους ήταν με ιώτα. Ενδιαφέρουσα είναι και η απάντηση που είχε δώσει ο Μάνος Χατζιδάκις στο Λουδοβίκο των Ανωγείων, ότι γράφει το επώνυμό του με ιώτα, γιατί τα ήτα τον παχαίνουν…
Αντώνη σε ευχαριστούμε πολύ, εξαιρετικό σχόλιο- και πληροφορίες!
Πολυ καλο το αρθρο, χαιρομαι που ασχολειστε με το Μανο Χατζιδακι και τις διαχρονικες αξιες της προσωπικοτητας και της μουσικης του… Πολυ ενδιαφερον και το σχολιο του κ. Αντωνη για την αρχικη εκδοση των 12 (αντι 10) κομματιων του δισκου! Και βεβαια να συμπληρωσουμε οτι την παραγωγη την εχει κανει ο Quincy Jones!
Να στε καλα για ολο αυτο τον πλουτο των πληροφοριων!
Σας ευχαριστώ πολύ. Μπορώ να μιλάω ώρες για το Μάνο Χατζιδάκι. Φρονώ ότι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το ανέκδοτο έργο του, το οποίο δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό και κανείς δεν το έχει αναδείξει. Κατ’ εμέ είναι ο πιο αξιόλογος Έλληνας κινηματογραφικός συνθέτης, στα χνάρια του Νίνο Ρότα και του Άλεξ Νορθ. Έχω καταγράψει και συγκεντρώσει όλα τα κινηματογραφικά τραγούδια του, 111 τον αριθμό, από το 1946 (η Ιωάννα Άλβα τραγούδησε την “Αυγή” στην ταινία “Αδούλωτοι Σκλάβοι”) μέχρι το 1991 (έγραψε 4 τραγούδια για την ταινία “Ήσυχες Μέρες του Αυγούστου”).
Όνειρό μου είναι κάποια στιγμή να καταγραφεί ολόκληρη η Ελληνική μουσική και να δημιουργηθεί μια ψηφιακή πλατφόρμα με όλα τα ελληνικά τραγούδια διαθέσιμα στο κοινό ώστε να γνωρίσουν όλοι το πραγματικό μεγαλείο της ελληνικής μουσικής πέραν των βραχύβιων σουξέ της εποχής.
Επιπροσθέτως, θεωρώ πως ενδιαφέρον έχουν και τα τραγούδια που έχουν πει κατά καιρούς διάφοροι ηθοποιοί, από την Ελένη Παπαδάκη που τραγουδούσε το “Ταγκό της Θεατρίνας” του Χρήστου Χαιρόπουλου μέχρι την Ειρήνη Παπά, η οποία έχει μια πλούσια δισκογραφία από το “Παντρεύουν την αγάπη μου” που είπε στην ταινία “Tribute to a bad man” το 1956 μέχρι το 2001 και την ταινία “…και το τρένο πάει στον ουρανό”.
Για οποιαδήποτε πληροφορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.
Είσαι θησαυρός ανεκτίμητος…. Το site μου στην διάθεση σου για οποιοδήποτε άρθρο θέλεις να δημοσιεύσεις
Σας ευχαριστώ πολύ! Μπορώ να επικοινωνώ μαζί σας μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου “mourat3@otenet.gr” που αναγράφεται στη στήλη “επικοινωνία”;
Σωστά