Γύρω στο 1894, ο Klimt είχε αναλάβει να φιλοτεχνήσει τους τοίχους και την οροφή της Μεγάλης Αίθουσας του Πανεπιστημίου της Βιέννης, το έργο όμως ολοκληρώθηκε μόλις στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι τρεις πίνακες που ολοκλήρωσε ο Κλιμτ, “Φιλοσοφία”, “Ιατρική” και “Νομική”, θεωρήθηκαν από πολλούς σκανδαλώδεις, κυρίως εξαιτίας του έντονου ερωτικού στοιχείου τους, ενώ ο ίδιος ο ζωγράφος κατηγορήθηκε ως «πορνογράφος», με αποτέλεσμα, τα έργα να μην χρησιμοποιηθούν.
Ήταν η τελευταία δημόσια ανάθεση που ανέλαβε. Σήμερα, τα έργα αυτά μας είναι γνωστά από ασπρόμαυρες φωτογραφίες τους μιας και καταστράφηκαν από τα Ναζιστικά SS στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς αποχωρούσαν οι Nazi από την πόλη.
Ο Klimt σε νεαρή ηλικία και δεξιά πιο ώριμος.
Ο Gustav Klimt, (14 Ιουλίου 1862 – 6 Φεβρουαρίου 1918) ήταν Αυστριακός ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους της χώρας του, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Art Nouveau. Είχε σημαντική συμβολή στη διεθνή αναγνώριση της αυστριακής τέχνης και υπήρξε από τους πρώτους που κατάφεραν να συνδυάσουν την εικονιστική με την αφηρημένη ζωγραφική.
Γεννήθηκε στο Baumgarten, κοντά στην Βιέννη, και ήταν το δεύτερο από τα επτά παιδιά του φτωχού χαράκτη Ερνστ Κλιμτ και της Άννας Φίνστερ. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών γράφτηκε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης. Τα επόμενα χρόνια μελέτησε διάφορες τεχνικές, όπως το ψηφιδωτό και τη νωπογραφία. Το 1880 μαζί με τον αδελφό του, Ernst, και τον Frantz Matsch ανέλαβαν την πρώτη του παραγγελία που αφορούσε πίνακες για το Μέγαρο Στουράνι της Βιέννης καθώς και ορισμένες τοιχογραφίες για την οροφή των ιαματικών λουτρών του Κάρλσμπαντ. Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για ν’ αρχίσει ν’ ακούγεται το όνομα του.
Το 1888, ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ του απένειμε το χρυσό μετάλλιο του Τάγματος της Τιμής για το σύνολο της συνεισφοράς του στην τέχνη ενώ για τις τοιχογραφίες του στα κλιμακοστάσια του θεάτρου Burgtheater, για το οποίο απέσπασε το Αυτοκρατορικό Βραβείο. Παρά την αναγνώριση του έργου του, το 1893 δεν κατάφερε να διοριστεί καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών έπειτα από άρνηση του υπουργείου Πολιτισμού να επικυρώσει το διορισμό του.
Ο Klimt υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της “Απόσχισης” της Βιέννης, η οποία σύμφωνα με τη διακήρυξη του Hermann Bahr, αποτελούσε μία… “μάχη για την πρόοδο των σύγχρονων καλλιτεχνών ενάντια στα γεράκια που αυτοαποκαλούνται καλλιτέχνες αλλά έχουν εμπορικό συμφέρον να παρακωλύουν την άνθιση της τέχνης”. Στη ζωγραφική και τις εφαρμοσμένες τέχνες, η Απόσχιση διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων μορφών και ρευμάτων, ενάντια στις αρχές του ακαδημαϊσμού.
Την ίδια περίπου περίοδο, ολοκλήρωσε αρκετές προσωπογραφίες γυναικών της βιεννέζικης αστικής τάξης, πίνακες που του έδωσαν οικονομική ανεξαρτησία. Για τις ανάγκες της 14ης έκθεσης της Απόσχισης, ο Klimt δημιούργησε το 1902 την τοιχογραφία “Ζωφόρος του Μπετόβεν” (φωτο κάτω), έργο που αποτελούσε φόρο τιμής στον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και βασίστηκε στην 9η Συμφωνία του. Ο Rodin συνεχάρη τον Klimt για τη ζωφόρο, την οποία χαρακτήρισε «τραγική και θεϊκή».
Το 1909 ταξίδεψε στο Παρίσι για να δει από κοντά τα έργα των μεγάλων, να ανακαλύψει νέους ζωγράφους της εποχής και να μελετήσει τον αγαπημένο του Henri De Toulouse–Lautrec. Tον επόμενο χρόνο συμμετείχε με επιτυχία στην 9η Μπιενάλε της Βενετίας. Τον Ιανουάριο του 1918, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο τον κατέστησε παράλυτο από τη δεξιά πλευρά του σώματός του. Πέθανε στις 6 Φεβρουαρίου 1918 από αποπληξία αφήνοντας πολλά έργα ημιτελή. Η ταφή του έγινε τέσσερις ημέρες αργότερα, στο κοιμητήριο Hietzing.
Ιουδήθ I, 1901, Λάδι σε μουσαμά, (Österreichische Galerie, Βιέννη). Στους πίνακες Ιουδήθ Ι (1901) και Ιουδήθ ΙΙ (1909), ο Κλιμτ απεικόνισε λιγότερο μία βιβλική ηρωίδα και περισσότερο μία αρχετυπική «μοιραία γυναίκα».
“Το φιλί”, 1907-1908, Λάδι σε μουσαμά, (Österreichische Galerie Belvedere)
Στην φωτογραφία επάνω βλέπουμε λεπτομέρεια από ένα από τα κορυφαία και πιο δημοφιλή έργα του, “Το φιλί” (1907/08), που επαινέθηκε από το κοινό και τους κριτικούς και εκπροσωπεί τη «χρυσή περίοδό» του, χαρακτηριστικό της οποίας υπήρξε η αφθονία του χρυσού ως διακοσμητικό στοιχείο. Στην ίδια δημιουργική περίοδο του Klimt ανήκει και η προσωπογραφία της Adele Bloch-Bauer, εξίσου διάσημο έργο καθώς και ο ακριβότερος πίνακας ζωγραφικής μετά την πώλησή του, τον Ιούνιο του 2006. Στην προσωπογραφία αυτή, ξεχωρίζουν τα σύμβολα που απεικονίζονται, της τα αιγυπτιακά μάτια ή τα μυκηναϊκά σπειροειδή μοτίβα, στοιχεία που ενισχύουν τον «εξωτισμό» του πίνακα.
Προσωπογραφία της Adele Bloch-Bauer I, 1907, Λάδι, χρυσός και άργυρος σε μουσαμά, 138 x 138 εκ. (Neue Galerie, Νέα Υόρκη)
Κάποια στιγμή παρουσίασε έργα έντονα επηρεασμένα από την ιαπωνική τέχνη και τα Γιαπωνέζικα χαρακτικά.
Στα τελευταία χρόνια της ζωής του έφτιαξε και τοπιογραφίες, στις οποίες διαφαίνεται η επιρροή του ιμπρεσιονισμού. Συνολικά 54 από τους 230 πίνακές αυτής της περιόδου, απεικονίζουν τοπία, αγριολούλουδα, δένδρα κτλ. τα οποία ζωγράφιζε πιθανότατα στην ύπαιθρο, παρά το ότι υπήρξε κατεξοχήν ζωγράφος του ατελιέ.
Οι γκαλερί και τα μουσεία λατρεύουν να κάνουν εικαστικά happenings με τα έργα του.
Αυτό το έργο του λέγεται “Portrait of a Lady” και το 1997 εξαφανίστηκε από την γκαλερί σύγχρονης τέχνης Ricci Oddi στην Πιατσέντσα. Ο πίνακας χάθηκε κατά τη διάρκεια προετοιμασιών για μια έκθεση στο Galleria d’Arte Moderna. Τι απέγινε, διαβάστε εδώ: https://bit.ly/3mfxL24
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥΣ
HENRI de TOULOUSE–LAUTREC: Ήταν νάνος, μποέμ και γυναικάς… https://bit.ly/2wmaq0U
AMEDEO MODIGLIANI: Φυματικός και χασικλής μέσα στα πορνεία https://bit.ly/2N7uZad
EDGAR DEGAS: Ο ζωγράφος που κατέληξε τυφλός… https://bit.ly/2SkKDnH
MARC CHAGALL: Έργα σαν σκηνές από όνειρα https://bit.ly/3yKWXTS
OSKAR KOKOSCHKA: Ο μεγάλος του εξπρεσιονισμού https://bit.ly/3hpWa1l
GRAHAM SUTHERLAND: Λάτρευε το κίτρινο https://bit.ly/3d1Awik
EDVARD MUNCH: Ζούσε με παραισθήσεις και μανίες καταδίωξης https://bit.ly/3t0nsPT
Η Κραυγή του Munch δεν είναι ένας πίνακας https://bit.ly/3t0K1nR
Πορτραίτο της Δανάης (Danaë)
H Παλλάδα Αθηνά (Pallas Athene)
Η ταινία “Klimt” (2006) είναι Αυστριακής παραγωγής, γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον Χιλιανό Raúl Ruiz, με τον John Malkovich στον ρόλο του μεγάλου ζωγράφου.
Klimt (2006) – Trailer της ταινίας (French Subs)
——————————————————————