Να κι’ ένας μεγάλος καλλιτέχνης που δεν ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ, που δεν ήταν σχιζοφρενής, φτωχός ή καταθλιπτικός. Αυτός ήταν πλούσιος, χορτάτος, διάσημος και συγχρόνως εξαιρετικά ταλαντούχος. Ο Claude Monet ήταν ο μεγάλος δάσκαλος όλων.
Ο Κλωντ Μονέ (Claude Oscar Monet), γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 1840 και πέθανε στα 86 του, στις 5 Δεκεμβρίου του 1926. Γάλλος ζωγράφος, κορυφαίος του κινήματος του ιμπρεσιονισμού. Ίσως ο μεγαλύτερος ιμπρεσινιστής όλων των εποχών.
Γεννήθηκε στο Παρίσι με πατέρα εύπορο έμπορο της εποχής, που διακινούσε προμήθειες πλοίων. Το 1845 η οικογένεια του μετακόμισε στη Χάβρη, που αποτελούσε σημαντικό λιμάνι, στις όχθες του Σηκουάνα. Στα 18 του γνωρίστηκε με τον Ευγένιο Μπουτίν, ο οποίος αποτέλεσε έναν από τους πρώτους δασκάλους του και τον ενθάρρυνε να ζωγραφίσει την ύπαιθρο, σύνηθες θέμα για ζωγράφους εκείνης της περιόδου. Οι γονείς του διαπιστώνοντας το ταλέντο του, τον έστειλαν πίσω στο Παρίσι, όπου συνέχισε τις σπουδές του στην Ελβετική Ακαδημία (Académie Suisse) και ήρθε σε επαφή με έργα σημαντικών ζωγράφων επισκεπτόμενος το Λούβρο και άλλα Μουσεία.
Λόγω προβλήματος της υγείας του, κατάφερε να απολυθεί από το στρατό περίπου το 1862, ενώ σημαντικό ρόλο σε αυτό φαίνεται πως διαδραμάτισε και η θεία του, η οποία μάλιστα τον υποχρέωσε να παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής σε κάποιο πανεπιστήμιο. Οι γνωριμίες του με άλλους νεαρούς ζωγράφους της εποχής του έδωσαν έναν αέρα καλλιτέχνη, και πέρα από τη φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ τους, μοιράζονταν κοινές ιδέες για τη ζωγραφική, οι οποίες αργότερα θα μετουσιώνονταν στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού.
Impression, soleil levant
Το 1870 παντρεύτηκε την Καμίλ Ντονσιέ, με την οποία συζούσαν και είχαν ήδη ένα γιο, τον Ζαν. Κατά τη διάρκεια του Γαλλο-Πρωσικού πολέμου έφυγε στο Λονδίνο προκειμένου να αποφύγει τη στράτευση, αλλά την επόμενη χρονιά επέστρεψε και το 1874 συμμετείχε στην πρώτη έκθεση της ομάδας των Ιμπρεσιονιστών στο Παρίσι, με τον πίνακα του “Impression, soleil levant” (Εντύπωση, ανατέλλων ήλιος), φωτογραφία επάνω. Βλέποντας το έργο, ο κριτικός τέχνης Louis Leroy, έμεινε εκστατικός και εκεί για πρώτη φορά χρησιμοποίησε τον όρο: Impressionism.
Το 1879 πέθανε η σύζυγός του, αφήνοντάς τον μόνο με τα δύο παιδιά τους. Τον Απρίλιο του 1883 μετακόμισε στο Giverny, ένα χωριό στον ποταμό Επτ, μόλις 65 χλμ μακριά από την πρωτεύουσα. Εκεί έζησε με την Αλίς Οσεντέ, ερωμένη του από πολλά χρόνια πριν, με την οποία παντρεύτηκαν το 1891. Στις δεκαετίες του 1880 και του 1890 ο Μονέ ξεκίνησε να ζωγραφίζει σειρές έργων, όλων βασισμένων σε ένα κοινό θέμα, το οποίο όμως απέδιδε κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο ή με διαφορετική τεχνοτροπία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πίνακες του, που απεικονίζουν τον προσωπικό του κήπο, ή το διάστημα 1883-1908, ταξίδεψε στη Μεσόγειο, γεγονός που τον ενέπνευσε για την δημιουργία μιας σειράς τοπίων.
Το 1908 άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα με την όρασή του, αναπτύσσοντας καταρράκτη στα μάτια του. Τελικά υποβλήθηκε επιτυχώς σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις το 1923, γεγονός που του επέτρεψε να συνεχίσει να ζωγραφίζει, τα αγαπημένα του νούφαρα με τα οποία είχα πάθει ψύχωση. Πέθανε τρία χρόνια αργότερα, το 1926, σε ηλικία 86 ετών στο Ζιβερνύ, ως πλούσιος και αναγνωρισμένος ζωγράφος.
Έτσι μπορεί να καταλάβει κανείς την λατρεία του μεγάλου ζωγράφου για τους κήπους. Δείτε τον (κάτω) να φωτογραφίζεται με καμάρι στον δικό του παραδεισένιο κήπο.
Έμεινα με το στόμα ανοικτό. Κοιτάξτε με πόση σοβαρότητα αυτό το μικρό κοριτσάκι εξετάζει τον πίνακα με την γέφυρα στον Γιαπωνέζικο κήπο με τα νούφαρα, για να την αποτυπώσει μετά στο μπλοκ του. Είναι αυτό που λέμε, ότι από παιδί αποκτάς παιδεία και διαμορφώνεις την αισθητική σου.
Και βιβλίο έχουμε, και καδράκι και μαξιλάρι…. Όλα για τον μεγάλο δάσκαλο!
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, είχε πάθει εμμονή και ζωγράφιζε μόνο λιμνούλες με νούφαρα.
Τα νούφαρα που υπάρχουν στο MoMA (Museum of Modern Art) της Νέας Υόρκης. Τρίπτυχο διαστάσεων 200 x 1276 cm, το κάθε κομμάτι.
Και κάποια άλλα νούφαρα στην Tate Modern στο Λονδίνο.
Διαβάστε και για άλλους μεγάλους ζωγράφους
PICASSO: Ήταν κάποτε παιδάκι https://bit.ly/2zHZixv
PAUL CEZANNE: Δύστροπος, μοναχικός και πρωτοπόρος https://bit.ly/2NGxstD
HENRI MATISSE: Με καρκίνο, σε αναπηρικό καροτσάκι και δούλευε…. https://bit.ly/2hGMSmi
HENRI de TOULOUSE–LAUTREC: Ήταν νάνος, μποέμ και γυναικάς…https://bit.ly/2wmaq0U
VINCENT VAN GOGH: Ανάμεσα στην κατάθλιψη και την μεγαλοφυΐα https://bit.ly/2vpa5Pd
PAUL GAUGUIN: Ήταν καταθλιπτικός https://bit.ly/2jvaA2b
AMEDEO MODIGLIANI: Φυματικός και χασικλής μέσα στα πορνεία https://bit.ly/2N7uZad
EDGAR DEGAS: Ο ζωγράφος που κατέληξε τυφλός… https://bit.ly/2SkKDnH
JOHANNES VERMEER: Αναγνωρίστηκε μετά θάνατο https://bit.ly/2W0JrZ2
TAMARA de LEMPICKA: Τολμηρή, μυστηριώδης και bi–sexual: https://bit.ly/2rE0Cjt
FRIDA KAHLO: Πέθανε 47 ετών https://bit.ly/3bWq34Z
FERNANDO BOTERO: Παντρεύτηκε Ελληνίδα https://bit.ly/2YzFXOP
EDWARD HOPPER: Έφυγε μόνος και ξεχασμένος https://bit.ly/3eV5IhW
Πρωτοπορος τον 19ο αι, αλλα αναχρονιστικος τον 20ο ….Απόμακρος απ’ τα θυελλωδη κινηματα της τεχνης ,που συνεβαιναν……..Συνεχισε με τα νουφαρα…,ενώ η τεχνη ειχε πια κοινωνικο ρολο……
[…] 1840 – Κλωντ Μονέ, Γάλλος ζωγράφος. Διαβάστε τα πάντα γι΄ αυτόν στο άρθρο, Claude Monet– Ο μεγάλος δάσκαλος: https://www.nikosonline.gr/claude-monet-%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%… […]