6 Ελληνίδες αναστάτωσαν το Λονδίνο

Μια εντελώς πρωτότυπη διαμαρτυρία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό μουσείο. Η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και έξι κορίτσια ντυμένες Καρυάτιδες ζήτησαν την αδελφή τους να γυρίσει πίσω στην Αθήνα.

0
802

Μια εντελώς πρωτότυπη διαμαρτυρία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό μουσείο. Η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και έξι κορίτσια ντυμένες Καρυάτιδες ζήτησαν την αδελφή τους να γυρίσει πίσω στην Αθήνα.

Μια πρωτοφανή αλλά και εντυπωσιακή διαμαρτυρία παρακολούθησαν όσοι βρέθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Βρετανικό μουσείο, καθώς, η διεθνούς φήμης σοπράνο, Σόνια Θεοδωρίδου, μαζί με έξι Ελληνίδες, ως άλλες Καρυάτιδες, μπήκαν στον χώρο αναζητώντας την χαμένη αδελφή τους. Ανάμεσα τους και η φίλη μου ηθοποιός Ναταλία Μαργωμένου.

Σόνια Θεοδωρίδου, Ελληνίδες Καρυάτιδες, Λονδίνο, British Museum

 Η Σόνια Θεοδωρίδου και έξι πανέμορφες Ελληνίδες ντυμένες στα λευκά, μπήκαν στο Βρετανικό μουσείο, προκαλώντας αναστάτωση. Οι επισκέπτες παραμέρισαν για να περάσει η περίεργη πομπή με τα κορίτσια. Η αποστολή, αφού συντονισμένα έκανε μια βόλτα στην Parthenon Gallery άρχισε να αναζητεί μέσα στο μουσείο την χαμένη Καρυάτιδα. Όταν την βρήκαν την περικύκλωσαν κι΄ άρχισαν να την παρατηρούν.

Η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου δήλωσε: «Στα πλαίσια του κινήματος «Beautiful Greece», που έχουμε δημιουργήσει με τον άντρα μου τον Θεόδωρο Ορφανίδη, από το 2010, με σκοπό να προσελκύσουμε την προσοχή του κόσμου και να ανατρέψουμε αυτό το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την χώρα μας, μέσα σε όλα θέλαμε να έρθουμε στο Λονδίνο. Με στόχο να παρουσιάσουμε ένα μοναδικό καλλιτεχνικό δρώμενο- διαμαρτυρία ώστε να βάλουμε και εμείς όχι μόνο το λιθαράκι αλλά μια κοτρόνα ολόκληρη για να μπορέσουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην πατρίδα μας. Εμείς είμαστε καλλιτέχνες δεν ήμαστε πολιτικοί. Δεν έχουμε τόσο μεγάλη δύναμη αλλά αυτό που ζήσαμε στο βρετανικό μουσείο μας έδειξε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι και μάλιστα πολύ μεγάλο. Αυτό που έζησα όταν μπήκαμε στο μουσείο, η σιωπή του κόσμου, των εκατοντάδων ανθρώπων που ήταν εκεί και που μας άνοιγε τον δρόμο να περάσουμε ήταν κάτι το συγκλονιστικό. Θα μου μείνει αξέχαστο για όλη μου την ζωή».

Σόνια Θεοδωρίδου, Ελληνίδες Καρυάτιδες, Λονδίνο, British Museum  

Αργότερα η αποστολή γέμισε με σημαίες την γωνιά του Χάιντ Πάρκ ζητώντας από τους Βρετανούς «να επιστρέψουν την Καρυάτιδα στην γη που την γέννησε». Μπροστάρισα για μια ακόμη φορά η παγκοσμίου φήμης Ελληνίδα σοπράνο. Παράλληλα, ανήμερα της Πεντηκοστής έξω από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο παρουσιάστηκε, μια μικρή σε διάρκεια αλλά σημαντική σε ουσία, μουσικό-θεατρική παράσταση σε μουσική του συνθέτη Παντελή Παυλίδη. Το πρώτο κομμάτι ήταν ποίηση από τον Αλκαίο και την Σαπφώ. Το δεύτερο ήταν ένας Ορφικός ύμνος προς τον Απόλλωνα και η τρίτη σύνθεση ήταν ένα οργανικό κομμάτι – κάλεσμα προς την 6η Καρυάτιδα που βρίσκεται στο Βρετανικό μουσείο.

Σε όλα αυτά το μοναδικό εμπόδιο τους το έφεραν οι υπεύθυνοι της Ορθόδοξης εκκλησίας της Αγίας Σοφίας όπως κατήγγειλε η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου: «Πρέπει δε να σας πω ότι οι «ειδήμονες» της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας μας απαγόρευσαν να σταθούμε μπροστά στην εκκλησία. Δεν μας έδωσαν ούτε ρεύμα. Ρεύμα πήραμε από μια Σέρβα γειτόνισσα. Καρέκλα από το καφενείο. Μας απαγόρευσαν να σταθούμε ακόμη και μπροστά στην πόρτα της. Μας απαγόρευσαν να κάνουμε οτιδήποτε. Τον λόγο τον ξέρουν αυτοί. Φυσικά ο κόσμος ήρθε. Οι άνθρωποι από την εκκλησία έβγαιναν πολύ διστακτικά αλλά στο τέλος όλοι μας χειροκροτούσαν και αυτό είναι πολύ σπουδαίο για μας».

Σόνια Θεοδωρίδου, Ελληνίδες Καρυάτιδες, Λονδίνο, British Museum Σόνια Θεοδωρίδου, Ελληνίδες Καρυάτιδες, Λονδίνο, British Museum

5ABF83D1B538D4706C0066242AA4BE69

Στην ενότητα ΤΑΞΙΔΙΑ θα βρείτε πολλά άρθρα και video που θα σας… ταξιδέψουν

https://www.nikosonline.gr/category/%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1/

Σόνια Θεοδωρίδου, Ελληνίδες Καρυάτιδες, Λονδίνο, British Museum

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.