Christmas business

Τι ήταν πριν την έλευση του Χριστιανισμού η 25η Δεκεμβρίου; Ποιος σκέφτηκε να κάνει την γέννηση του Ιησού την 25η Δεκεμβρίου; Ποιος ξεκίνησε και καθιέρωσε τα Χριστούγεννα; Ποιος βοήθησε ώστε να γίνουν μια λαμπερή γιορτή (που μεταμορφώθηκε σε υπερκατανάλωση και ψεύτικη ευδαιμονία);

0
657

Τι ήταν πριν την έλευση του Χριστιανισμού η 25η Δεκεμβρίου; Ποιος σκέφτηκε να κάνει την γέννηση του Ιησού την 25η Δεκεμβρίου; Ποιος ξεκίνησε και καθιέρωσε τα Χριστούγεννα; Ποιος βοήθησε ώστε να γίνουν μια λαμπερή γιορτή (που μεταμορφώθηκε σε υπερκατανάλωση και ψεύτικη ευδαιμονία);

Κάτσε κούκλα μου μέρες που ‘ναι να στα πω για να μαθαίνεις.

Christmas business, Χριστούγεννα, marketing, εμπόριο, λάμψη, nikosonline.gr

Μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ που λες, οι άνθρωποι στις 25 Δεκεμβρίου γιόρταζαν την γέννηση του Ήλιου. Ο Μεγάλος Κωνσταντίνος αποφάσισε να “κουμπώσει” πάνω σ’ αυτήν την ημερομηνία την γέννηση του Χριστού, και το έκανε γιατί μπορούσε!!!

Έπρεπε η νέα θρησκεία να είχε μια ημερομηνία για την γέννηση του Θεανθρώπου. Για να πατάξει τις υπόλοιπες θρησκείες αποφάσισε όχι να καταργήσει τα ήθη τα και έθιμα, απλά να τα αλλάξει.

Σιγά -σιγά με την πάροδο των αιώνων ξέχασαν οι πάντες την γέννηση του Ήλιου και η 25η Δεκεμβρίου έγινε η ημέρα που γεννήθηκε ο Χριστός, απλά, λιτά, μέσα σε μια φάτνη με ζώα και περιτριγυρισμένος από βοσκούς και εργάτες.

Αν ο Χριστός λοιπόν – απ’ ότι μας λέει η εκκλησία –  γεννήθηκε φτωχικά μεσ’ τα κουρέλια, αυτό που βλέπουμε γύρω μας τι είναι; 

Στα τέλη του 17ου αιώνα, τα Χριστούγεννα βρήκαν την μορφή που υπάρχει στο περίπου μέχρι σήμερα και υπεύθυνος είναι ο μεγάλος συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς.

Ο Κάρολος Ντίκενς βλέποντας την κοινωνική αδικία και την αδιαφορία της κυβέρνησης για τις λιγότερο προνομιούχες περιοχές της Αγγλίας, έγινε έξαλλος και σε μια παθιασμένη ομιλία του, προέτρεψε τους εργάτες να ενωθούν και να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους, που επιδεικτικά η κυβέρνηση αγνοούσε. Αυτό ως αφορμή μαζί με τις αναμνήσεις που είχε από την παιδική του ηλικία, έγιναν η βάση για να γράψει το βιβλίο «A Christmas Carol» (Χριστουγεννιάτικη Ιστορία).

Ο Ντίκενς πίστευε πως η κοινωνική αδικία και η κακομεταχείριση των παιδιών που προέρχονταν από φτωχές οικογένειες, θα γίνονταν γνωστές μέσα από το βιβλίο του. Η ελπίδα του ήταν να κινητοποιήσει το κράτος και τους πολίτες και να βοηθηθούν όσοι είχαν προβλήματα επιβίωσης. Η ιστορία του μίζερου και πικρόχολου Σκρουτζ που τσιγκουνευόταν και θησαύριζε εις βάρος των φτωχών ανθρώπων, συγκίνησε τους αναγνώστες.

Ο Ντίκενς γράφοντας στα βιβλία του για στολισμένους δρόμους και χριστουγεννιάτικα δέντρα, για γκι και δεντρολίβανα, βοήθησε στην καθιέρωση του εορταστικού κλίματος. Με την πένα του κατάφερε να μεταφέρει το κλίμα των εορτών και σταδιακά να επαναφέρει στις μνήμες των ανθρώπων τη χαρά και τον ενθουσιασμό των Χριστουγέννων.

Για να καταλάβετε την εποχή που εκδόθηκε το μυθιστόρημα του Ντίκενς, τα Χριστούγεννα δεν γιορτάζονταν καν.

Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ένας συγγραφέας και ένα βιβλίο μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο. Με πάσα βεβαιότητα μπορούμε να πούμε πως ο Ντίκενς και η “Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” του καθιέρωσαν το γιορταστικό κλίμα την περίοδο των Χριστουγέννων.

Αλλά για να ‘μαστε εξηγημένοι, δεν είπε ο άνθρωπος ξεχυθείτε στα μαγαζιά με την χρυσή πιστωτική σας κάρτα και αλωνίστε το σύμπαν. Αυτά τα καθιέρωσαν οι μεγάλες πολυεθνικές, το marketing και η τηλεόραση με τις διαφημίσεις και τις ανάλογες εκπομπές της.

Καλά Χριστούγεννα κούκλες μου, με λιγότερη απληστία και λιγότερη κοινωνική ανισότητα.

Christmas business, Χριστούγεννα, marketing, εμπόριο, λάμψη, nikosonline.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.