Ο κ. Άιφελ και ο πύργος του

Ο πύργος του Άιφελ (La Tour Eiffel) είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού. Κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ και σήμερα αποτελεί ένα από τα γνωστότερα κτίρια στον κόσμο.

3
4774

Όλοι ξέρουμε τον πύργο του Παρισιού, τον λεγόμενο πύργο του Άιφελ, τον ίδιο όμως τον άνθρωπο που τον σκέφτηκε και τον κατασκεύασε τον ξέρουμε; Σήμερα θα μάθουμε τα πάντα

Ο κ. Άιφελ και ο πύργος του, Ειφελ, Eiffel tower, Paris, nikosonline.gr

Γεννήθηκε και πέθανε Δεκέμβριο

Ο Γουστάβος Άιφελ (Alexandre Gustave Eiffel‎) του οποίου το πραγματικό επώνυμο είναι Bönickhausen, γεννήθηκε 15 Δεκεμβρίου 1832 και πέθανε 27 Δεκεμβρίου 1923. Ήταν Γάλλος μηχανικός και αρχιτέκτονας που γεννήθηκε στη Dijon (ιστορική πρωτεύουσα της Βουργουνδίας) και έγινε γνωστός χτίζοντας γέφυρες. Ο Άιφελ ήταν διάσημος από τα μεγαλοφυή του σχέδια και την άριστη τεχνογνωσία του στις σιδηροκατασκευές. Κάποτε είχε δηλώσει ότι ο διάσημος πύργος του «πήρε το σχήμα του από τον ίδιο τον άνεμο». Το 1890 επικεντρώθηκε στη μελέτη της αεροδυναμικής και διατήρησε ένα γραφείο μέσα στον πύργο έως το θάνατό του. Το 1889, όταν ανεγέρθηκε ο Πύργος του Άιφελ, βραβεύτηκε για το επίτευγμά του με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής.

Ο κ. Άιφελ και ο πύργος του, Ειφελ, Eiffel tower, Paris, nikosonline.gr

Ήταν παντρεμένος και είχε 5 παιδιά

Ο κ. Άιφελ και ο πύργος του, Ειφελ, Eiffel tower, Paris, nikosonline.gr

Ο πύργος του Άιφελ υπό κατασκευή

Ο πύργος του Άιφελ (La Tour Eiffel) είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού. Κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ και σήμερα αποτελεί ένα από τα γνωστότερα κτίρια στον κόσμο. Με ύψος 325 μέτρα (300 χωρίς την κεραία) ήταν το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο μέχρι που το ξεπέρασε το Empire State Building της Νέας Υόρκης το 1931. Έχει βάρος 10.100 τόνους και η κατασκευή του είναι τόσο σταθερή, ώστε παρεκκλίνει μόλις έως 7,5 εκατοστά με σφοδρό άνεμο. Έχει τρία επισκέψιμα επίπεδα, καθένα προσβάσιμο με σκάλες ή με ανελκυστήρα. Για την άνοδο μέχρι το πρώτο επίπεδο χρειάζονται 300 βήματα (το ίδιο και για το δεύτερο). Το τρίτο και μεγαλύτερο επίπεδο είναι προσβάσιμο μόνο με τον ανελκυστήρα. Τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο επίπεδο διαθέτουν εστιατόριο.

Τα εγκαίνια του έγιναν 31 Μαρτίου 1889

Η είσοσος για το κοινό ξεκίνησε στις 6 Μαϊου 1889

Construction_tour_eiffel2

7 Δεκεμβρίου 1887

Construction_tour_eiffel3

20 Μαρτίου 1888

Construction_tour_eiffel4

15 Μαΐου 1888

Construction_tour_eiffel5

21 Αυγούστου 1888

Construction_tour_eiffel6

26 Δεκεμβρίου 1888

Construction_tour_eiffel7

15 Μαρτίου 1889

Και μετά απο 15 ημέρες – στις 31 Μαρτίου 1889 – έγιναν τα επίσημα εγκαίνια.

Το 1889 από την 1η – 15 Μαϊου έγινε η πρώτη Παγκόσμια Έκθεση στην Γαλλική πρωτεύουσα και στις 5 Μαϊου άνοιξε η είσοδος στον Πύργο του Άιφελ για το κοινό. Αυτή που βλέπετε είναι η αυθεντική αφίσα που διαφήμιζε το γεγονός.

——————————————–

Κι’ άλλα άρθρα για εμβληματικά μνημεία και κτίρια

Πως έγινε το Εθνικό Μνημείο του Όρους Rushmore: https://bit.ly/2JrFRjJ

Τι ξέρετε για το άγαλμα της Ελευθερίας; https://bit.ly/2JsSLhg

Τα πιο ψηλά αγάλματα του κόσμου: https://bit.ly/2wTF6gm

Η ιστορία του Empire State Building: https://bit.ly/33ZkX4J

Ξέρετε ποια είναι τα Ελληνικά μνημεία Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO; https://bit.ly/3bJkLcF

Ελληνικά μνημεία Πολιτιστικής κληρονομιάς UNESCO / No 2: https://bit.ly/2JuSBG1

Ο κ. Άιφελ και ο πύργος του, Ειφελ, Eiffel tower, Paris, nikosonline.gr

———————————————————–

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] Ο Alexandre Gustave Eiffel (πραγματικό επώνυμο: Bönickhausen), ήταν Γάλλος μηχανικός, αρχιτέκτονας και μασόνος. Γεννήθηκε στη Ντιζόν και έγινε γνωστός χτίζοντας γέφυρες. Ο Άιφελ ήταν διάσημος από τα μεγαλοφυή του σχέδια και την άριστη τεχνογνωσία του στις σιδηροκατασκευές. Το 1890 επικεντρώθηκε στη μελέτη της αεροδυναμικής και διατήρησε ένα γραφείο μέσα στον πύργο έως το θάνατό του. Το 1889 όταν ανεγέρθηκε ο Πύργος του Άϊφελ, βραβεύτηκε για το επίτευγμά του με το μετάλλιο της Λεγεώνας της τιμής. (Φωτογραφία του Πύργου: Νίκος Μουρατίδης). Δείτε φωτογραφίες από την εποχή που κατασκευαζόταν, πατώντας τον σύνδεσμο: https://www.nikosonline.gr/?p=1216 […]

  2. […] 1832 – Γουσταύος Άιφελ: Ο Alexandre Gustave Eiffel (πραγματικό επώνυμο: Bönickhausen), ήταν Γάλλος μηχανικός, αρχιτέκτονας και μασόνος. Γεννήθηκε στη Ντιζόν και έγινε γνωστός χτίζοντας γέφυρες. Ο Άιφελ ήταν διάσημος από τα μεγαλοφυή του σχέδια και την άριστη τεχνογνωσία του στις σιδηροκατασκευές. Το 1890 επικεντρώθηκε στη μελέτη της αεροδυναμικής και διατήρησε ένα γραφείο μέσα στον πύργο έως το θάνατό του. Το 1889 όταν ανεγέρθηκε ο Πύργος του Άϊφελ, βραβεύτηκε για το επίτευγμά του με το μετάλλιο της Λεγεώνας της τιμής. (Φωτογραφία του Πύργου: Νίκος Μουρατίδης). Δείτε φωτογραφίες από την εποχή που κατασκευαζόταν. https://www.nikosonline.gr/nostalgia-4/ […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.