Street Art

Υπάρχουν graffiti που είναι έργα τέχνης και υπάρχουν κι’ άλλα που είναι σκέτος βανδαλισμός. Όπως κι’ αν τα βλέπει κανείς τα πράγματα, η τέχνη του δρόμου, σε κάθε μορφή της, κατακλύζει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο τον αστικό πολεοδομικό τοπίο.

2
866

Υπάρχουν graffiti που είναι έργα τέχνης και υπάρχουν κι’ άλλα που είναι σκέτος βανδαλισμός. Όπως κι’ αν τα βλέπει κανείς τα πράγματα, η τέχνη του δρόμου, σε κάθε μορφή της, κατακλύζει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο τον αστικό πολεοδομικό τοπίο.

Αν ψάξουμε να βρούμε την απαρχή αυτού του κινήματος, μπορώ να σας πάω πίσω στις ΗΠΑ, στην δεκαετία του ’60, την δεκαετία του ροκ, της αμφισβήτησης, της εξέγερσης των Πανεπιστημίων, της κοινωνικής και σεξουαλικής απελευθέρωσης. Τότε τα γκράφιτι χρησιμοποιήθηκαν είτε από πολιτικούς ακτιβιστές με σκοπό να δημοσιοποιήσουν τις δηλώσεις τους, είτε από συμμορίες του δρόμου με σκοπό να διαχωρίσουν τις περιοχές που είχαν υπό τον έλεγχό τους. Σαν underground κίνημα άνθισε στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών και στην Πενσυλβανία.

Αρχές της δεκαετίας του ’70, οι New York Times άρχισαν να κάνουν άρθρα και φωτογραφικά ρεπορτάζ, και να μιλούν για τους καινούργιους καλλιτέχνες του δρόμου στην περιοχή του Manhattan. Αυτό ήταν. Απ την στιγμή που η παγκοσμίου κύρους και εμβέλειας εφημερίδα ασχολήθηκε μ’ αυτό το θέμα, η street art έγινε παγκόσμια μόδα.

Στην περίπτωση της Ελλάδας το γκράφιτι εμφανίστηκε τη δεκαετία του ’80, αρχικά με πολύχρωμα σχέδια και μηνύματα πάνω στα βαγόνια του ηλεκτρικού και των τρένων. Η ελληνική κοινωνία τότε, αντιμετώπισε το θέμα κάπως επιφυλακτικά χωρίς να δώσει ιδιαίτερη έκταση. Βέβαια από τότε μέχρι σήμερα εξαπλώθηκε τόσο που σήμερα, δεν μιλάμε πια για καλλιτέχνες του δρόμου, αλλά για κακομαθημένα κωλόπαιδα που λερώνουν ότι βρουν μπροστά τους.

Σήμερα θα σας δείξω μερικά σπάνιας ομορφιάς graffiti, αλλά και δύο Ελληνικές περιπτώσεις.

11830

Το μεγαλύτερο γκράφιτι που βρίσκεται σε βιομηχανικό χώρο στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ στη Θεσσαλονίκη, καλύπτοντας μια επιφάνεια 2.000 τ.μ. και υλοποιήθηκε σε 2 μήνες. Το γκράφιτι υλοποιήθηκε από την ομάδα MWC GRAFITI & DESIGN SHOP, ομορφαίνοντας το εργοστάσιο της ΤΙΤΑΝ, που από ένα γκριζωπό και άχρωμο κτήριο έγινε μια όμορφη εικόνα για την πόλη. Η εικόνα περιγράφει με ονειρικό τρόπο τον αέναο κύκλο του νερού ως κύριο στοιχείο ζωής.

photo04-low

Περνώντας από την οδό Πειραιώς, στη συμβολή της με την Καραολή και Δημητρίου στον Πειραιά, στην μάντρα του εργοστάσιου της ελαιουργίας ΕΛΑΪΣ, έβλεπες πάντα άθλια συνθήματα με βωμολοχίες υπέρ ή κατά του Ολυμπιακού. Μερικά χρόνια πριν, περνώντας είδα τη μάντρα του εργοστασίου καλυμμένη από ένα γκράφιτι, ομολογουμένως εντυπωσιακό. Το θέμα του ήταν η ελιά. Μ’ αυτόν τον τρόπο ξεμπέρδεψαν οι άνθρωποι από την λερωμένη μάντρα τους, και η περιοχή απέκτησε ένα έργο τέχνης.

Και τώρα Graffiti απ’ όλο τον κόσμο

MG_2314

img_4

wd

street2-540_M

brooklyn-street-art-dface-Brock-Brake-art-basel-miami-2014-web-2

brooklyn-street-art-rone-Brock-Brake-art-basel-miami-2014-web-2

CU9akh6XAAADXBP

DJI_0018

img_2

Παρόμοια θέματα

Graffiti στην Αθήνα https://bit.ly/39NTqFb

Σύγχρονες τοιχογραφίες https://bit.ly/2P93AIF

Graffiti με την Ελληνική μυθολογία: https://bit.ly/2wpIOhb

———————————————————–

Και ο βανδαλισμός…

Τα μαλακισμένα με τα spray μπογιάς: https://bit.ly/2HDw3C4

———————————————————

Στην ενότητα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ θα βρείτε πολλά άρθρα για ζωγράφους και ζωγραφική https://bit.ly/2HD6PUp

MYDC0035.JPGSTREET ART, GRAFFITTI, ΓΚΡΑΦΙΤΙ, Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ, ΕΛΑΪΣ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.