Τα ξημερώματα της 17ης Ιουλίου 1918, η τσαρική οικογένεια κοιμόταν στην οικία Ipatief, στην πόλη Ekaterinburg, όταν ξαφνικά οι άντρες της μυστικής αστυνομίας των Μπολσεβίκων, τους ξύπνησαν και τους ζήτησαν να κατέβουν στο υπόγειο, όπου θα τους έβγαζαν μια οικογενειακή φωτογραφία για να βεβαιωθούν οι συγγενείς τους ότι είναι ζωντανοί και ασφαλείς.
Στη συνέχεια, όπως τους είπαν, θα τους μετέφεραν σε ένα ασφαλέστερο μέρος, μιας και στην περιοχή κατέφθαναν οι στρατιώτες της Λευκής Κίνησης και αναμένονταν εχθροπραξίες.
Η τσαρική οικογένεια, μαζί τον οικογενειακό γιατρό και τους υπηρέτες της, κατευθύνθηκαν προς το υπόγειο της οικίας Ιπάτιεφ, όπου θα ερχόταν ομάδα για να τους φωτογραφίσει, όπως τους είπε ο Γιουρόφσκι. Λίγες στιγμές αργότερα, η ομάδα έφτασε, περικύκλωσαν την τσαρική οικογένεια και το προσωπικό της και ο Γιουρόφσκι έβγαλε το χαρτί της θανατικής καταδίκης της οικογένειας από το παλτό του, διαβάζοντάς τη δυνατά.
- «Νικόλαε Αλεξάντροβιτς Ρομανώφ, εφόσον οι συγγενείς σου συνεχίζουν την επίθεσή τους στη Σοβιετική Ρωσία, το Ανώτατο Σοβιέτ αποφάσισε να εκτελέσει εσένα και την οικογένειά σου»
Ήταν η ανακοίνωση που διάβασε ο Γιακόβ Γιουρόφσκι, επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος, στον τσάρο, Νικόλαο Β, ο οποίος το μόνο που πρόλαβε να πει ήταν «Τι;» και να στραφεί προς την οικογένειά του, όταν πυροβολήθηκε στο κεφάλι εξ επαφής. Η Αυτοκράτειρα και η μεγάλη κόρη της, Όλγα, προσπάθησαν να κάνουν στο σταυρό τους και τότε το πρώτο κύμα από σφαίρες χτύπησε τη βασιλική οικογένεια. Η Αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα και η Όλγα σκοτώθηκαν ακαριαία από το πρώτο κύμα, ωστόσο δεν είχαν όλοι αυτήν την τύχη.
Μόλις κατακάθισε ο καπνός του πρώτου αποσπάσματος, ο Γιουρόφσκι ανακάλυψε πως η υπηρέτρια της Αλεξάνδρας, Άννα Ντεμίντοβα, καθώς και δύο από τις Μεγάλες Δούκισσες, Μαρία και Αναστασία, δεν είχαν καν τραυματιστεί από την ομοβροντία των σφαιρών. Αυτό συνέβη επειδή στους κορσέδες τους είχαν ραμμένες πολλές πολύτιμες πέτρες και πολύτιμα κοσμήματα, προκειμένου να τα κρύψουν από τους στρατιώτες κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσία τους. Έτσι, οι σφαίρες εξοστρακίζονταν χωρίς καν να τις τραυματίζουν.
Οι κόρες της τσαρικής οικογένειας λοιπόν θανατώθηκαν από μέλη του αποσπάσματος με ξιφολόγχη, καθώς προσπαθούσαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, καλύπτοντας το κεφάλι με τα χέρια τους. Μέλη του εκτελεστικού αποσπάσματος είπαν ότι η Μαρία κατόρθωσε να διαφύγει τρέχοντας από το υπόγειο, αλλά οι στρατιώτες την κυνήγησαν και την ακινητοποίησαν στις σκάλες, όπου και την δολοφόνησαν με τις ξιφολόγχες τους.
Η υπηρέτρια Άννα Ντεμίντοβα μαχαιρώθηκε άγρια σε όλο της το σώμα, στον πίσω τοίχο του υπογείου, προσπαθώντας να υπερασπίσει τον εαυτό της με ένα μαξιλάρι γεμάτο πολύτιμα τσαρικά κοσμήματα.
Ο θάνατος της τσαρικής οικογένειας πάνω στον πανικό φάνηκε η καλύτερη δυνατή λύση προκειμένου να διασφαλιστεί, τόσο η νίκη των Μπολσεβίκων, όσο και η αποτροπή ανατροπής τους στο μέλλον. Η τσαρική απειλή έπρεπε μια για πάντα να μηδενιστεί. Η Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 άλλαξε το ρου της παγκόσμιας ιστορίας, στιγματίζοντας τις σελίδες της ακόμη και σήμερα. Αμφιλεγόμενο, είτε με φανατικούς οπαδούς είτε με ορκισμένους εχθρούς είναι το κομμουνιστικό καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε. Η φρίκη που ήρθε στην χώρα εκείνο το πρωί στο υπόγειο της οικείας Ιπάτιεφ είναι ανείπωτη και σίγουρα καμία περιγραφή και καμία ιστορία ή θρύλος δεν μπορεί να την αποδώσει. Κι έτσι, πέραν του ότι διαπιστώνεται πως ποτέ, καμία επανάσταση δεν έγινε χωρίς αίμα και παράπλευρες απώλειες, τίθεται το ερώτημα αν τελικά αξίζει να «θυσιάζονται» άνθρωποι στο βωμό της οποιασδήποτε αλλαγής στον κόσμο. Ειδικά όταν αυτοί οι άνθρωποι τυχαίνει να είναι παιδιά;
Μια τελετή Χριστιανικής ταφής πραγματοποιήθηκε 80 χρόνια μετά τη εκτέλεση τους το 1998. Τα σώματά τους αναπαύτηκαν με τιμές κράτους στον Παρεκκλήσι της Αγίας Αικατερίνης στο οχυρό των Αγίων Πέτρου και Παύλου στην Αγία Πετρούπολη, όπου αναπαύονταν όλοι οι Ρώσοι Αυτοκράτορες από τον Μεγάλο Πέτρο και έπειτα. Ο Πρόεδρος Γέλτσιν και η κυρία του, παρακολούθησαν την τελετή μαζί με τους συγγενείς των Ρομανόφ, συμπεριλαμβανομένου του Πρίγκηπα Μιχαήλ του Κεντ.
Η τελευταία Αυτοκρατορική Οικογένεια της Ρωσίας αγιοποιήθηκε όχι μόνο από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και από τον πατριάρχη Αλέξιο Β’ στην Μόσχα.
Διαβάστε ακόμα
Τσάρος Νικόλαος: Είναι ο ωραιότερος άντρας όλων των εποχών; https://bit.ly/2gNBBAm
Τα κοσμήματα των Romanov: https://bit.ly/2YbDOsK
Τηλεοπτική σειρά, The Last Czars: https://bit.ly/2JPtyNE
ανθρωπος,,,, το κτηνος
[…] Θα τρίζουν τα κόκκαλα τους. Όντως αποφάσισαν να ξεθάψουν τον τελευταίο τσάρο, Νικόλαο; Γιατί ο πρόεδρος Πούτιν θέλει να ανοίξει πάλι το αρχείο της δολοφονίας του; https://www.nikosonline.gr/?p=4615 […]
[…] 1918 – Νικόλαος Β΄, αυτοκράτορας της Ρωσίας. Διαβάστε για την σφαγή όλης της Τσαρικής οικογένειας: https://www.nikosonline.gr/nostalgia-%CE%B7-%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B3%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84… […]
[…] 15 Μαρτίου – Ο τσάρος Νικόλαος Β΄ της Ρωσίας παραιτείται από το ρωσικό θρόνο: Ο Νικόλαος Β΄ της Ρωσίας υπήρξε ο τελευταίος αυτοκράτορας της Ρωσίας, Βασιλιάς της Πολωνίας και Μεγάλος Δούκας της Φινλανδίας. Κυβέρνησε από το 1894 μέχρι τη αναγκαστική παραίτησή του από τον θρόνο το 1917. Ο Νικόλαος Β΄ αποδείχθηκε ανίκανος να διαχειριστεί μια χώρα που βρισκόταν σε πολιτική αναταραχή καθώς και να διοικήσει τον στρατό της στη διάρκεια του A΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η περίοδος της διακυβέρνησης του τελείωσε με την έναρξη της Ρωσικής Επανάστασης το 1917, οπότε και δολοφονήθηκε τόσο αυτός όσο και τα υπόλοιπα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας από τους Μπολσεβίκους, παρόλο ότι είχε προηγουμένως παραιτηθεί. Αγιοποιήθηκε από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία με το όνομα “Άγιος Νικόλαος ο το Πάθος Φέρων”. Διαβάστε για την σφαγή της Τσαρικής οικογένειας: https://www.nikosonline.gr/nostalgia-%CE%B7-%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B3%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84… […]