Για ένα Ελληνικό άγαλμα, τσακώνονται χρόνια τώρα η Ιταλία και το μουσείο Getty στο Los Angeles. Είναι αυτό που λέει ο Ελληνικός λαός: «Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα». Και το λέω αυτό διότι…..
Το γλυπτό “Νικηφόρος Νεολαία” – είναι ένα Ε λ λ η ν ι κ ό χάλκινο άγαλμα σε φυσικό μέγεθος, που δημιουργήθηκε κάπου μεταξύ του 4ου και του 2ου αιώνα π.Χ. – και βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συνεχιζόμενης διαμάχης μεταξύ της Ιταλίας και του Μουσείου J. Paul Getty. Το άγαλμα αυτό ανακαλύφθηκε το 1964, παγιδευμένο στα δίχτυα ενός ψαράδικου, στις ακτές της Αδριατικής της Ιταλίας και από τότε βρίσκεται σε διαμάχες και δικαστήρια.
Το ιστορικό εν συντομία
1964: Το χάλκινο άγαλμα βρέθηκε τυχαία από Ιταλούς ψαράδες- οι οποίοι το πούλησαν σε έναν τοπικό έμπορο τέχνης, τον Giacomo Barbetti, ο οποίος το ονόμασε “Victorious Youth”.
1965: Τον Μάιο μεταφέρθηκε στο Gubbio, για να το δουν διάφοροι πιθανοί αγοραστές. 1966: Οι ψαράδες, ο κ. Barbetti και οι συνεργάτες του κατηγορήθηκαν για κλοπή.
1970: Οι εισαγγελείς δεν απέδειξαν ότι το άγαλμα βρέθηκε στα ιταλικά ύδατα και δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το άγαλμα είχε αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
1972: Το γλυπτό επανεμφανίστηκε στο Μόναχο , στο κατάστημα του διάσημου αντικέρ Herzer Heinz. Το ανακάλυψε ο Thomas Hoving, πρώην διευθυντής του μητροπολιτικού μουσείου της Νέας Υόρκης.
1974: Η Herzer Heinz πούλησε το χάλκινο στην εταιρεία Artemis , με έδρα το Λουξεμβούργο.
1977: Η INTERPOL σε συνεργασία με την Ιταλική αστυνομία, ανακοίνωσαν ότι το Victorious Youth είχε πωληθεί από την Artemis στην Getty Trust για 3,95 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
1978: Το Victorious Youth παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Getty. Από τότε, έχει γίνει το κομμάτι του Μουσείου ως το “Getty Bronze“.
1989: Ο Ιταλός Υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς ζήτησε από το Μουσείο Getty να επιστρέψει το γλυπτό αλλά δεν είχε αποτέλεσμα.
2007: Το ιταλικό υπουργείο και η εταιρεία J. Paul Getty Trust κατέληξαν σε συμφωνία που προέβλεπε την επιστροφή 40 αντικειμένων στην Ιταλία και την καθιέρωση προγράμματος πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ Ιταλία και το Getty Μουσείο. Η συμφωνία υπογράφηκε μόνο αφού και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ακυρώσουν το ζήτημα της επιστροφής του Victorious Youth
2009: Ο εισαγγελέας αδιαφορεί για τις συμφωνίες και απαίτησε την κατάσχεση του αγάλματος αφού είχε εξαχθεί κατά παράβαση των ιταλικών νόμων.
2010: Με απόφαση της 10ης Φεβρουαρίου, αποφάσιστηκε ότι το γλυπτό έφυγε από την χώρα κατά παράβαση της ιταλικής νομοθεσίας και, κατά συνέπεια, εξέδωσε εντολή την άμεση κατάσχεση και επιστροφή του. Η Getty προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο.
2011: Ο Gian Mario Spacca, πρόεδρος της Ιταλικής περιφέρειας Marche (περιφέρεια στην οποία βρέθηκε το γλυπτό), πήγε στο Λος Άντζελες για να συναντηθεί με εκπροσώπους του Μουσείου Getty και να προσφέρει συμβιβασμό. Σε μια προσπάθεια να τερματιστεί αυτή η μακρόχρονη διαμάχη.
2012: Με διαταγή της 3ης Μαΐου 2012, ο δικαστής επιβεβαίωσε τη διαταγή του 2010 για την κατάσχεση του αγάλματος, επιβεβαιώνοντας ότι εξήχθη παράνομα από την Ιταλία….
Victorious Youth
Το Getty museum, που ως γνωστόν έχει τους διασημότερους και πιο ακριβούς δικηγόρους του κόσμου αρνείται να επιστρέψει το γλυπτό, λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζει τίποτα, απ΄ όλα όσα δικάζονται σε Ιταλικά δικαστήρια….
-
The Getty Will Fight to Keep the Victorious Youth in Los Angeles
-
The US museum will appeal an Italian court’s ruling that the Greek bronze belongs in Italy.
Οι φίλοι της τέχνης και των αρχαιοτήτων περιμένουν με αγωνία…. Και αυτό δίνει και σε μας μια ιδέα για το πόσο δύσκολο είναι- και τι αγώνα θέλει η επιστροφή των αρχαίων μας από τα μουσεία της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας κλπ.
Το άγαλμα όπως βρέθηκε και δεξιά όπως έγινε μετά την συντήρηση του
Κοντά στα 2 εκατομμύρια επισκέπτες, απολαμβάνουν τέχνη, αρχιτεκτονική και σχεδιασμό κήπου στα δύο μουσεία Getty στο Los Angeles: The Getty Center και The Getty Villa. Το Victorious Youth βρίσκεται στο Getty Villa, Gallery 111, στην ενότητα The Hellenistic World. Στην φωτόγραφία επάνω, ο κήπος του μουσείου Getty στο Los Angeles
—————————————————-
Ιδού και ένα video/ Victorious Youth (Getty Youth)