Από τις λίγες φορές που γίνεται μια τέτοιου μεγέθους έκθεση και μάλιστα τόσο εντυπωσιακή. Ο επιμελητής της έκθεσης και Διευθυντής εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, Τάκης Μαυρωτάς, κατάφερε και συγκέντρωσε 90 σπουδαία και διάσημα έργα.
Η έκθεση με «Πολύτιμα έργα ζωγραφικής από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου» έρχεται με σκοπό να μας εντυπωσιάσει και να δούμε από κοντά περισσότερα από ενενήντα σημαντικά έργα ελληνικής ζωγραφικής, κυρίως του 20ου αιώνα: Τσαρούχης, Εγγονόπουλος, Μόραλης, Χατζηκυριάκος Γκίκας, Μυταράς, Βασιλείου, Γαϊτης, Φασιανός, Μπουζιάνης και πολλοί ακόμα σπουδαίοι Έλληνες καλλιτέχνες, θα συνυπάρξουν για μερικές μέρες στην Αθήνα, δίνοντας μια σπάνια ευκαιρία στο κοινό της πόλης να απολαύσει σημαντικά έργα τους.
“Μα έχει η Ρόδος τόσα και τέτοια έργα;” Θα ρωτήσει κάποιος. Και η απάντηση είναι πως, πίσω απ΄ αυτή την συλλογή υπάρχει ένας άνθρωπος: Ο Ανδρέας Ιωάννου (1918-1972) είναι ο εμπνευστής και δημιουργός της σημαντικής συλλογής έργων ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου.
Λογοτέχνης και λάτρης των καλών τεχνών, οραματιστής Νομάρχης τότε της Δωδεκανήσου, κατάφερε να δημιουργήσει μια λαμπρή συλλογή, ώστε όχι μόνο να προβάλει τη φυσιογνωμία της νεοελληνικής τέχνης, αλλά να συμβάλει άμεσα και στην αισθητική διαπαιδαγώγηση του κοινού. Την έκθεση πλουτίζουν προσωπογραφίες, τοπιογραφίες, συνθέσεις και νεκρές φύσεις, μέσα από διαφορετικές αισθητικές αποτυπώσεις καλλιτεχνών διαφορετικών γενεών, περίπου από το 1863 έως και σήμερα.
Αλέκος Φασιανός “Ποδηλάτης” (1965)
Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς
Διάρκεια έκθεσης: –12 Μαΐου 2019 / Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00 και Πέμπτη: 10:00-20:00
Αλέξης Ακριθάκης “Bosa Nova” (1971) και δεξιά, Γιάννης Γαϊτης “Παρέλαση” (1974)
Νίκος Εγγονόπουλος “Ο όρκος” (1952)
Γιάννης Μόραλης “Καθισμένο γυμνό” (1952) και δεξιά, Σπύρος Βασιλείου “Τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας” (1950)
Κώστας Βαρώτσος “Σύνθεση” (1985)
Θεόφιλος “Αντάμωση Ερωτόκριτου και Αρετούσας” και δεξιά Γιάννης Τσαρούχης “Αξιωματικός της Αεροπορίας καταθέτει στεφάνι ” (1950)
Γιώργος Μπουζιάνης “Γυναίκα με ομπρέλα” (1935)