Flamenco: Η γυναίκα φωτιά

Οι γυναίκες χορεύτριες του flamenco είναι οι πιο ποθητές του κόσμου. Τις υγρές νύχτες στην Σεβίλλη, μ΄ ένα τριαντάφυλλο στο στήθος κι΄ ένα στα μαλλιά, ανάβουν φωτιές με το χορό τους. Τα αρσενικά τις παίρνουν στο κατόπι…

0
1049

Οι γυναίκες χορεύτριες του flamenco είναι οι πιο ποθητές του κόσμου. Τις υγρές νύχτες στην Σεβίλλη, μ΄ ένα τριαντάφυλλο στο στήθος κι΄ ένα στα μαλλιά, ανάβουν φωτιές με το χορό τους. Τα αρσενικά τις παίρνουν στο κατόπι…

Λόγω του ότι εγώ λατρεύω το flamenco και θέλω να το λατρέψουν όλες οι γυναίκες, μετά την παρουσίαση που έκανα στην Δήμητρα Κασκάνη, την σχολή και την παράσταση της την Δευτέρα 2 Ιουλίου στο θέατρο Ροές, ιδού και μια πιο αναλυτική κουβεντούλα…

ΦΛΑΜΕΝΚΟ, FLAMENCO, DIMITRA KASKANI, ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΣΚΑΝΗ, nikosonline.gr

Δήμητρα καλησπέρα…

 1. Γιατί διάλεξες το flamenco; Δεν ξέρω αν το διάλεξα ή αν με διάλεξε εκείνο (γέλια).. κλισέ απάντηση, είναι όμως η αλήθεια και η αλήθεια μου. Είναι ένας τρόπος έκφρασης για μένα, μία αναπνοή…
 2. άσε τα μεταφυσικά, για να το διαλέξεις ανάμεσα σε τόσα είδη χορού κάτι θα πρέπει να σου έκανε «κλικ» (σκέφτεται)… ίσως αυτοπεποίθηση αυτού του χορού, η δυναμικότητα που αποπνέει, το έντονο βλέμμα της χορεύτριας με έκανε να το ξεχωρίσω και να ταυτιστώ αν θες μαζί του.
 3. Πρώτα αποφάσισες ότι θα ασχοληθείς και θα εκφραστείς μέσα από τον χορό, και μετά είπες: Flamenco; Ακριβώς έτσι. Ξεκίνησα από πολύ μικρή ηλικία με κλασικό μπαλέτο και σύγχρονο- όπου και ολοκλήρωσα τις βασικές σπουδές σε αυτό- παράλληλα όμως αναζητούσα κάτι πιο έντονο, πιο δυναμικό, κάτι πιο κοντά στον χαρακτήρα μου. Και από κάποια μικρά ερεθίσματα που είχα αυτό το βρήκα στο flamenco. Από τότε έως και σήμερα ασχολούμαι με αυτό.
 4. Γιατί πιστεύεις ότι οι άντρες βρίσκουν απίστευτα σέξι τις χορεύτριες του flamenco- περισσότερο από κάθε άλλου είδους χορεύτριες. Ας ρωτήσουμε τους ίδιους καλύτερα (γέλια) Δεν ξέρω… πάντα συναρπάζει και εξιτάρει μία δυναμική και έντονη παρουσία την οποία αναζητάς να ανακαλύψεις. Οι χορεύτριες στο flamenco είναι περήφανες, δυναμικές, με δυνατά κορμιά που “μιλάνε”! Το flamenco έχει την ικανότητα να ενισχύει τόσο την θηλυκότητα στη γυναίκα/χορεύτρια, όσο και την αρρενωπότητα στον άνδρα/χορευτή.
 5. Ποιες είναι κατά την γνώμη σου οι μεγάλες χορεύτριες του είδους; Υπάρχουν πολλές σπουδαίες και πολύ σπουδαίοι χορευτές. Κάποιες από αυτές όπου εμένα συγκινούν είναι η Carmen Amaya, η Eva Yerbabuena και η Rocio Molina. Τρία εντελώς διαφορετικά στυλ χορού τα οποία με αγγίζουν εξίσου.
 6. Πηγαίνεις στην Ισπανία – ενημερώνεσαι; Πηγαίνω όσο πιο συχνά μπορώ και μου επιτρέπεται να λείψω από την σχολή. Θέλω να παρακολουθώ παραστάσεις και τα όσα εκτυλίσσονται. Να βιώνω το flamenco στον τόπο όπου πρωτοεμφανίστηκε.
 7. Κάθε χρόνο – στο τέλος της διδακτικής περιόδου κάνεις και μια παράσταση με τις μαθήτριες της σχολής σου- γιατί; Η παράσταση είναι ένας τρόπος επικοινωνίας μεταξύ υμών και του κόσμου. Πέραν από δική μου προσωπική ανάγκη που βλέπω να παίρνουν μορφή οι χορογραφίες και οι ιδέες μου, και επειδή έχω δουλέψει πολύ σκληρά θέλω να το δείξω στον κόσμο. Το ίδιο θέλουν άλλωστε και οι μαθήτριες. Να επικοινωνήσουν τα όσα έχουν μάθει όλο τον χρόνο. Άλλωστε η παράσταση αυτή είναι μία μικρή άνω τελεία, γιατί και τον Ιούλιο, λίγο πριν τις διακοπές, συνεχίζουμε κανονικά τα μαθήματα με καινούργιες χορογραφίες- τα περίφημα Summer Classes.
 8. Την φετινή παράσταση την ονόμασες Ñ και σε μια αφίσα είδα και κάτι μπότες; Υπάρχει Flamenco με μπότες- και τι σημαίνει Ñ; Το Ñ είναι ένα μοναδικό και αυτόνομο γράμμα στην Ισπανική αλφάβητο (όπως στην Ελληνική έχουμε το Υ ή στην Αγγλική το W). Το ίδιο αυτόνομο είναι και το flamenco. Όσο για τις μπότες μπορούμε να πούμε ότι έχουν μία επιρροή από τους ιππείς παλιότερων χρόνων στην Ισπανία. Σε ένα πρόσφατο ταξίδι μου στη Μαδρίτη βρέθηκα σε έναν κατασκευαστή flamenco παπουτσιών όπου και μου έφτιαξε τις μπότες αυτές.
 9. Είδα ότι θα έχεις και κιθαρίστα και τραγουδιστή…. Και φέτος στην παράσταση θα συνεργαστώ με τον Σωκράτη Μαστροδήμο, έναν σπουδαίο κιθαρίστα flamenco της νέας γενιάς ο οποίος ζει στη Σεβίλλη τα τελευταία 11 χρόνια. Επίσης είμαι πολύ χαρούμενη που φέτος θα συνεργαστώ για πρώτη φορά με τον υπέροχο τραγουδιστή Álvaro Romero, που με γοήτευσε επειδή δοκιμάζει την ιδιαιτέρα μελωδική φωνή του πέρα από τις κλασικές φόρμες του flamenco. Παράλληλα βέβαια στην ομάδα των μουσικών θα βρίσκεται ο αστείρευτος Γιάννης Παπαγιαννούλης στα κρουστά και ο ταλαντούχος Fernando Nina στο βιολοντσέλο.
 10. Η σχολή σου- το Contra Tiempo– λειτουργεί 5 χρόνια περίπου και πάει θαυμάσια, που νομίζεις ότι οφείλεται αυτό; Η contra tiempo ξεκίνησε την πορεία της αρχές του 2012 και κάθε χρόνο έχει ανοδική πορεία. Οι Ελληνίδες ανακάλυψαν ότι το flamenco, πέραν του ότι είναι ένας πολύ εντυπωσιακός χορός που σε γεμίζει αυτοπεποίθηση και σιγουριά, παράλληλα γυμνάζει όλο σου το κορμί. Το σώμα βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση καθ΄ όλη την διάρκεια του μαθήματος και βέβαια είναι ένας χορός που βοηθάει την στάση του σώματος, την κυκλοφορία του αίματος και την σωστή καρδιακή λειτουργία. Όλα αυτά τα χρειαζόμαστε ιδιαίτερα με την τόσο δύσκολη και απαιτητική καθημερινότητα και την καθιστική ζωή.
 11. Σκέφτεσαι κάποια στιγμή να προσθέσεις και κάποιες ώρες με άλλου είδους χορό; Παρόλο που η σχολή είναι αποκλειστικά για flamenco, δεν είμαι αρνητική σε κάποια ενδιαφέρουσα συνεργασία με κάποιο άλλο είδος. Από τη νέα εκπαιδευτική χρονιά θα ανακοινωθούν κάποιες ενδιαφέρουσες συνεργασίες. Μείνετε συντονισμένοι, θα κάνουμε πολύ ωραία πράγματα…. (γέλια)

—————————————————

 

ΦΛΑΜΕΝΚΟ, FLAMENCO, DIMITRA KASKANI, ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΣΚΑΝΗ, nikosonline.grΗ Δήμητρα Κασκάνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και σε ηλικία 4 ετών ξεκίνησε κλασικό μπαλέτο, ενώ παράλληλα άρχισε να ασχολείται και με τη μουσική κάνοντας μαθήματα πιάνου. Σε ηλικία 15 ετών έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τον χορό του φλαμένκο και αφοσιώνεται τελικά σε αυτόν. Παράλληλα, σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνοντας με επιτυχία τις μουσικές της σπουδές και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στη Μουσικοθεραπεία. Κατά τη διάρκεια των συχνών της ταξιδιών στη Μαδρίτη, τη Σεβίλη και το Χερέθ είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την κουλτούρα του φλαμένκο και να διαμορφώσει το προσωπικό χορευτικό της ύφος. Από το 2011 διατηρεί την δική της σχολή χορού flamencoContra Tiempo”, στο Περιστέρι.

ΦΛΑΜΕΝΚΟ, FLAMENCO, DIMITRA KASKANI, ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΣΚΑΝΗ, nikosonline.gr

Βασιλέως Αλεξάνδρου 9, Περιστέρι, 12131/ Τηλ. 210 5757516

(1η Σεπτεμβρίου ξεκινούν τα νέα μαθήματα)

ΦΛΑΜΕΝΚΟ, FLAMENCO, DIMITRA KASKANI, ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΣΚΑΝΗ, nikosonline.gr

www.flamencocontratiempo.gr

Face Book Page  https://www.facebook.com/FlamencoContraTiempo/

Face Book Group https://www.facebook.com/groups/1605156266404822/about/

ΦΛΑΜΕΝΚΟ, FLAMENCO, DIMITRA KASKANI, ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΣΚΑΝΗ, nikosonline.gr

Διαβάστε επίσης το άρθρο

Flamenco: Πόνος και πάθος https://bit.ly/2l6hETB

ΦΛΑΜΕΝΚΟ, FLAMENCO, DIMITRA KASKANI, ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΣΚΑΝΗ, nikosonline.gr ΦΛΑΜΕΝΚΟ, FLAMENCO, DIMITRA KASKANI, ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΣΚΑΝΗ, nikosonline.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.