Τσε Γκεβάρα: Ομοφοβικός και σαδιστής

Η Κούβα όπως και η Βολιβία κάθε τρεις και λίγο βρίσκουν αφορμές για να θυμηθούν μία από τις θρυλικές μορφές της επανάστασης. Τον Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, ο οποίος σκοτώθηκε στον ανταρτοπόλεμο στη Βολιβία. Μόνο που τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι φωνές που διαφωνούν για τον "θρύλο". Συνέχεια πια γράφονται βιβλία και κείμενα και άρθρα για την ομοφοβία του κομαντάντε και για τον άκρατο σαδισμό του... 

12
3675

Η Κούβα όπως και η Βολιβία κάθε τρεις και λίγο βρίσκουν αφορμές για να θυμηθούν μία από τις θρυλικές μορφές της επανάστασης της Λατινικής Αμερικής, τον Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, ο οποίος σκοτώθηκε στον ανταρτοπόλεμο στη Βολιβία. Κι’ όταν λέμε ανταρτοπόλεμο είναι αυτό που σήμερα το σύστημα ονομάζει “τρομοκρατία”.

Ο Τσε λοιπόν, αυτός ο σουπερστάρ θρύλος, που τα τελευταία χρόνια οι φωνές που διαφωνούν για τον “θρύλο” πληθαίνουν. Συνέχεια πια γράφονται βιβλία, κείμενα και άρθρα για την ομοφοβία του κομαντάντε και για τον άκρατο σαδισμό του.

Ας δούμε λοιπόν μερικά πράγματα για την ζωή και το έργο του… αλλά και κάποιες αντίθετες γνώμες, διότι στο εξωτερικό δίνουν και παίρνουν άρθρα με κάτι τέτοιους τίτλους: Ché Guevara: el homofóbico que organizó el primer campo de concentración. (Τσε Γκεβάρα: Ο ομοφοβικός που οργάνωσε το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης)

* το άρθρο αυτό γράφτηκε 9/10/2017 (αναδημοσιεύεται σήμερα λόγω επικαιρότητας)

50 χρόνια από τον θάνατο του Τσε, ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, ERNESTO CHE GUEVARA, DEATH, 50 YEARS, CUBA, ΚΟΥΒΑ, nikosonline.gr

Ο Ερνέστο Γκεβάρα εκτελέστηκε από έναν βολιβιανό στρατιώτη, στην ηλικία των 39, την 9η Οκτωβρίου 1967, αλλά στην Κούβα, η ημέρα του «ήρωα της επανάστασης» είναι η 8η Οκτωβρίου, δηλαδή η ημέρα της σύλληψής του. Στη Βολιβία, γιορτάζουν την μνήμη του στις 9 Οκτωβρίου και πάντα θυμίζουν στον κόσμο πως ήταν η CIA εκείνη που «καταδίωξε, βασάνισε και δολοφόνησε» τον Τσε, τους 11 μήνες του αντάρτικου στη Βολιβία.

Η σορός του αργεντινού ήρωα, που είχε πεταχτεί σε έναν ομαδικό τάφο στη Βολιβία, ταυτοποιήθηκε πριν από 20 χρόνια, και επέστρεψε με τιμές στην Κούβα για μια επίσημη επικήδεια τελετή.

50 χρόνια από τον θάνατο του Τσε, ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, ERNESTO CHE GUEVARA, DEATH, 50 YEARS, CUBA, ΚΟΥΒΑ, nikosonline.gr

Από το 1997, πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επισκεφθεί το υπόγειο μαυσωλείο του Τσε στη Σάντα Κλάρα, επάνω από το οποίο δεσπόζει ένα επιβλητικό μπρούτζινο άγαλμά του.

Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα γεννήθηκε τη 14η Ιουνίου 1928 στο Ροσάριο. Ήταν παιδί μιας πλούσιας οικογένειας της Αργεντινής. Σπούδασε ιατρική κι αφού πήρε το πτυχίο του άρχισε να ταξιδεύει με ποδήλατο και μηχανή στη Λατινική Αμερική, όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με τη μιζέρια των πιο στερημένων ανθρώπων, ιδίως των κοινοτήτων των ιθαγενών. Το 1955 συναντά τον Φιντέλ Κάστρο, εξόριστο στο Μεξικό, κι εντάσσεται στις τάξεις των κουβανών επαναστατών που ετοιμάζονταν για αντάρτικο, εναντίον του δικτάτορα Μπατίστα. Δέκα χρόνια αργότερα, έφυγε από την Κούβα για να δώσει νέες μάχες. «Άλλες περιοχές του κόσμου ζητούν τη συνεισφορά των ταπεινών μου προσπαθειών», έγραψε ο Γκεβάρα το 1965 στον Φιντέλ Κάστρο, πριν αναχωρήσει για να προσπαθήσει να μεταλαμπαδεύσει τη φλόγα της επανάστασης αρχικά στην Αφρική. Έκλεισε εκείνο το γράμμα με μια φράση που θα έμενε στην ιστορία:

Hasta la victoria, siempre” («Ως τη νίκη, πάντα»)

ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, ERNESTO CHE GUEVARA, DEATH, 50 YEARS, CUBA, ΚΟΥΒΑ, nikosonline.gr

Ακολούθησαν μήνες «εξαφάνισής» του. Αρχικά πήγε στο Κονγκό, όπου προσπάθησε ανεπιτυχώς να καθοδηγήσει μια ένοπλη επανάσταση, πριν γυρίσει στη Λατινική Αμερική για να εμπλακεί στο μοιραίο για τον ίδιο αντάρτικο της Βολιβίας.

Όπως και ο Μάο Τσετουνγκ, ο Τσε ανάπτυξε θεωρίες πάνω στη στρατηγική και την τακτική του μοντέρνου ανταρτοπόλεμου και προσπάθησε να εφαρμόσει τις θεωρίες στην πράξη. Οι πολιτικοί και το σύστημα σήμερα, αυτό το ονομάζουν τρομοκρατία.

Κάθε χρόνο στην επέτειο  της γέννησης ή του θανάτου του, ο τύπος της Κούβας δημοσιεύει πολλά άρθρα και ειδικά αφιερώματα για τον Τσε. Στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση παίζουν ντοκιμαντέρ και εικόνες αρχείου και αποσπάσματα ομιλιών του, αλλά τελευταία υπήρχουν και πολλοί που αντιδρούν εντελώς αντίθετα. Απ΄την μια υπάρχει κόσμος που πιστεύει πως ο Τσε είναι ένας τεράστιος ήρωας που θυσιάστηκε για την απελευθέρωση των καταπιεσμένων αφήνοντας την υπουργική καρέκλα και πιάνοντας τα όπλα στα βουνά, αλλά υπάρχουν και οι άλλοι.

Να αναφέρω λοιπόν, πως έχουν γράφτει πάρα πολλά βιβλία και άρθρα για τον φρικαλέο τρόπο και τις τακτικές που είχε ο κομαντάντε. Γράφουν τέρατα για την ύποπτη δράση του. Αν ψάξετε στα Αγγλικά ή στα Ισπανικά για άρθρα που μιλάνε για τον ομοφοβικό, τον ρατσιστή και τον σαδιστή Τσε, την εποχή που ήταν στα “μέσα και στα έξω” της Κούβας, θα εκπλαγείτε.

50 χρόνια από τον θάνατο του Τσε, ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, ERNESTO CHE GUEVARA, DEATH, 50 YEARS, CUBA, ΚΟΥΒΑ, nikosonline.gr

Παρ΄ όλα αυτά η εικόνα του Τσε συνεχίζει είναι πανταχού παρούσα στην Κούβα. Κάποιοι τον λατρεύουν ακόμα,  παρ’ όλο που κάποιοι άλλοι τον αμφισβητούν.

Με αφορμή τον Τσε Γκεβάρα, 50 χρόνια από τον θάνατο του Τσε, ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, ERNESTO CHE GUEVARA, DEATH, 50 YEARS, CUBA, ΚΟΥΒΑ, nikosonline.gr

Η μορφή του είναι “αντικείμενο” τεράστιας εμπορικής αξίας.

50 χρόνια από τον θάνατο του Τσε, ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, ERNESTO CHE GUEVARA, DEATH, 50 YEARS, CUBA, ΚΟΥΒΑ, nikosonline.gr

Το γνωστότερο πορτρέτο του, η φωτογραφία που τράβηξε ο Αλμπέρτο Κόρντα, έγινε αιώνιο σύμβολο της επανάστασης. 

—————————————————–

Και μια ανάρτηση του Γρηγόρη Βαλλιανάτου: “…. το σαδιστικο αυτο γουρουνι (o Τσε) επεβλεπε τις τελετουργικες εκτελεσεις των πολιτικων αντιφρονουντων απο τα “επαναστατικα δικαστηρια” και κυριως μεγαλου αριθμου ομοφιλοφυλων και τρανς Κουβανων, ως διορισμενος απο τον Κομανταντε διευθυντης των φρικτων φυλακων La Cabana, μεταξυ 2 Ιανουαριου και 12 Ιουνιου 1959″. 

Κι’ ‘ενα σχόλιο κάτω απο την ανάρτηση του Βαλλιανάτου, αναφέρει: Το κάθαρμα (ο Τσε) είχε δείξει την ομοφοβία του από την εφηβική του ήδη ηλικία, όταν ήταν τραμπουκάκι μιας μεγαλοαστικής οικογένειας της Ροσάριο…” Alex Massavetas.

——————————————————

 

12 COMMENTS

 1. Δυστυχώς το μεγαλύτερο προτέρημα αυτού του πραγματικού ανθρωπιστή ηταν συνάμα και το μεγαλύτερο ελάττωμα! η ανιδιοτέλεια δεν χωράει στον Σταλινισμό εκει που το κόμμα ειναι πανω απο ολους και πανω απο ολα..
  Τι ωραία θα ηταν να «ξυπναγε» τωρα και να έβλεπε πως κατέληξε η επανάσταση!! χαχαχα… ιδικά η Μαοικη Κινα θα τον άφηνε άφωνο!!..

 2. E αφού το είπε ο ΒΑΛΛΙΑΝΆΤΟΣ ΠΟΥ Η ΜΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΆ ΤΟΥ ΉΤΑΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΜΟΙΩΝ ΤΟΥ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΚΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΛΙΓΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ, ΠΕΙΣΤΗΚΑΜΕ.
  ΚΥΡΙΕ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΣΑς ΟΤΑΝ ΛΕΝΕ ΑΗΔΙΕΣ.
  ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΗΣ ΛΑΣΠΗΣ.

 3. Το τι έγραψε ο Γρηγόρης Βαλιανάτος (ο οποίος είναι σπουδαγμένος και διαβασμένος άνθρωπος), το αναφέρω προς το τέλος – ως κερασάκι στην τούρτα. Τα άρθρα μου τα διαβάζω σε ξένα μεγάλα σοβαρά ειδησεογραφικά sites. Από εκεί αντλώ πληροφορίες και γράφω. Πριν λοιπόν μιλήσετε για λάσπη – καλό θα ήταν να ψάξετε λίγο παρά πάνω- βγάζοντας τις παρωπίδες της παραπληροφόρησης σας. Πληκτρολογήστε Τσε Γκέβαρα- Ομοφοβικός – ρατσιστής- σαδιστής- (στα Αγγλικά ή στα Ισπανικά) και θα εκπλαγείτε. Δεν έχω κανένα προσωπικό όφελος αν ο Τσε είναι είδωλο της επανάστασης για να πουλάνε μπλουζάκια ή αν ήταν ένα πλουσιόπαιδο/καθίκι! Πάντα στα άθρα μου προσπαθώ να γράφω τα πάντα για να υπάρχει μια σφαιρική άποψη. Συγνώμη αν σας τον έθιξα….

 4. Νικο δουλευω στο εξωτερικο που ζω κ εργαζομαι, κ εκανα μεταφραση το κειμενο σου σε εναν ουρουγουανο κ μια βραζιλιανα, συναδελφοι κ οι 2. Εσκασαν στα γελια, κ μου ειπαν με μια φωνη bullshit. Μαλιστα οπως μου ειπε η κοπελα ειναι γνωστο στη λατινικη αμερικη, οτι εχει πεσει γερο χρημα για προπαγανδα κατα του γκεβαρα του καστρο αλλα κ οποιου πηγε κοντρα στο ρευμα, προς δεκαδες συγγραφεις της κακιας ωρας κ φυσικα σε εκδοτικους οικους. Αντιστοιχα αρθρα-αγιογραφιες ειχαν γραφτει για το μπολσοναρο πχ. Ευαισθητο επαναστατη τον ελεγαν πριν τις εκλογες, κ οπως βλεπουμε ολοι, καρφακι δε του καιγεται για τον αμαζονιο κ τις φυλες που ζουν εκει. Για να επανελθω στα του τσε, αφου δε βρηκαν κατι για τις αποψεις του, ανακαλυψαν αλλα. Κ θυμηθηκα που λες πριν 4 η 5 χρονια ντοκυμαντερ του bbc αν δε κανω λαθος, για το λενιν. Ελεγαν οτι ηταν: Κοπρολαγνος, παιδεραστης, σαδιστης, ζωοκτονος, μισουσε τους γκει κ τα ατομα με ειδικες ικανοτητες, κ μερικα ακομα ομορφα, που απο τα γελια τα ξεχασα. Κ τελειωνε με το επικο …ηταν δειλος κ …χαζος! Πιστευω πως ειναι αλλο το διαφωνω με μια αποψη, κ αλλο επειδη διαφωνω κ δεν εχω κατι να πω, κολαω σταμπες. Η προπαγανδα ειδικα τις τελευταιες δεκαετιες, εχει φτασει σε ασυληπτα επιπεδα παγκοσμιως. Εδω κατηγορηθηκαν ρωσικα σαιτ κ συμφεροντα οτι βοηθησαν να φτιαξει η εικονα κ τελικα να βγει ο τραμπ στις ηπα! Τελος να πω οτι φυσικα κ ο τσε δεν θα ηταν αγιος. Οπλο ειχε κ αυτος. Κανενας δεν ειναι αγιος. Δες τη ταινια ημερολογια μοτοσυκλετας. Αυτα, κ καλημερα σε ολους-ες σας απο το κλασικα βροχερο αμστερνταμ

 5. Είναι της μόδας τα ΅επιχειρήματα΅ της αμερικανικής Δεξιάς, προκειμένου να γκρεμίσει τους ήρωες των καταπιεσμένων αυτού του κόσμου. Πες μου ποιος σε βρίζει, για να μάθω την αξία σου. Το πρώτο κράτος που επιτράπει ο γκέυ γάμος και αποποινηκοποίηθηκε η ομοφυλοφυλία, είναι η επαναστατική Σοβιετική Ένωση του Λένιν. Επί Στάλιν επανήλθε ο κλασσικός ρωσικός συντηρητισμός.
  Υ.Γ.: Ο Γρηγόρης αρέσκεται στο να προκαλεί, δεξιά και αριστερά. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη πηγή

 6. αφου εκπαιδευε ανταρτες για πολεμο,τους ομοφυλοφιλους τι να τους εκανε,θα πηγαιναν στο ανταρτικο με τις γοβες?

 7. Έχουν ακουστεί πολλά για την κακοποίηση των ομοφυλόφιλων κ από τον Κάστρο. Κύριε Μουρατίδη καλό θα ήταν για τους άπιστους να βάζατε κ άλλα άρθρα. Όσο για τον κύριο Βαλλιανατο είναι σοβαρός κ σπουδαγμένος. Τώρα για τους υπόλοιπους αν δεν σας αρέσουν όλα αυτά επειδή είστε κατά βάθος κ ολίγον Χριστιανοί κ ολίγον ομοφοβικοί να το ψάξετε στον ψυχολόγο. Άκου σοβαρό επιχείρημα το έδειξα σε έναν Βραζιλιάνο.κ εγώ το έδειξα σε ένα Κουβανό.οσο για τις γόβες ελπίζω να μην τις φορά ο άντρας της κυρίας….που έκανε το ανόητο παλαιολιθικής εποχής σχόλιο.

 8. Η λασπη ειναι πολλη ευκολο να την πεταξεις στον ανεμιστηρα και να διασκορπηστει παντου.κυριε Μουρατιδη .Ξερετε παρα πολλη καλα απο που αυτα τα δημοσιευματα προερχοντε που και εσεις αναπαραγετε και ποιον λογο εξυπηρετουν.Τσουζει ποναει τοσα χρονια μετα την δολοφονια του Τσε παραμενει στις καρδιες των νεων ακομα και παρα την εμπορικη εκμεταλευση ζωντανος με τις ιδιες αξιες του τοτε δυστυχως παρα το οτι ειναι νεκρος και νεκροι πολλοι αγωνιστες που εσεις λυδωρητε με τα δημοσιευματασας και βοηθατε με τον τροποσας δυστυχς η νεκροι δεν μπορου να υπερασπυστουν τον εαυτοτους.Λιγος σεβασμος δεν βλαπτει.

 9. Τσούζει κ πονάει η αλήθεια. Ε τι να κανουμε. Πάντως έχουν ακουστεί από πολλές πλευρές αυτή η πληροφορία οπότε όπου υπάρχει καπνός υπάρχει κ φωτιά. Δεν αναιρείται όμως ο αγώνας που έκανε μην τρομάζετε όλοι. Μπορεί κάλλιστα να ήταν και τα δύο στην ζωή του.

 10. ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ..ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΙ ΕΔΡΑΣΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΠΟΥ Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΤΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΗΜΑΙΑ..ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟ ΤΙ ΝΑ ΠΩ..ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.