Ήταν μια από τις κορυφαίες όλων των εποχών. Η πεισματάρα Ταυρίνα, που κατάφερε ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια, να φτάσει στην κορυφή και να γίνει – σε όλη της την καριέρα – κορυφαία χορεύτρια του βρετανικού Βασιλικού Μπαλέτου. Κυρίες και κύριοι υποδεχθείτε την Dame Margot Fonteyn.
Η γυναίκα μύθος του κλασσικού χορού, που σταμάτησε να ασχολείται στα 67 της (!!!) παρακαλώ, αλλά και η γυναίκα που το όνομα της ανακατεύτηκε με ναρκωτικά και με την πολιτική, σύμφωνα πάντα με έγγραφα του Foreign Office που είδαν σχεδόν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.
Η διάσημη Βρετανίδα χορεύτρια ήταν αναμεμειγμένη σε απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του Παναμά τη δεκαετία του 1950, πίσω από την οποία βρισκόταν ο Φιντέλ Κάστρο. Βάσει των εγγράφων, η Φοντέιν είχε συλληφθεί για σύντομο χρονικό διάστημα τον Απρίλιο του 1959 στον Παναμά, μετά την απόπειρα που σχεδίαζε να πραγματοποιήσει ο σύζυγός της, Ρομπέρτο Αρίας – γιος του πρώην προέδρου του Παναμά – με τη βοήθεια 125 Κουβανών επαναστατών.
Η Margot Fonteyn, παντρεύεται στην πρεσβεία του Παναμά στο Παρίσι τον Roberto Arias, γιο του πρώην προέδρου του Παναμά.
Ας δούμε όμως αναλυτικά όλη της τη ζωή και την καριέρα.
Η Μαργκότ Φοντέιν γεννήθηκε στις 18 Μαΐου 1919 στην Αγγλία σαν Margaret Evelyn Hookham, ένα όνομα που άλλαξε όταν ξεκίνησε την καριέρα της. Τα πρώτα βήματα στον χορό τα έκανε στην ηλικία των τεσσάρων χρόνων και δεν σταμάτησε να ασχολείται με το μπαλέτο παρά μόνο όταν έφτασε στην ηλικία των 67 χρόνων.
Στα οκτώ της χρόνια αναγκάστηκε να ακολουθήσει την οικογένειά της στη Σαγκάη, όπου οι γονείς της βρήκαν εργασία σε μια εταιρεία καπνού. Επέστρεψε οριστικά το 1933 (14 χρόνων) και σπούδασε στο Λονδίνο κοντά στη Σεραφίνα Αστάφιεβα. Το 1934 έγινε μέλος των μπαλέτων Vic-Wells (μετέπειτα Βασιλικά Μπαλέτα), τον επόμενο χρόνο διαδέχθηκε σε ορισμένους ρόλους τη διάσημη Αγγλίδα χορεύτρια Αλίσια Μάρκοβα και μέχρι το 1940 – σε ηλικία 21 χρόνων – είχε αναδειχθεί σε πρίμα μπαλαρίνα του συγκεκριμένου μπαλέτου.
Όπου κι’ αν πήγαινε γινόταν πανικός με τα ΜΜΕ
Η Μαργκοτ Φοντέιν έκανε το ντεμπούτο της στον Καρυοθραύστη το 1934 και έκτοτε αναδείχθηκε σε μία από τις πλέον γνωστές μπαλαρίνες στον κόσμο, κάνοντας μια λαμπρή καριέρα.
Στις 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου 1961, η Φοντέιν με το Βασιλικό Μπαλέτο της Αγγλίας χόρεψε στη σκιά της Ακρόπολης εντυπωσιάζοντας στον ρόλο της Οντίλ στη Λίμνη των Κύκνων. Οι εμφανίσεις της στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών καλύφθηκαν εκτενώς από τον παγκόσμιο τύπο και έμειναν αλησμόνητες. Η συνάντηση της με την Μαρία Κάλλας στα παρασκήνια του Ηρωδείου φωτογραφήθηκε και έμεινε στην ιστορία.
Η συνάντηση με τον Nureyev
Το 1962 ήταν η χρονιά που η Φοντέϊν «ξαναγεννήθηκε». Στα 41 της χρόνια, συνάντησε και δημιούργησε το θρυλικό ντουέτο με τον Σοβιετικό χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ, που αυτομόλησε στη Δύση. Ένα ντουέτο που έμεινε χαραγμένο στην μνήμη των ανθρώπων ως η τέλεια συνέρρευση, ως το τέλειο δέσιμο. Η συνεργασία της Φοντέιν με τον Νουρέγιεφ σκιάστηκε από ερωτηματικά και φήμες που ήθελαν τη 43χρονη τότε Μαργκότ Φοντέιν να «ξαναζωντανεύει» και να κάνει δεύτερη καριέρα, εις βάρος εξίσου καλών ή ικανότερων χορευτριών. Πολλοί μίλησαν και πάλι για ναρκωτικά και ουσίες που την βοηθούσαν να βρίσκεται ακόμα πάνω στην σκηνή.
Αποσύρθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, αλλά μέχρι τον θάνατο της παρέμεινε ενεργό μέλος της κορευτικής κοινότητας.
Η Φοντέιν δημιούργησε «σχολή» χάρη στη λυρική και αρμονική της κίνηση, και την τέλεια τεχνική της. Αν και οι ρόλοι που την έκαναν διάσημη ήταν κυρίως κλασικοί (Ζιζέλ, Σύλβια, Σταχτοπούτα κ.ά.), εκτιμήθηκε περισσότερο στις ερμηνείες σύγχρονου μπαλέτου. Εκτός από την παγκόσμια φήμη της, τιμήθηκε με αναρίθμητα βραβεία για την προσφορά της στην τέχνη.
Extra tip: Στις 12 Ιουλίου 1967, ώρα 3 το πρωί σε ένα σπίτι στο Σαν Φρανσίσκο, μια παρέα χίπηδων γλεντούσε, έπινε, έσπαγε, φώναζε και έκανε χρήση ναρκωτικών. Μετά από καταγγελίες κατοίκων για διατάραξη κοινής ησυχίας, η αστυνομία έσπευσε στην κατοικία. Όταν μπήκαν μέσα ανακάλυψαν ποσότητες μαριχουάνας και άλλων ναρκωτικών ουσιών. Έπεσε πανικός. Ένα άτομο προσπάθησε να το σκάσει και σκαρφάλωσε στη στέγη για να διαφύγει αλλά μετά από κυνηγητό συνελήφθη. Ένα ζευγάρι κρύφτηκε πίσω από το πρεβάζι του μπαλκονιού αλλά η κρυψώνα τους προδόθηκε, όταν ο αστυνομικός φακός φώτισε την ακριβή άσπρη γούνα της γυναίκας. Ο ένας ήταν ο διάσημος σοβιετικός χορευτής Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η άλλη η βρετανίδα παρτενέρ του, Μαργκότ Φοντέιν. Η μπαλαρίνα όταν είδε τους αστυνομικούς δεν έχασε την ψυχραιμία της, ούτε τους καλούς της τρόπους. Ήταν ευγενική μαζί τους και απάντησε αμέσως στις ερωτήσεις που της έκαναν. Δεν συνέβη το ίδιο όμως και με τον Νουρέγιεφ ο οποίος ήταν εριστικός και επιθετικός. Τελικά δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον τους, καθώς δεν βρέθηκαν… επιβαρυντικά στοιχεία.
Η Margot Fonteyn πέθανε 21 Φεβρουαρίου 1991, σε ένα νοσοκομείο του Παναμά, σε ηλικία 71 ετών.
Margot Fonteyn photo
Η Μαργκότ Φοντέιν θεωρείται μία από τις σημαντικότερες χορεύτριες κλασικού μπαλέτου όλων των εποχών.
Πέρασε ολόκληρη την καριέρα της ως χορεύτρια του βρετανικού Βασιλικού Μπαλέτου και χόρευε μέχρι τα 67 της.
Με τον Νουρέγιεφ εκτός από συνεργάτες ήταν πάρα πολύ στενοί φίλοι
Ήταν το πιο μυθικό ζευγάρι στο μπαλέτο παγκοσμίως.
Με τον Ωνάση και την Κάλλας έκαναν πολύ συχνά παρέα
Με την Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία της απένειμε και τον τίτλο, “Dame”
Μετά από μια παράσταση της, στα καμαρίνια με την Elizabeth Taylor και την Jackie Kennedy – Onasis
Rudolf Nureyev, Margot Fonteyn, Betty Ford και η μεγάλη χορεύτρια και χορογράφος Martha Graham
Margot Fonteyn, Marlene Dietrich και Rudolf Nureyev στο Παρίσι το 1965 και δεξιά με τον Yehudi Menuhin το 1964
Με τον Yves Saint Laurent και δεξιά με τον Mikhail Baryshnikov
Κι΄ άλλα άρθρα για χορό και χορευτές
Nureyev: https://bit.ly/2LOoU26
Το «κακό αγόρι» που τάραξε το μπαλέτο: https://bit.ly/2V3TE3u
Ο μεγάλος σταρ του χορού: https://bit.ly/2In0XBR
Έδωσε πνοή στον χορό: https://bit.ly/2x7CKcb
«Έχω υποστεί χλευασμό και bullying…» https://bit.ly/2N0h7A1
[…] 1919 – Μαργκότ Φοντέιν: Η Margot Fonteyn, ήταν Αγγλίδα μπαλαρίνα. Θεωρείται σαν μία από τις σημαντικότερες χορεύτριες κλασικού μπαλέτου όλων των εποχών. Διαβάστε το μεγάλο αφιέρωμα του nikosonline.gr: https://www.nikosonline.gr/prima-ballerina/ […]
[…] 1991 – Μαργκότ Φοντέιν: Η Margot Fonteyn, ήταν Αγγλίδα Μπαλαρίνα και θεωρείται ευρέως σαν μία από τις σημαντικότερες χορεύτριες κλασικού μπαλέτου όλων των εποχών. Πέρασε ολόκληρη την καριέρα της ως χορεύτρια του βρετανικού Βασιλικού Μπαλέτου. Περισσότερα στο μεγάλο αφιέρωμα του nikosonline.gr https://www.nikosonline.gr/prima-ballerina/ […]
[…] Δείτε περισσότερα εδώ https://www.nikosonline.gr/prima-ballerina/ […]
[…] Prima Ballerina: https://www.nikosonline.gr/prima-ballerina/ […]
Μετα απο τις δυο περιπτωσεις που διαβασα επιβεβαιωνεται οτι αλλος ειναι ο επαγγελματικος ερωτας της προσωπικης επιτυχιας και επιβεβαιωσης και αλλος ο υπαρξιακος ερωτας των αισθησεων. Γιατι στον πρωτο λειτουργει το μυαλο ενω στο δευτερο η ηδονη του σωματος που παραδιδεται ανευ ορων στους αχαλινωτους ποθους…THAT IS LIFE….
[…] Prima Ballerina: https://www.nikosonline.gr/prima-ballerina/ […]