Σε μια εποχή συντηριητική και σεμνότυφη, η εμφάνιση της με το πλατινέ μαλλί, τα υπερφυσικά φρύδια και το ανήθικο στυλάκι, τάραξε τα λιμνασμένα νερά του κατεστημένου. Το Hollywood την λάτρεψε σαν θεά! Ήταν η πρώτη πλατινέ ξανθιά στην ιστορία και παρέμεινε μέχρι το τέλος, που δυστυχώς ήρθε νωρίς.
Ήταν τόσο μεγάλη η επιρροή της στις γυναίκες, που καθιέρωσε αμέσως τα εξωπραγματικά ψεύτικα φρύδια και τα κατάξανθα – πλατινέ μαλλιά. Χιλιάδες γυναικών έσπευδαν στα κομμωτήρια να κάνουν ντεκαπάζ, και όσες δεν το σήκωνε η τσέπη τους, το έκαναν μόνες τους στο σπίτι. Αυτές ήταν που ονομάστηκαν Suicide Blondes.
Το πραγματικό της όνομα ήταν Harlean Harlow Carpenter και στα πρώτα της βήματα, στον κινηματογράφο της δεκαετίας του ’30, όταν την ανακάλυψε ο Howard Hughes, έκανε άμεση θραύση. Αμέσως της έδωσαν τα ψευδώνυμα “Blond Bombshell” ,“Platinum Blonde” και “Laughing Vamp”. Η πρώτη ταινία που εμφανίστηκε με ένα ασήμαντο ρολάκι ήταν μια ταινία με τον Χοντρό και τον Λιγνό, το Double Whoopee. Ο πρώτος όμως καλός και μεγάλος ρόλος ήρθε το 1930 με την ταινία Hell’s Angels.
Η μητέρα της που πάντα προσπαθούσε να κάνει καριέρα στο Hollywood, βλέποντας ότι η κόρη της εντυπωσίασε τους παραγωγούς και το κοινό, αρπάζει την ευκαιρία και γίνεται η μάνατζερ της. «Ήταν πάντα δικό μου δημιούργημα», συνήθιζε να λέει αργότερα για τη διάσημη κόρη της, αλλά και η Jean πίστευε πώς ό,τι έκανε στον κινηματογράφο, το χρωστούσε αποκλειστικά σ’ εκείνη. Οι κριτικοί την αντιμετώπιζαν πάντα επιφυλακτικά και αυστηρά, γράφοντας συνέχεια ότι είναι μια εντυπωσιακή γυναίκα αλλά μια κακή ηθοποιός.
Εκείνη όμως ήταν έξυπνη και ξέροντας τις δυνατότητες της διάλεγε σενάρια που την βοηθούσαν να σχηματίσει ένα νέο πρότυπο γυναίκας κόντρα στη μέχρι τότε χολιγουντιανή ηθική. Ήθελε να καθιερώσει τον τύπο της αδίστακτης, ελευθερίων ηθών, της γυναίκας που είναι αρπακτικό.
“Θεέ μου, θα πρέπει πάντα να φοράω σκιστά φορέματα για να είμαι σημαντική;”
Με την μητέρα της, και δεξιά με τον πρώτο σύζυγο της, τον παραγωγό Paul Bern, που 2 μήνες μετά τον γάμο τους, γύρισε σπίτι και τον βρήκε νεκρό με μια σφαίρα στο κεφάλι.
Το 1937, στα 26 της χρόνια πέθανε από εγκεφαλικό οίδημα, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “Saratoga” με συμπρωταγωνιστή τον Clark Gable, φίλο της και μυστικό σύμβουλο της μέχρι το τέλος (έχουν παίξει μαζί σε 6 ταινίες). Η ταινία ολοκληρώθηκε με σωσία της, με τον Clark Gable να λέει:“Νόμιζα πως έπαιζα με φάντασμα”.
Η παγκόσμια κινηματογραφική ιστορία, θεωρεί την Jean Harlow ένα από τα πρώτα “πειράματα” στον χώρο των media, όπου το Hollywood “κατασκεύασε” εξ ολοκλήρου μία περσόνα για να την δώσει στο κοινό και να βγάλει χρήματα από αυτό το καινούργιο “προϊόν”.
Πέθανε τόσο νέα! Ήταν μόλις 26 ετών.
Οι ιστορικοί του κινηματογράφου την θεωρούν ως το πρώτο “πείραμα” του Hollywood απέναντι στα media και στο κοινό.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει στο Νο 22 με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών. Πατήστε τον σύνδεσμο να τους δείτε όλους: https://www.nikosonline.gr/?p=1545
Πέθανε σε ηλικία 26 χρόνων (1937) κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “Saratoga” όπου πρωταγωνιστούσε με τον Clark Gable.
Διαβάστε κι΄ άλλα άρθρα για τις star εκείνης της εποχής
Marlene Dietrich: Η μεγαλύτερη αμφιφυλόφιλη σταρ! https://bit.ly/2UPxg15
Greta Garbo: Η μόνη πραγματική Diva! https://bit.ly/323Rxlf
Olivia de Havilland: Έγινε 104 ετών https://bit.ly/2OSRyml
Hedy Lamarr: Απίστευτο! Αυτή η καλλονή σκέφτηκε το wi–fi https://bit.ly/37mXXNj
Zsa Zsa Gabor: Δεν πρόλαβε να τα εκατοστίσει https://bit.ly/2HpfXfq
Bette Davis: Ποια άλλη έχει 60 χρόνια καριέρα; https://bit.ly/38vdIms
Lucille Ball: Η κωμικός των παιδικών μας χρόνων https://bit.ly/2uKkbeO
Joan Crawford: Η “σκύλα” του Hollywood https://bit.ly/3bAsUAM
———————————————-
[…] 1911 – Jean Harlow, Αμερικανίδα ηθοποιός. Διαβάστε τα πάντα γι΄ αυτήν στο άρθρο, “Η πρώτη πλατινέ ξανθιά”: https://www.nikosonline.gr/suicide-blonde/ […]
Πόσο μου αρέσει αυτή η εποχή. Τη δεκαετία 80 ο Μουρατίδης μας μιλούσε στη Μανίνα για τους σπουδαίους καλλιτέχνες και το ίδιο διάστημα στην τηλεόραση είχαμε την Κινηματογραφική Λέσχη, ενώ τα Χριστούγεννα οι καλές οι γιορτινές ταινίες ήταν παλιό καλό Χόλυγουντ. Μέχρι και Την κυρία με τας καμελίας με την Γκρέτα Γκάρμπο είδαμε ή επίσης το Μερικοί το προτιμούν… με την Μέριλυν Μονρόε. Πλέον δε βλέπουμε τέτοια. Τα γιορτινά είναι ποιος θα αποχωρήσει στο τάδε ριάλιτι. Νομίζω ότι κάνω σαν τους γέρους που αναπολούν την εποχή τους αλλά πραγματικά ο ξεπεσμός της εποχής μου φαίνεται μεγάλος.