Film Noir, αστυνομική, θρίλερ ή… κωμωδία;

0
228

pedro_nulla

Αυτή η ταινία τα έχει όλα αυτά μαζί και είναι απολαυστική. Γυρισμένη κυρίως στο κέντρο της Αθήνας σου μεταφέρει μια άκρως «τρελή», μυστηριακή και ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, όπως ακριβώς είναι τα πράγματα μέσα στο κεφάλι του πρωταγωνιστή, του εξαίρετου Κωνσταντίνου Ασπιώτη.

Ένας νεαρός άνδρας σώζεται ως εκ θαύματος μετά από ένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Εθνική Οδό. Όταν όμως συνέρχεται δεν ξέρει πλέον ποιος είναι. Ένα ιταλικό διαβατήριο που δηλώνει το υποτιθέμενο όνομά του, Pedro Nulla, ένα σπασμένο κινητό, μια επιταγή και η φωτογραφία μιας γυναίκας είναι τα μοναδικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του. Με βάση αυτά θα επιχειρήσει να ανακτήσει τη χαμένη του ταυτότητα, για να βρεθεί μπλεγμένος ωστόσο σε μια εφιαλτική περιπέτεια.

Το νέο έργο του Κάρολου Ζωναρά, με τίτλο “Πέντρο Νούλα” (“Nulla”, όπως “κανένας” στα λατινικά), είναι μια καλοδουλεμένη ταινία, που ενθουσίασε όσους την είδαν στις «Νύχτες Πρεμιέρας». Η πλοκή της ταινίας όπως ήδη σας έγραψα, ξετυλίγεται γύρω από τον Πέντρο Νούλα, που ψάχνει να βρει την πραγματική του ταυτότητα, από μια επιταγή κάποιου Ιωάννη Φελέκη (την βρίσκει στην τσάντα του).

Η ταινία έχει άφθονο χιούμορ, έξυπνες ατάκες, ανατροπές, ίντριγκα και χαρακτήρες δομημένους σύμφωνα με τα πρότυπα του νουάρ: η femme fatale, ο «χαμένος» πρωταγωνιστής, ο αστυνομικός, οι άνθρωποι του υποκόσμου. Και όλα αυτά μπερδεύονται γλυκά, μέχρι της τελικής ανατροπής. Μοναδική αίσθηση προκαλεί και η ατμόσφαιρα της ταινίας. Σκοτεινή, κάποιες φορές αρκετά τρομακτική, κάποιες φορές οικεία, προκαταβάλλει συναισθηματικά τους θεατές, οι οποίοι από το ξεκίνημα της παραδίδονται στο σασπένς και στο χιούμορ, ανάλογα με τις διαθέσεις της αφήγησης.

Και φτάνουμε στο κεφάλαιο που λέγεται Κραουνάκης. Θέλω να κάνω ειδική αναφορά στην εκπληκτική μουσική που συνέθεσε ο Σταμάτης για την ταινία. Η μουσική του απογειώνει κυριολεκτικά την πλοκή και το σασπένς, ακόμα και στις πιο μικρές λεπτομέρειες- που ενισχύουν την διάθεση μας για ανησυχία. Και κερασάκι στην τούρτα υπάρχει το λαϊκό σουξέ- το υπέροχο “Βασανίζομαι” για να μας βάλει στην ατμόσφαιρα του σκυλάδικου (όπως είχε κάνει άλλωστε και στο «Αυτή η νύχτα μένει»).

Μεγάλο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στο κέντρο της Αθήνας, κι άλλα κεντρικά μέρη, που στην μεγάλη οθόνη αποκτούν μια διαφορετική διάσταση, καθώς φαίνονται ιδανικά για την περιπλάνηση του μπερδεμένου και χαμένου μυαλού του πρωταγωνιστή.

Ταινία, Πέντρο Νουλα

Πέντρο Νούλα

Είδος: Film Noir, αστυνομική, θρίλερ, κωμωδία, Παραγωγής: 2016, Διάρκεια: 98′, Σενάριο – Σκηνοθεσία: Κάρολος Ζωναράς, Ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Αθηνά Παππά, Κάτια Λεκρέλκ Ο’ Γουόλις, Μελέτης Γεωργιάδης, Παύλος Ευαγγελόπουλος, Χρήστος Σαπουντζής κ.α. 

Ταινία, Πέντρο Νουλα

(Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την πρεμιέρα της ταινίας είναι του Βαγγέλη Ρασιά)

Ταινία, Πέντρο Νουλα, Ζωναράς, Ασπιώτης

Ο σκηνοθέτης και ο πρωταγωνιστής

Ταινία, Πέντρο Νουλα

Οι συντελεστές της ταινίας

Ταινία, Πέντρο Νουλα

Ακούστε το τραγούδι “Βασανίζομαι”, του Σταμάτη Κραουνάκη για την ταινία

Γίνετε μέλη στην ομάδα «Σινεμά, Θέατρο, Τηλεόραση» / https://www.facebook.com/groups/808935492481018

Ταινία, Πέντρο Νουλα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.