55 χρόνια Ακυβέρνητες Πολιτείες

Τα εμβληματικά βιβλία του Στρατή Τσίρκα, συμπλήρωσαν 55 χρόνια ζωής. Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες, η τριλογία με την οποία εισήγαγε τον τολμηρό και πειραματικό μοντερνισμό στο ελληνικό μυθιστόρημα συμπλήρωσαν πενήντα χρόνια από την έκδοσή τους και σίγουρα είναι ένα έργο που σφράγισε τα ελληνικά Γράμματα του 20ού αιώνα.

0
953

Τα εμβληματικά βιβλία του Στρατή Τσίρκα, συμπλήρωσαν 55 χρόνια ζωής. Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες, η τριλογία με την οποία εισήγαγε τον τολμηρό και πειραματικό μοντερνισμό στο ελληνικό μυθιστόρημα συμπλήρωσαν πενήντα πέντε χρόνια από την έκδοσή τους και σίγουρα είναι ένα έργο που σφράγισε τα Ελληνικά γράμματα του 20ού αιώνα.

Είχα διαβάσει ότι, όταν εκδόθηκε η “Λέσχη” το 1960 προκάλεσε την αντίδραση της ηγεσίας του ΚΚΕ, η οποία του ζήτησε να αποκηρύξει το έργο του. Ο Τσίρκας αρνήθηκε λέγοντας «Κατέγραψα τα γεγονότα, όπως ακριβώς τα έζησα. Η συνείδησή μου δεν είναι καπέλο να την πάρω απ’ το ένα καρφί να την κρεμάσω στο άλλο». Λόγω της άρνησής του διαγράφηκε από το κόμμα, αλλά μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968, προσχώρησε στο ΚΚΕ εσωτερικού.

ΒΙΒΛΙΟ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΣΙΡΚΑΣ, STRATIS TSIRKAS, AKYVERNITES POLITEIES, BOOKS, VIVLVIA, ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ, ΚΚΕ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Ο Στρατής Τσίρκας γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου το 1911 και αποφοίτησε από το εμπορικό τμήμα της εκεί Αμπετείου Σχολής, το 1928. Για τα επόμενα δέκα χρόνια εργάστηκε ως λογιστής στην Άνω Αίγυπτο, όπου έγραψε τα πρώτα του ποιήματα και διηγήματα για τη ζωή των φελλάχων. Το 1930 γνωρίζει στην Αλεξάνδρεια τον Κωνσταντίνο Καβάφη, για τον οποίο έγραψε πολλά χρόνια αργότερα δύο βιβλία, Ο Καβάφης και η Εποχή του (1958) και Ο Πολιτικός Καβάφης (1971).

Ο Στρατής Τσίρκας (1911-1980) ήταν από τους αξιολογότερους πεζογράφους της μεταπολεμικής γενιάς.

Το 1937 παντρεύεται την Αντιγόνη Κερασώτη και τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου πηγαίνει στο Παρίσι, όπου συμμετέχει στο «Β΄ Διεθνές και Παγκόσμιο Συνέδριο Συγγραφέων για την υπεράσπιση της κουλτούρας ενάντια στον πόλεμο και στον φασισμό». Εκεί συγγράφει μαζί με τον ποιητή Langston Hughes τον Όρκο των ποιητών προς τον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα τον οποίο διάβασε στο συνέδριο ο συγγραφέας Λουί Αραγκόν.

Από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στο αριστερό κίνημα της Αιγύπτου και συνδέθηκε αρχικά, πιθανόν το 1928, με την κομμουνιστική ομάδα του Σακελλάρη Γιαννακάκη στο Κάιρο. Μαζί με τον Αλεξανδρινό ζωγράφο Γιάννη Μαγκανάρη και άλλους Έλληνες Αιγυπτιώτες δημιουργούν την δραστήριο Πνευματική Εστία Ελλήνων Αλεξανδρείας.

Γράφει συνέχεια και εκδίδει τα βιβλία του που είναι από δοκίμια μέχρι συλλογές διηγημάτων και νουβέλες. Το σημαντικότερο έργο του όμως αποτελούν οι Ακυβέρνητες Πολιτείες (1960-1965), που απαρτίζεται από τρία μυθιστορήματα: τη Λέσχη, την Αριάγνη και τη Νυχτερίδα, τα οποία εισάγουν έναν τολμηρό και πειραματικό μοντερνισμό στο ελληνικό μυθιστόρημα. Η Λέσχη βγήκε πρώτο, όπου όπως είπε και πιο πάνω, τον διέγραψαν από το ΚΚΕ, μετά το 1962 κυκλοφόρησε το Αριάγνη που περιείχε ισχυρότερα δείγματα νοσηρών καταστάσεων της Αριστεράς, και τελευταίο, το 1965 η Νυχτερίδα.

Η μετάφραση των Ακυβέρνητων Πολιτειών στα Γαλλικά από την Catherine Lerouvre και τη Χρύσα Προκοπάκη το 1971 απέσπασε το βραβείο των Κριτικών και των Εκδοτών του καλύτερου ξένου μυθιστορήματος της χρονιάς στη Γαλλία το 1972.

Akyvernites-Polities_M

“Μα ποια ζωή αξίζει και πώς μπορείς να τήνε πεις ωραία, δίχως έναν άξιο θάνατο;” Στρατής Τσίρκας

1SA_M

TSIRKAS

event_7014

Ο Στρατής Τσίρκας έγραψε για μια ζωή που οι επόμενες γενιές την κουβεντιάζουν σαν θρύλο.

680x382_680_382_imagesmadeimagesremotehttp_cretalive.s3.amazonaws.com1378632222_680_329_s.gif

Κι’ άλλοι μεγάλοι Έλληνες συγγραφείς 

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Ο άγιος των Ελληνικών γραμμάτων https://bit.ly/38vMhsQ

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης: Γεννήθηκε και πέθανε 29 Απριλίου https://bit.ly/39y8R43

Οδυσσέας Ελύτης: Στο Χάρβαρντ: https://bit.ly/2uLs97h

Γιώργος Σεφέρης: Το τελευταίο Αντίο στον ποιητή https://bit.ly/39zLpDM

Νίκος Γκάτσος: Στο Χάρβαρντ: https://bit.ly/2OUK0zw

Γιάννης Ρίτσος: Γιατί το ΚΚΕ έκρυβε την ομοφυλοφιλία του; https://bit.ly/3bGd6wC

Μαρία Πολυδούρη: Ανικανοποιήτη και με φυματίωση https://bit.ly/2Sou4YC

Μανώλης και Λούλα Αναγνωστάκη: https://bit.ly/2Hpusjj

Κική Δημουλά: Η πιο αγαπητή Ελληνίδα ποιήτρια https://bit.ly/376ge2I

Ιωάννης Συκουτρής: Αυτοκτόνησε γιατί ήταν gay; https://bit.ly/2wismiX

Μάνος Ελευθερίου: Έφυγε στα 80 του https://bit.ly/39zHLtv

Μένης Κουμανταρέας: Τον δολοφόνησαν https://bit.ly/2rFBw3E

Γιώργος Ιωάννου: Εικόνα πολύτιμη https://bit.ly/2BscERO

Πηνελόπη Δέλτα: Ήταν μανιοκαταθλιπτική; https://bit.ly/2WWXs9d

Θοδωρής Καλλιφατίδης: Ο μεγάλος Έλληνας της Σουηδίας https://bit.ly/3fJ0neq

———————————————–

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.