MAN RAY: Μια μεγάλη φυσιογνωμία στον σουρεαλισμό

Υπήρξε ο καλλιτέχνης που τη δεκαετία του 1920 χρησιμοποίησε τον ηλεκτρισμό ως αφετηρία της καλλιτεχνικής του έμπνευσης. Ο Man Ray, ηγετική φυσιογνωμία στην εικονογραφία του σουρεαλισμού, ήταν εκείνος που ξάφνιασε με τους νεωτερισμούς στις φωτογραφίες του. Πρωτοπόρος.

0
80

Υπήρξε ο καλλιτέχνης που τη δεκαετία του 1920 χρησιμοποίησε τον ηλεκτρισμό ως αφετηρία της καλλιτεχνικής του έμπνευσης. Ο Man Ray, ηγετική φυσιογνωμία στην εικονογραφία του σουρεαλισμού, ήταν εκείνος που ξάφνιασε με τους νεωτερισμούς στις φωτογραφίες του. Πρωτοπόρος.

1BA_M

Αυτοπροσωπογραφία, με την περίφημη τεχνική του, εκτυπωμένη με ασημί χρώμα σε ζελατίνα.

——————————————————–

Αρχικά έγινε γνωστός για τις λεγόμενες rayographies, δηλαδή, φωτογραφίες που παράγονται τοποθετώντας αντικείμενα πάνω σε μια φωτοευαίσθητη επιφάνεια και στη συνέχεια με έκθεσή τους σε φως. Και ύστερα ήρθαν στη ζωή του οι γυναίκες. Η συγγραφέας Γερτρούδη Στάιν, η συλλέκτρια Πέγκι Γκούγκενχαϊμ, η ηγερία των μποέμ του Παρισιού Κικί ντε Μονπαρνάς, η ερωμένη του και φωτογράφος Λι Μίλερ, η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γαλλικής μόδας Κοκό Σανέλ, οι σταρ της μεγάλης οθόνης Άβα Γκάρντνερ και Κατρίν Ντενέβ…..

Ο Μαν Ραίη (Man Ray), ήταν Αμερικανός καλλιτέχνης, γνωστός κυρίως για το φωτογραφικό του έργο και την ανάμιξή του στα κινήματα του ντανταϊσμού και του υπερρεαλισμού. Το πραγματικό του όνομα ήταν Emmanuel Rudzitsky και γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβανίας το 1890, ενώ μεγάλωσε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Την διετία 1910-1911 παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής αφού προηγουμένως είχε αρνηθεί μια υποτροφία για σπουδές στην αρχιτεκτονική. Το 1915 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση ζωγραφικής στη Νέα Υόρκη, γεγονός που αποτελεί επίσης την αφορμή ώστε να ασχοληθεί με τη φωτογραφία. Από εκείνη τη στιγμή, αφοσιώθηκε στο φωτογραφικό μέσο και οι πρώτες σημαντικές φωτογραφίες του παρουσιάστηκαν το 1918. Παράλληλα, μαζί με τον Μαρσέλ Ντυσάν, συμμετείχαν στην οργάνωση ενός ντανταϊστικού ρεύματος στην Αμερική, την ίδια εποχή που ο ντανταϊσμός σημείωνε άνθιση στην Ευρώπη. Ακολουθεί η έκδοση ενός μοναδικού τεύχους της επιθεώρησης New York Dada το 1920, ωστόσο ο ίδιος ο Man Ray αντιλαμβάνεται πως το ρεύμα του ντανταϊσμού δεν είναι εφικτό να αναπτυχθεί στην Αμερική.

observatory_time

Ένα από τα περίφημα κολάζ του.

«Προσπαθούσα να κάνω με τη φωτογραφία αυτό που έκαναν οι ζωγράφοι, με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούσα φως και χημικά προϊόντα αντί για χρώματα, κι αυτό δίχως τη βοήθεια της φωτογραφικής μηχανής»

Το καλοκαίρι του 1921 εγκαταλείπει τις Ηνωμένες πολιτείες και εγκαθίσταται στο Παρίσι. Η περίοδος που ακολουθεί είναι ίσως η πιο δημιουργική για τον Man Ray, ο οποίος συνεχίζει να ασχολείται με τη φωτογραφία διαμορφώνοντας ένα ιδιαίτερο ύφος αλλά και μια προσωπική τεχνική. Πολύ σύντομα από την άφιξή του στη Γαλλία, χρησιμοποιεί τις αποκαλούμενες rayographies, φωτογραφίες που παράγονται τοποθετώντας αντικείμενα πάνω σε μια φωτοευαίσθητη επιφάνεια και στη συνέχεια με έκθεσή τους σε φως. Η τεχνική αυτή στην πραγματικότητα ήταν ήδη γνωστή, ωστόσο ο Man Ray την υιοθέτησε για αμιγώς καλλιτεχνικούς σκοπούς. Το 1925 συμμετέχει μαζί με τους Max Ernst, Juan Miro, Pablo Picasso και Jean Arp στην πρώτη υπερρεαλιστική έκθεση που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

Την δεκαετία του 1930ο επινοεί μαζί με τη βοηθό του Lee Miller την μέθοδο που καλείται solarization και ουσιαστικά αποτελεί το φαινόμενο Sabatier στη διαδικασία της φωτογραφικής εκτύπωσης. Παράλληλα με τις υπερρεαλιστικές φωτογραφίες του, το έργο του Μαν Ραίη περιλαμβάνει και μια πληθώρα πορτρέτων, συμπεριλαμβανομένων και γνωστών καλλιτεχνών όπως του Jean Cocteau, του Salvatore Dali, του Henri Matisse καθώς και των υπερρεαλιστών Andre Brenton, Tristan Tzara, Marcel Duchamp, Max Ernst και άλλων.

Man_Ray_Salvador_Dali

Ο Salvador Dalí και ο Man Ray στο Παρίσι στις 6 Ιουνίου του 1934

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έζησε στην Καλιφόρνια. Πέθανε το 1976 στην Γαλλία.

1DA_M

«Τα χέρια», φωτογραφία του Man Ray, που το 1935 τα ζωγράφισε από πάνω ο Picasso, και δεξιά πορτραίτο της Catherine Deneuve, (1968)

man_ray_signature

G A L L E R Y

1R_M

Η πασίγνωστη φωτογραφία του «Violon d’Ingres» και δεξιά ο ίδιος στο ατελιέ του. Όταν δεν φωτογράφιζε, ζωγράφιζε.

1W_M

Αυτοπροσωπογραφία και δεξιά η φωτογραφία του με τίτλο «Προσευχή».

portreta-man-reiapo-ti-koko-sanel-ws-ti-aba-gkarntner_6_w_l

Άλλη μια πασίγνωστη φωτογραφία του: «Black and White», (1926)

1AA_M

Η Virginia Woolf το 1934 φωτογραφημένη από τον Man Ray για το εξώφυλλο του Time, και δεξιά πορτραίτο της Coco Chanel (1935)

f4f0184cf3cb368525fe2ea89d031a33da01b54b

«Τα δάκρυα»: Επίσης γνωστή φωτογραφία του

man-ray-in-front-of-a-portrait-of-kiki-de-montparnasse

Ο Man Ray μπροστά σ’ ένα πορτραίτο της Kiki de Montparnasse

Man Ray

Man Ray

Δεξιά η Γερτρούδη Στάιν φωτογραφημένη από τον Man Ray μπροστά στο πορτραίτο που της έφτιαξε ο Picasso

Man Ray

salvador dali, man ray

Φωτογραφία του Man Ray: Καρέκλες, νερά, γάτες και ο Dali, όλα στον αέρα

Man Ray

 

———————————————-

Στην ενότητα ΑΝΤΡΕΣ θα βρείτε άρθρα για πολλούς διάσημους άντρες

https://www.nikosonline.gr/category/%CE%AC%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%82/

——————————————

nikosonline.gr

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

man_ray

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here